Hronika
26.11.2021. 15:30
Tanjug

Hag

Kadri Veselji ponovo traži kućni pritvor

Kadri Veselji
Izvor: AP POOL / Peter Dejong / POOL

Branioci jednog od nekadašnjih šefova OVK Kadrija Veseljija podneli su treći zahtev za njegovo puštanje iz pritvora u Hagu, tražeći kućni pritvor na Kosovu uz garancije da će poštovati uslove i ograničneja u komunikaciji, koje mu nametne sud.

U novom zahtevu za puštanje iz pritvor, advokati tvrde da je sada direktor kosovske policije Samedin Mehmeti dostavio sudiji za prethodni postupak jasne garancije koje se direktno bave i ublažavanjem jedinog rizika koji je sudija identifikovao u svojoj prethodnoj odluci, kojom je određivanje kućnog pritvora Veseljiju odbijeno.

Taj rizik se odnosio da opasnost da će nekontrolisani razgovori između Veseljija i njegove porodice i posetilaca mogli da ometaju napredak koji se proti vnjega vodi u Hagu zbog ratnih zločina na KIM.

Pomenute garancije nisu objavljene i za sada su strogo poverljive, u skladu sa zahtevom Mehmetija.

"Pismo direktora policije, potvrđuje da su policijske snage više nego sposobne i voljne da sprovedu sve uslove ili naređenja koja dobiju od sudije za prethodni postupak za privremeno puštanje okrivljenog na slobodu ili o drugim pitanjima.

Takođe navode da su policijske snage na Kosovu bolje opremljene za sprovođenje uslova koje bi nametnuo sud od svojih kolega u Pritvorskoj jedinici suda u Hagu.

Veseljivevi branioci su se takođe žalili na dužinu vremena koje je on već proveo u pritvoru, a to je više od godinu dana, a da se još ne nazire početak suđenja, za šta pre svega krive Specijalizovano tužilaštvo Kosova.

Iz bezbednosne perspektive, kućni pritvor predviđen ovim uslovima je kategorički jednako snažan bezbednosni protokol kao i oni koje obezbeđuje Pritvorska jedinica Specijalnog suda. Jedina relevantna razlika je u tome što ovi protokoli dozvoljavaju gospodinu Veseliju da provede period pred suđenje sa suprugom i malom decom", navodi se u zahtevu.

Pored Veseljija, u ovom predmetu su optuženi i Hašim Tači, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Veseljijevi advokati žalili su se zbog kršenja ustavnih prava okrivljenog, dok su Seljimijevi i Krasnićijevi žalbe podneli zbog forme optužnice.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova tereti ih da su krivična dela, koja im se stavljaju na teret, izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kadri Veselji ostaje u haškom pritvoru
Kadri veselji

Produžen pritvor

07.07.2021. 13:18

Kadri Veselji ostaje u haškom pritvoru

Jednom od šefova nekadašnje paravojne formacije OVK, Kadriju Veseljiju, produžen je pritvor za još dva meseca, odlukom sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
Close
Vremenska prognoza
light snow
-1°C
26.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve