Hronika
13.08.2022. 16:10
Beta

Niš

Nesreća u rudniku "Soko" - Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu

Rudar, rudnik
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je podnelo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba jer ih smatra odgovornim za nesreću u rudniku "Soko", kada je osam rudara poginulo i 20 povređeno, kao i da je dostavilo sav materijal kojim raspolaže.

"Smatramo da su odgovorni jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku 'Soko'", navela je državna sekretarka u tom ministarstvu Jovanka Atanacković u pisanoj izjavi.

Takođe, ministarstvo "smatra da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla", kao i da je "vršena tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo".

"Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku 'Soko', uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći", naglasila je Atanacković.

Ona je navela da je ministarstvo o sadržaju krivične prijave informisalo i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu "jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice".

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je nedavno da će biti podneta krivična prijava za teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nije bilo eksplozije u rudniku 'Soko', rudari su se ugušili"
Rudnik, rudar

Zorana Mihajlović

01.04.2022. 17:40

"Nije bilo eksplozije u rudniku 'Soko', rudari su se ugušili"

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se osam nastradalih rudara u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje ugušilo zbog visoke koncentracije metana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve