Hronika
19.12.2021. 18:05
Ekipa Hronike

"Ne smemo da pogrešimo"

Kako su atentatori na Zvicera planirali bekstvo iz zatvora

zatvor
Izvor: Shutterstock

Crnogorski državljanin Stefan Đukić, jedan od osumnjičenih za pokušaj ubistva Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana, u maju prošle godine u Ukrajini, a koji je zbog ovog dela uhapšen samo nekoliko dana kasnije, pokušao je bekstvo iz ukrajinskog zatvora!

Do ove informacije došlo je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nakon što je dešifrovalo telefon sa aplikacijom "Skaj“, a koji je koristio jedan od pripadnika Đukićeve grupe, koji se nalazio u Crnoj Gori.

"Zvicerov atentator je, prema navodima dokumenata, tokom decembra 2020. godine, sa svojim sunarodnikom Emilom Tuzovićem, koji je takođe u pritvoru zbog neuspelog ubistva na Zvicera, ugovarao bekstvo iz zatvora u Ukrajini. Navodno, preko aplikacije ’Skaj’, Đukić je stupio u kontakt s jednim pripadnikom svoje grupe u Crnoj Gori i nagovarao ga da se zbliži s nekim od tamošnjih državnika“, piše u spisima predmeta.

Jedna od poruka glasila je: "Moramo polako bekstvo. Napravimo li grešku, odosmo u ITT, ne izvadi nas Bog od tamo.“

Ubrzo potom je s tog istog broja stigla još jedna poruka: "Pa da, jer jedna greška i bićemo u ITT.“

Đukić, Tuzović i dvojica državljana Srbije, Milan Branković i Petar Jovanović, koji su navodno bliski škaljarskom klanu, sumnjiče se, inače, da su 26. maja 2020. pokušali likvidaciju Radoja Zvicera u elitnom delu Kijeva. Sva četvorica su ubrzo uhapšena i od tada se nalaze u zatvoru u Ukrajini.

Za sada, inače, nije poznato ko je i na koji način Đukiću dostavio telefon u zatvor.

Pored planiranog bekstva, Đukić je, kako ukazuju poruke sa njegovog telefona, nameravao i da potkupi neke moćnike iz Crne Gore, i to visoke funkcionere nove vlade u Crnoj Gori, a sve sa ciljem da ga oslobode optužbi u toj zemlji. On se tereti da je sa saučesnicima iz Crne Gore planirao da ubije neke od sudija i funkcionera iz državnog vrha te zemlje.

Kao glavnu prepreku za svoje oslobađanje za krivična dela koja je izvršio u Crnoj Gori, Đukić je označio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Sašu Čađenovića i Specijalno državno tužilaštvo.

zatvor
Izvor: Shutterstock

Barski klan

Đukić i Tuzović su u policijskim evidencijama označeni kao pripadnici barskog kriminalnog klana na čijem se čelu nalazio pokojni Alan Kožar koji je ubijen prošlog leta u na Krfu. Barski klan je blizak škaljarskom klanu i Luki Bojoviću. Za Đukićem je odranije raspisana i crvena poternica Interpola nakon što je 1. novembra 2019. godine u Baru ubio Jovana Klisića i ranio Velizara Gardaševića.

Upravo zbog ovog postupka, Đukić je i iz zatvora u Ukrajini i pokušao da se osveti sudiji Biljani Uskoković, koja vodi postupak, ali ne samo njoj. Prema saopštenju crnogorskog tužilaštva, u avgustu ove godine tamošnja policija uhapsila je šestočlanu grupu koja je planirala napad na sudiju Biljanu Uskoković, ali i likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, bivšeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, njegovog sina Petra, inače službenika Agencije za nacionalnu bezbednost, kao i policijskog službenika iz Bara Ivana Đokovića.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je tada da su kao članovi grupe Đukića i Tuzovića uhapšeni Danilovgrađani Milan Brajović (39), Aleksandar Raičević (27) i Dušan Boljević (27), Barani Nino Korać (20) i Stefan Mićić (29), dok je potraga raspisana za Kotoraninom Dušanom Dudićem (27) i Zoranom Perovićem (38) iz Podgorice.

Šestočlana kriminalna grupa, navodno bliska škaljarskom kriminalnom klanu, mesecima je, prema krivičnoj prijavi, pratila kretanje sudije Specijalnog odeljenja podgoričkog Višeg suda Biljane Uskoković, čekajući pogodan trenutak da je fizički napadnu, odnosno da joj metalnom palicom polome noge.

Zaštita sudije

Prema informacijama crnogorskih medija, policija i tužilaštvo su početkom marta dobili operativne podatke da ova kriminalna organizacija planira napad na sudiju Uskoković, nakon čega joj je dodeljena policijska zaštita.

"Tada je započeta istraga u kojoj su prikupljeni čvrsti dokazi da su Đukić i Tuzović, u septembru prošle godine, iz ukrajinskog zatvora organizovali kriminalnu grupu čiji je primarni cilj bio napad na sudiju Uskoković, a sve s ciljem kako bi je sprečili da nastavi da sudi u postupku ubistva Klisića i osudi ga na zatvorsku kaznu. Radi realizacije svog kriminalnog plana, sada uhapšeni Brajović je, prema prikupljenim dokazima, pratio sudiju i njena kretanja po Podgorici, fotografisao njene dolaske i odlaske s posla, dok je odbegli Dudić, koji je bio zadužen da sudiji polomi noge i ruke, pratio njena kretanja po Kotoru, gde je, prema dokazima, i trebalo da bude napadnuta.“

"Dudić je sudiji Uskoković trebalo metalnom šipkom da polomi noge i ruke, a potom šipku baci u more“, objavile su podgoričke "Vijesti“ nezvanične informacije sagovornika iz tamošnje policije. Napad na sudiju, prema saznanjima "Vijesti“, nije trebalo da bude plaćen novcem, već kokainom.

Prema optužnici koju je podigao specijalni tužilac Saša Čađenović, Đukić se tereti da je novembra 2019. godine, kao saizvršilac, počinio krivično delo teško ubistvo, odnosno da je sa 15 hitaca ispaljenih iz automatske puške ubio Klisića i ranio Velizara Gardaševića. Đukićeva supruga, majka i polubrat, Danijela Mandić, Zorica Đurović i Vuk Lakićević, zatim Marko Vujadinović, Hasip Murić, Andrija Glavičanin i Bojan Vuksanović u ovom postupku optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije.

Glavičanin i Lakićević optuženi su i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. I Đukić je optužen za isto krivično delo jer je, kako piše u optužnici, držao četiri automatske puške u svom vozilu.

Đukić, Lakićević i Vujadinović optuženi su i da su 20. avgusta 2019. godine pokušali da ubiju Gardaševića u Baru, odnosno da su kao saizvršioci počinili krivično delo ubistvo u pokušaju.

Prema pisanju podgoričkih medija, kada je reč o planiranim likvidacijama uhapšene Đukićeve grupe, prioritet je bilo ubistvo tužioca Čađenovića, za koga su bili odlučni da ga, kako to piše u krivičnoj prijavi, "zalivade“, odnosno ubiju i zakopaju.

Osim tužilaca i policajaca, na spisku za odstrel Đukićevog klana bila su i dvojica Barana – izvesni N. D. i Jasmin Osmanagić. Njihovo kretanje nadgledali su i uz pomoć drona.

 

ZVICERU SE IZGUBIO TRAG

Za vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom i Srbija i Crna Gora raspisale su crvenu Interpolovu poternicu. Protiv Zvicera, Slobodana Kašćelana, Igora Božovića i drugih članova kavačkog klana nedavno je u Crnoj Gori podignuta optužnica zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva Nikole Stanišića, ali i zbog distribucije droge i nedozvoljenog držanja oružja.

 

GOSTI IZ BEOGRADA

Radoje Zvicer se posle bolničkog oporavka od ranjavanja u Ukrajini vratio u Crnu Goru, i to kao slobodan čovek. U januaru, ove godine kod njega su u gostima bili Veljko Belivuk i Marko Miljković, gde je suprotstavljena kriminalna grupa planirala njihovo ubistvo. Po povratku u Beograd, Belivuk i Miljković su najpre privedeni, a zatim uhapšeni zbog brojnih zlodela.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zvicer: Ovo je medijska haranga
tan2021-1-29_16378157_0.jpg

Pismo advokata

18.05.2021. 14:35

Zvicer: Ovo je medijska haranga

Portal Informer objavio je da je redakciji stiglo pismo beogradskog advokata navodnog vođe crnogorskog “kavačkog klana” Radoja Zvicera, u kome navodi da njegov klijent nema saznanja, niti je bilo kako povezan sa izvršenjem krivičnih dela u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve