Hronika
12.08.2021. 12:58

Pretres i hapšenje

Evo šta je policija radila u zgradi "Politike"

policija
Izvor: Shutterstock

U akciji koju su izveli pripadnici SBPOK i švajcarske policije, uhapšeni su Slobodan Gajin i još nekoliko osumnjičenih, koji su pokušali da prodaju vrednu sliku "Blagoveštenski sabor" autora Vlaha Bukovca za 600 evra.

Policija je u sredu u Makedonskoj ulici u Beogradu pretresla stanove osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike u Švajcarskoj.

Pretres je nastavljen i u zgradi "Politike".

Vlaho Bukovac, rođen u Cavtatu, kod Dubrovnika, jedan je od najslavnijih slikara na prostoru bivše Jugoslavije. Smatran je "tradicionalnim modernistom", a bio je izuzetno uticajan i harizmatičan slikar i pedagog, kosmopolita.

Bio je autor poznate istorijske slike "Blagoveštenski sabor 1861. godine" (srpski crkveno-narodni sabor u Karlovcima), koju je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao. Bukovac je i poznat portrretista, uzdvajaju se njegovi portreti Natalije Obrenović, kao i Petra i Aleksandra Karađorđevića. Naslikao je portrete i Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Inače, u sredu uveče, na društvenim mrežama su se pojavile fotografije pripadnika policije, njihovih automobila i kombija, ispred zgrade "Politike" u Makedonskoj ulici u Beogradu, uz pitanje: šta se to dešava? 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Živimo dve realnosti"
Svetozar pandurović

Svetozar Pandurović

22.07.2021. 08:10

"Živimo dve realnosti"

"Zapadna globalistička umetnost je samu sebe obesmislila i oduzela svaki sadržaj, L’art pour l’art. To je stvorilo mehanizam koji se posle nametao celom svetu kao imperativ, kao najveća vrednost koja se mora slediti i dostići"
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve