Hronika
14.06.2021. 09:00
Tamara Marković Subota

Radoje Zvicer

Povratak na mesto zločina

Tunel, zločin
Izvor: Shutterstock

Zvicerov boravak u Ukrajini otkriven je nakon što je saradnicima poslao poruku u kojoj nudi milion evra za glavu bivšeg saradnika, a koji je u Sloveniji razotkrio ćeliju ove kotorske kriminalne grupe i doveo do hapšenja 60 osumnjičenih.

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, koji se od februara, posle hapšenja grupe Veljka Belivuka u Beogradu, nalazi u bekstvu, prema operativnim saznanjima bezbednosnih službi Srbije ponovo je pobegao u Ukrajinu, gde je prošle godine preživeo atentat, saznaje „Ekspres“. Iako su prve informacije, posle Zvicerovog bekstva ukazivale na mogućnost da je on iz Crne Gore pobegao najpre za Prištinu, odatle za Istanbul pa u Južnu Ameriku, gde je utočište našao pod zaštitom brazilskih narko-kartela, poslednja saznanja službi ukazuju da se vođa kavača odlučio na drugu soluciju. On je pobegao u Ukrajinu, gde ima svoj apartman, ali i gde ima zaštitu lokalnih mafijaških grupa, sa kojima je odranije u ozbiljnom narko-biznisu.

U maju prošle godine Zvicer je u glavnom gradu Ukrajine – Kijevu teško ranjen dok je džogirao ispred zgrade u kojoj je živeo sa porodicom. Maskirani napadači tada su osuli rafal po njemu, ali ga je sigurne smrti spasla supruga Tamara, koja je izletela iz zgrade i iz pištolja zapucala na napadače. Zvicer je s teškim povredama prebačen u bolnicu, gde su lekari uspeli da se izbore za njegov život, a tamošnja policija je za samo jedan dan rešila slučaj i uhapsila osumnjičene, koji su pokušali da se domognu granice sa Moldavijom. U akciji ukrajinske policije tada su uhapšena dvojica državljana Crne Gore i dvojica državljana Srbije: Crnogorci Emil Tuzović i Stefan Mandić Đukić, i Srbi Milan Branković i Petar Jovanović, obojica iz Niša.

Dalje kretanje Zvicera, posle oporavka u kijevskoj bolnici, bilo je nepoznanica za službe, sve do januara ove godine, kada je u Crnoj Gori, u Kotoru, zaustavljeno njegovo vozilo, u kome je bio sa dvojicom svojih najbližih beogradskih saradnika Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Posle vesti o njihovom privođenju na informativni razgovor, okupljena družina više nije imala razloga za skrivanje, pa je čak Tamara Zvicer, Radojeva supruga, na društvenim mrežama objavila video-snimak njihovog druženja u porodičnoj kući u Kotoru, na kome se pored nje vidi i Belivuk. Osećaj svemoći koji su u tom momentu imali, međutim, nije dugo potrajao. Belivuk i Miljković su po povratku u Beograd krajem januara najpre privedeni na informativni razgovor, a zatim su 4. februara uhapšeni, zajedno sa 18 pripadnika njihovog klana.

Krivičnom prijavom osumnjičeni su za tri ubistva: Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića Goksija i Milana Ljepoje, za koga je Zvicer i sumnjao da je poslao ubice u Ukrajinu.

Posle hapšenja u Beogradu, Zvicer je osetio da mu se „izmiče“ tlo pod nogama. U aprilu je zatim usledila i akcija crnogorske policije na hapšenju pripadnika kavačkog klana, u kojoj je uhapšen njegov glavni saradnik – Slobodan Kašćelan, ali je Zvicer bekstvom iz Crne Gore izbegao hapšenje. I to mu nije prvi put. Svojevremeno je izbegao i hapšenje u Prištini, gde se takođe krio sa saradnicima kavačkog klana, a među kojima je bio i njihov plaćeni ubica – Mario Milošević. Posle akcije u Prištini, Zvicer je i prvi put pobegao u Ukrajinu, ali su mu suparnici otkrili tragove, i za njegovo ubistvo poslali plaćene ubice, protiv kojih se sada u Kijevu vodi sudski postupak.

Uloga doušnika

Do saznanja o Zvicerovom skrivanju u Ukrajini, srpske službe došle su nakon otkrića njegove poruke u kojoj je ponudio milion evra za likvidaciju svedoka saradnika koji je policiji ocinkario slovenački ogranak kavačkog klana.

Zvicer je, posle akcije slovenačke policije koja je izvedena sredinom maja i u kojoj je uhapšeno oko 60 saradnika njegovog klana, bukvalno zatražio glavu pripadnika ove ćelije koji je, kako je otkrila slovenačka policija, poslednjih godinu dana radio za njih i na tacni im dostavio beleške o aktivnostima klana, saradnicima, razmenjivane poruke.

Akcija slovenačke policije, posle akcija u Beogradu i Crnoj Gori, za Zvicera je bila veliki udarac jer je on iz Slovenije godinama unazad švercovao drogu i oružje i zarađivao ogroman novac. Zato je i zatražio glavu svedoka saradnika, odnosno bivšeg pripadnika klana koji je policiji dostavio dovoljno dokaza da krene u procesuiranje osumnjičenih.

„Policijski svedok saradnik je gotovo godinu dana delovao iznutra skupljajući dokaze protiv kavčana, a da niko u njega nije posumnjao jer je u klanu bio od početka. On je, međutim, u jednom momentu shvatio da poslovi idu nizbrdo i da mu je jedini spas da uspostavi saradnju sa policijom. Kako bi se prikrila njegova uloga i zaštitio njegov život, i on je uhapšen s ostalih šezdesetak članova i sproveden u pritvor. Međutim, Zvicerovi ljudi su ipak provalili o kome se radi. Moguće je i da je vođa kavčana ime doušnika dobio iznutra, tačnije od nekog od korumpiranih policajaca, koga je imao na platnom spisku, kao što je, uostalom, takve saradnike imao i u srpskoj i crnogorskoj policiji. U svakom slučaju, on je dobio ime glavnog svedoka slovenačke policije i saradnicima koji su mu na slobodi poslao poruku u kojoj nudi milion evra za njegovu glavu, ali sa druge strane ova poruka bila je i početni dokaz na osnovu kog je dalje praćen Zvicerov trag, a koji je doveo do Ukrajine“, kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP-a Srbije.

Interpol
Izvor: Shutterstock

O Zvicerovoj poruci obaveštena je i slovenačka policija, koja je svedoka saradnika odmah izvela iz zatvora i uz pomoć stranih službi prebacila u neku od zemalja Zapadne Evrope sa lažnim identitetom.

Slovenačka policija je posle hapšenja 60 osumnjičenih saradnika kavača, od kojih su šestorica završila u pritvoru, zvanično saopštila da je ova ćelija zaradila najmanje dva miliona evra od prodaje droge i oružja. U pretresima kuća osumnjičenih 14. i 15. maja policija je zaplenila oko 200.000 evra i nekoliko kilograma droge, a prema podacima iz krivične grupe, slovenačka ćelija sumnjiči se da je za poslednje tri godine prodala najmanje 790 kilograma kokaina, nekoliko desetina kilograma kanabisa, heroina i hašiša i 30 litara baze amfetamina.

„Slovenačka policija radila je u saradnji s kolegama iz Holandije, Španije, Italije, Hrvatske, Slovačke, Austrije, Nemačke i Srbije, a istragom su bili obuhvaćeni Ljubljana, Kranj, Maribor i luka Kopar, Meka za narko-mafiju. Utvrdili smo da je zločinačka grupa u Sloveniji bila vrlo dobro hijerarhijski organizovana. Prodavala je velike količine kokaina, heroina, kanabisa, hašiša... Uloge u grupi bile su vrlo pažljivo određene, a radi vršenja krivičnih dela osnovana su dva četa koji su bili maska za izvođenje ilegalnih aktivnosti“, rekla je slovenačka istražiteljka Petra Grah Lazar.

Za Zvicerom su u međuvremenu Interpolove poternice raspisale i Srbija i Crna Gora.

Akcija u Kotežu

Posle hapšenja 20 pripadnika Zvicerovih saradnika u Beogradu, među kojima su i vođe Veljko Belivuk i Marko Miljković, srpska policija nastavila je na razotkrivanju njihovih zločina, kao i njihovih saradnika. U akciji koju je SBPOK izvršio 1. juna u Kotežu otkriven je štek stan njihovog saradnika Vibora Končarevića, koji je međutim uspeo da umakne policiji, pa je za njim raspisana poternica. U štek stanu Končarevića policija je pronašla i zaplenila veću količinu droge i oružja.

Prema saopštenju MUP-a, u stanu je pronađena eksplozivna naprava sa magnetom i daljinskim upravljačem, dve ručne bombe M-75, pištolj marke „glok 17“, revolver, šest okvira za automatsku pušku od kojih su tri bila napunjena municijom, prazni okviri za pištolj, hekler i automatski pištolj, kao i jedna „fantomka“ i više komada pištoljske i puščane municije, saopštio je MUP. Osim oružja, nađeno je i više od 10,2 kilograma mešavine amfetamina i kofeina, više od 3,5 kilograma hašiša, 50 tableta MDMA, manja količina MDMA u prahu, veća količina materije za koju se sumnja da je heroin i dve digitalne vagice za precizno merenje, kao i druga oprema za pripremu i pakovanje narkotika.

Hapšenje
Izvor: Shutterstock

Pronađena droga očigledno je bila namenjena daljoj prodaji, a šta je bio plan sa pronađenim oružjem, policija još ne zna, ali sumnja da je eksploziv očigledno bio spreman za likvidaciju. Čiju – još nije utvrđeno.

„Informacije o Končareviću kao bliskom saradniku Belivukovog klana policija je dobila pre izvesnog vremena, kada je i počela akcija na njegovom lociranju, a ne isključuje se ni mogućnost da su uhapšene vođe klana iz pritvora davale zadatke Končareviću kako bi se klan, uprkos velikom udarcu, reorganizovao i nastavio poslove sa švercom i prodajom oružja i droge.“

Vibor Končarević je, prema poslednjim informacijama policije, u vreme hapšenja Belivuka i Miljkovića bio u Kotežu, ali se onda u strahu od hapšenja prebacio u štek stan u Beogradu, odakle je ilegalno prešao u jednu susednu zemlju.

Pokušavajući da uđe u trag Končareviću, policija je došla i do novih informacija o ubistvu Zdravka Radojevića, posle čijeg nestanka, odnosno ubistva u Belivukovoj vikendici u Ritopeku je Končarević i preuzeo narko-tržište u Kotežu.

Zamka za Radojevića

Naime, Radojević je nestao i ubijen je u novembru 2020. godine zato što se navodno zamerio Marku Budimiru, bliskom saradniku Veljka Belivuka i kumu Marka Miljkovića.

„Belivuk i Miljković su pre nekoliko godina dali Radojeviću nešto novca da pošalje Budimiru u zatvor gde se nalazio zbog droge. Međutim, Radojević je pola novca zadržao za sebe, a kada su Belivuk i Miljković to saznali, pala je i odluka o njegovom ubistvu. U Kotežu je do 2015. godine postojala jedinstvena i dobro organizovana narko-banda na čijem čelu je bio upravo Radojević, a njegovi saradnici su bili Vibor Končarević i braća Marko i Miloš Budimir. Početkom aprila 2014. Marko Budimir je uhapšen sa izvesnom količinom droge koja je pripadala Zdravku Radojeviću. U štek stanu policija je tada pronašla nešto kokaina, sedam kilograma marihuane, ekstazi, smesu za uvećanje mase narkotika, vage za precizno merenje, 71.000 dinara, 4.325 evra, 50 funti i 200 metaka različitog kalibra. Budimir je nakon toga osuđen na pet godina robije i 2015. otišao je na izdržavanje kazne. Pošto je Marko Budimir još tada bio u dobrim odnosima sa Belivukom i Miljkovićem, njih dvojica su i kontaktirali Radojevića kako bi Budimiru pomogli u zatvoru. Preko Radojevića su mu poslali izvesnu sumu novca, ali je Radojević polovinu novca zadržao za sebe kako bi navodno nadoknadio štetu za zaplenjenu drogu. Onda je Budimir prošle godine izašao iz zatvora i zatim se sastao sa Belivukom i Miljkovićem. Tada se i razotkrilo da je u zatvoru dobio samo polovinu novca koji su mu oni poslali, a Radojeviću je potpisana smrtna kazna. Uz problem sa novcem, Budimir je Radojevića krivio i za svoje hapšenje jer mu je bilo čudno što je uhapšen samo dan nakon što je od njega preuzeo drogu“, kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP-a Srbije.

Rat sa Zdravkovićem počeo je tako što su pripadnici Belivukove navijačke ekipe u Kotežu prefarbali mural posvećen Zdravkovom bratu koji je preminuo 2015. godine. Belivukovi navijači su mural prefarbali u crno i nacrtali lobanju, simbol svoje navijačke grupe, i napisali „Iz Principa“. Radojević je shvatio „objavu rata“, ali nije hteo da se povuče. Preko posrednika je Belivuku i Miljkoviću poručio da uklone grafit, kao i da mu se ne mešaju u teritoriju za preprodaju droge. A onda je usledio scenario smrti. Najpre je Budimir pozvao Radojevića i predložio mu da se vidi sa Belivukom i Miljkovićem kako bi rešili sukob. Radojević je prihvatio predlog. A onda je usledio poziv Belivukovog saradnika Nemanje Lakićevića koji je 10. novembra i pozvao Radojevića da dođe na parking „Laste“ kod auto-puta Beograd–Niš i to bez telefona. Kad je Radojević stigao, iz svog automobila je prešao u Lakićevićev, koji ga je potom odvezao do Belivukove štek vikendice u Ritopeku. Radojević iz te vikendice nikad nije izašao.

Interesantno je i da je štek vikendicu koja je sada otkrivena u Kotežu, kao Končarevićevo sklonište i magacin za drogu i oružje, ranije koristio upravo Radojević, a Končarević se u nju uselio posle Radojevićevog ubistva.

Dokazi za doživotnu robiju

Dokazi koji su do sada prikupljeni protiv Belivuka, Miljkovića i njihovog klana su, prema oceni ministra policije Aleksandra Vulina, dovoljno jaki za „dug zatvorski život“.

„Kada tužilac Mladen Nenadić kaže da je veoma zadovoljan i količinom i kvalitetom dokaza, to onda znači da su pred njima duge, duge godine zatvorskog života, iz koga oni više nikada neće izaći. Mogu da pevaju, maštaju i sanjaju, ali izaći neće nikada“, rekao je Vulin i istakao da voli kada kriminalci „kače“ poruke podrške Velji Belivuku na društvenim mrežama.

„To mi pomogne jer ne moram da tražim ko je. Oni se sami legitimišu. Onda dođu nadležni organi i kažu: ’Kad smo već kod toga, da nam kažeš šta si radio prošlog leta?’“, rekao je ministar Vulin.

A da kriminalci, posebno pripadnici navijačke grupe „Principi“, pružaju ne samo podršku Belivuku i Miljkoviću, već i da očajnički pokušavaju da zadrže tron južne tribine FK Partizan, ukazuju njihove poslednje poruke pretnji i uvreda na račun nekadašnjeg vođe navijača Miloša Radisavljevića Kimija. Na društvenoj mreži Instagram tako je osvanula poruka upućena Radisavljeviću:

„Sultan od Ruleta! Jedan od najgorih licemera koji su kročili na jug ikada. Kockar, Hrvat, koristoljubiv, jedina pohvalna stvar koju možemo reći, a za koju doduše nije zaslužan, jeste da mu je otac bio veliki navijač Partizana. Da budemo iskreni, to će u vodu pasti zbog ovog pacova, koji je u stanju da zbog para proda i brata.“ Posle ove poruke objavljena je još jedna provokacija uz ilustraciju iz animiranog filma na kojoj se nalaze preplašene životinje.

„Ovako izgledaju pripadnici grupe ’Kićina braća’ kad naiđu na bilo kog ’Principa’ ili pripadnika južne tribine. Da ne bude zabune, ovo veliko debelo na slici nije medved nego velika pacovčina. Ovako je bilo na Banovom brdu, a ovako će biti i na sledećoj tekmi na kojoj se pojavi“, objavili su navijači „Principa“.

Miloš Radisavljević Kimi u policiji je inače zaveden kao saradnik Filipa Koraća, kome je u decembru 2017. pomogao u izazivanju nereda na večitom derbiju, kada su u pokušaju preuzimanja tribina angažovali navijače splitske „Torcide“.
 

Spremni da progovore
 
Policije Srbije, Slovenije i Crne Gore uspele su, prema nezvaničnim informacijama, da obezbede svedoke saradnike iz redova kavačkog klana, koji su spremni da progovore protiv dojučerašnjih saradnika. U Srbiji su za sada u pregovorima za dobijanje statusa svedoka saradnika dve osobe, koliko ih je i u Crnoj Gori, a u Sloveniji jedna, koja je već ušla u program zaštite.
 
Lociranje Vibora Končarevića
 
Vibor Končarević je, prema poslednjim informacijama policije, u vreme hapšenja Belivuka i Miljkovića bio u Kotežu, ali se onda u strahu od hapšenja prebacio u štek stan u Beogradu, odakle je ilegalno prešao u jednu susednu zemlju. Srpska policija u dogovoru sa kolegama iz te države radi na njegovom lociranju i hapšenju.
 
Od njega je sve počelo
 
Apelacioni sud u Ređo Kalabriji u Italiji potvrdio je presudu kojom je Cetinjanin Vladan Radoman osuđen na 17 godina, devet meseci i deset dana zatvora zbog učešća u švercu više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, objavio je italijanski portal „Lametino.it“. Radoman je inače rođeni brat Gorana Radomana, koji je 2015. godine ubijen u Beogradu kao prva žrtva rata kavačkog i škaljarskog klana.
„Sud je postupak pokrenuo 2014, posle velike akcije ’Gurman’, tokom koje je uhapšeno više od 25 osumnjičenih i zaplenjeno više od dve tone kokaina, koji je bio sakriven u kontejnerima na brodu koji je plovio iz Brazila ka Evropi“, objavili su italijanski mediji, ne navodeći da li je Vladan Radoman kod njih u zatvoru ili se za njim traga. Radoman je, kako navode italijanski mediji, označen kao deo ogranka škaljarskog klana koji je bio zadužen za šverc droge u Holandiju.
Iz stana njegovog brata Gorana u Valensiji je navodno i ukradeno 200 kilograma kokaina, što je bilo okidač za najveći balkanski mafijaški rat u kome je do sada ubijeno više od 50 osoba. Goran Radoman je u vreme krađe kokaina bio u pritvoru na Kubi, zbog saobraćajne nesreće.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je Zvicerov politički mentor?
Ritopek oružje

Logistička podrška

23.05.2021. 07:05

Ko je Zvicerov politički mentor?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za TV Prva izgovorio je rečenicu o vođi kavačkog klana Radoju Zviceru koja je promakla u javnosti, a koja najviše govori o nivou organizovanosti delovanja ove kriminalne organizacije i njihovih beogradskih saradnika: „...Zvicer i njegov politički mentor u Crnoj Gori“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve