Hronika
19.12.2020. 20:54
Tamara Marković Subota

Povratak Holanđanina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tri meseca nakon stravičnog ubistva Strahinje Stojanovića (30) na Novom Beogradu, beogradska policija otkrila je nove tragove koji, posle identifikacije izvršioca, ukazuju i na naručioca i na organizatora ovog zločina. Kako se od prvog dana zločina i pretpostavljalo, krvavi tragovi vode do klana Luke Bojovića, odnosno do njegovog prvog operativca na terenu, koji je preuzeo rukovođenje grupom, ali kako “Ekspres” ekskluzivno saznaje, i Bojovićevog bankara, odnosno njegovog prvog saradnika koji se nedavno, posle puštanja iz zatvora u Holandiji, vratio u Srbiju.

-Bojovićev prvi operativac je, prema našim sumnjama, naručio ubistvo Stojanovića, a sam zločin organizovao je blagajnik klana, koji je pre nekoliko meseci pušten iz zatvora u Holandiji. On je u zatvoru bio od leta 2018. godine, kada je uhapšen sa 1,7 miliona evra i četiri kilograma kokaina. Iako se očekivalo da će zbog ovoga robijati duži niz godina, on je pušten na slobodu, naravno bez novca koji mu je prilikom hapšenja zaplenjen. Posle izlaska iz zatvora, on se vratio u Beograd, gde je istog dana postao osoba koja se u klanu pita za sve. On i Bojovićev prvi operativac su i osmislili plan likvidacije Stojanovića. Prema našim saznanjima, likvidaciju je konkretno naručio Bojovićev operativac, dok je blagajnik na sebe preuzeo ulogu organizatora - kaže za “Ekspres” izvor iz MUP Srbije.

Povezane vesti - Još nije kraj

Upravo po kriminalnim vezama Bojovićevog blagajnika je policija i otkrila osumnjičenog izvršioca zločina - Milivoja Lovrenovića (50) iz Bosanske Gradiške, protiv koga je osam dana posle ubistva Stojanovića podneta krivična prijava, a zatim i raspisala poternicu, budući da je on, u međuvremenu, pobegao iz Srbije.

Veze stare 13 godina

Veza blagajnika Bojovićevog klana, za koga se pretpostavlja da je organizator Stojanovićeve likvidacije, i osumnjičenog Lovrenovića, inače potiče još od 2007. godine, a otkrivena je u akciji beogradske policije koja je krajem te godine uhapsila narko-grupu, kod koje je pronađeno 48 kilograma heroina i četiri kilograma kokaina. Kao organizator te grupe označen je čuveni kriminalac iz RS Željko Radovanović, a u akciji je osumnjičen, a zatim i optužen i blagajnik Bojovićevog klana.

Kako je utvrđeno u sudskom postupku, Bojovićev blagajnik je u leto te 2007. od organizatora narko-grupe, Radovanovića kupio dva kilograma heroina, koji je platio deset dana po preuzimanju u Karađorđevom parku. Policija je isplatu zabeležila video snimkom tajne pratnje, a Bojovićev blagajnik je u ovom postupku bio osuđen na šest i po godina robije. Po izlasku iz zatvora, iz Srbije je otišao za Holandiju, gde je preuzeo posao oko logistike međunarodnog šverca narkotika za Bojovićev klan. U to vreme, Bojović, koji je iz Srbije pobegao još 2010, uhapšen je u španskoj Valensiji, gde je osuđen na 18 godina zatvora.

U sudskom postupku, u kome se sudilo Bojovićevom blagajniku, kao i Radovanoviću, kao organizatoru grupe, doduše u bekstvu, utvrđeno je da je jednu od uloga u funkcionisanju narko-klana imao i sada odbegli Lovrenović. On je u Beogradu iznajmio jedan od stanova koje je njegov kum Radovanović koristio za štekovanje droge. U tom stanu najviše je boravio optuženi član Radovanovićeve grupe - Predrag Njegovan, koga je Lovrenović predstavljao kao svog rođaka. Suđenje je završeno presudom kojom je odbegli Radovanović kao organizator grupe osuđen na 13 godina zatvora. Za sve to vreme on je uprkos Interpolovoj poternici bio van domašaja srpskog pravosuđe, da bi 2012. u RS, u koju je i pobegao 2007, bio uhapšen zbog krađe i osuđen na osam meseci zatvora. Kaznu je izdržavao u zatvoru u Foči, u kom je bio i u momentu kada je u septembru te godine policija BiH pokrenula akciju “Titan”, na razotkrivanju međunarodnog šverca narkotika. Policija je tada upala u Radovanovićevu ćeliju i unutra zaplenila nekoliko mobilnih telefona koje je on, kao osumnjičeni organizator grupe koristio za instrukcije saradnicima na slobodi. U akciji je tada uhapšeno 14 osumnjičenih, među kojima je bila i Radovanovićeva supruga, a kao glavni Radovanovićev saradnik označen je Mile Rosić iz Bijeljine, koji je takođe u momentu akcije bio u zatvoru, ali u KPZ Tunjice kod Banjaluke.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

Akcija “Titan” se završila neslavno. Radovanović je već u decembru iste godine pušten iz pritvora, a nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, u oktobru 2013. sud BiH osudio ga je na kaznu od dve godine zatvora. Upravo u vreme izricanja presude, ministarstva pravde Srbije i BiH potpisala su Ugovor o izručenju državljana optuženih i osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična dela, ali je Radovanović, koji je državljanin BiH, ostao van domašaja ovog ugovora.

Ećim - glavni ulov

Iako beogradska policija 2007. godine nije uspela da uhapsi Radovanovića, osim zaplene tada velike količine narkotika, akcija je okarakterisana kao spektakularna jer je glavni ulov bio Ljuban Ećim, do tada nedodirljivi osnivač “crvenih beretki” u RS, koji je tokom ratova devedesetih zvanično bio zamenik načelnika Centra državne sigurnosti Republike Srpske, a nezvanično tamošnji gospodar života i smrti. Ećim je bio kum Željka Ražnatovića Arkana i prijatelj Milorada Ulemeka Legije, koji je ovu saradnju u narednim godinama nastavio i sa njihovim naslednicima – Bojovićem i njegovim klanom. Upravo je kod Ećima, konkretno u njegovom stanu policija tada pronašla 157.800 evra, koji su zaplenjeni zbog sumnje da “potiču od prodaje droge“, lažna dokumenta koja je koristio i zlatni pištolj CZ99, poklon od Arkana.

Povezane vesti - Ko je bosu okrenuo leđa

Sudski postupak protiv Ećima završio se po uobičajenom receptu kada su u pitanju stari i moćni debeovci. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal dve godine posle hapšenja samo je odustalo od optužnice protiv Ećima zbog trgovine drogom i zločinačkog udruživanja i to zbog nedostatka dokaza. Još pre toga, Ećim je uz kauciju od 400.000 evra pušten da se brani sa slobode. Zbog falsifikovanih dokumenata i pištolja je 2010. osuđen na 28 meseci zatvora.

-Bojovićev blagajnik je po dolasku u Beograd ove godine obnovio stare veze najpre se Radovanovićem, koji je na slobodi. Ta veza je i dovela do Radovanovićevog kuma Lovrenovića, koji je svojevremeno bio pripadnik Državne bezbednosti Republike Srpske, i to u vreme dok je zamenik načelnika ove službe bio upravo Ljuban Ećim. Lovrenović je u međuvremenu postao čuveni ugostitelj u Bosanskoj Gradiški, ali je očigledno, uprkos godinama, bio fizički spreman i za ozbiljnije kriminalne akcije - kaže naš sagovornik.

Kobna greška

Strahinja Stojanović ubijen je 13. septembra, u po bela dana na Novom Beogradu, kada je aktiviran eksploziv prethodno postavljen ispod njegovog džipa BMW X5, u kome je bio sa devojkom, Kolumbijkom Sonjom Suarez Gomez, koja je u eksploziji ostala nepovređena. Istraga beogradske policije od tog momenta je vođena jednim za drugim otkrivenim tragom. Najpre je utvrđeno da je eksplozivnu napravu aktivirao muškarac na električnom biciklu, kog su kamere video nadzora snimile u neposrednoj blizini Stojanovićevog stana u naselju Galenika, a potom i na mestu zločina. Bicikl je zatim dva dana kasnije nađen bačen u reku Savu, u blizini šetališta u Bloku 45 na Novom Beogradu, i to je za policiju bio prvo sumnjivi trag. Praćenjem daljeg kretanja bicikliste došlo se do snimka na kome se vidi kao se on presvlači i skida kacigu, kojom je bio maskiran u trenucima postavljanja i aktiviranja eksploziva.

-Taj trenutak je bio ključan za njegovu identifikaciju, a zatim je otkriven i stan na Južnom bulevaru u kome je, kako je utvrđeno, ubica boravio nekoliko dana pre zločina. U tom stanu policija je pronašla jedan pištolj - kaže naš izvor.
Lovrenovića od tada nema, a kako se pretpostavlja, on je iz Srbije najpre pobegao u RS, a zatim preko Hrvatske, čiji je takođe državljanin, u neku od zemalja EU, gde mu se za sada gubi svaki trag.

Povezane vesti - Koliko košta ubistvo novinarke

Motiv ubistva Strahinje Stojanovića je, kako se veruje, isti kao i prilikom prvog pokušaja njegove likvidacije u avgustu 2018. godine – osveta za ubistvo Bojovićevog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Naime, Ognjanović je nekoliko dana pre nego što je ubijen ispričao Lukinom rođaku – Nikoli Bojoviću da je primetio upravo Stojanovića i Radeta Dunjića da ga prate, i da ta pratnja traje nekoliko dana. Ta informacija je glavni razlog da pripadnici Bojovićevog klana upravo osumnjiče Stojanovića za ubistvo advokata Ognjanovića, koje je izvršeno 28. jula oko 20.30 sati ispred zgrade u kojoj je stanovao na Novom Beogradu, i to naočigled njegovog sina Petra. Zvanično, ubistvo Ognjanovića i dalje nije rasvetljeno, ali je osveta Bojovićevog klana, sigurnih u Stojanovićevu krivicu, usledila samo dve nedelje kasnije. Pod džip Stojanovića podmetnut je eksploziv, ali je on za dlaku izbegao likvidaciju. Nekoliko sekundi pre detonacije, izašao je iz vozila i vratio se u stan po zaboravljeni telefon. U eksploziji koja je odjeknula dok se kretao ka stanu, teško je povređena njegova tadašnja devojka, španska misica Olac Bilbao Gonzales, koja je ostala u džipu da ga čeka.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve