Hronika
12.04.2022. 06:10
Rade Jerinić

Nasilje nad ženama

Reagujte pre zločina, ne posle!

Nasilje nad ženama
Izvor: Shutterstock

Niška policija uhapsila je D. R. (36) iz okoline Doljevca neposredno nakon što je u utorak 5. aprila u Malošištu, posle verbalne rasprave oštrim predmetom naneo više ubodnih rana svojoj nevenčanoj supruzi R. A (37). Žena je prevezena u Klinički centar Niš, a uhapšeni u pritvor koji mu je određen na osnovu krivične prijave zbog počinjenog nasilja u porodici.

Inače, D. R. je pre samo nedelju dana izašao iz pritvora koji mu je određen jer nije poštovao meru zabrane prilaska i komuniciranja sa nevenčanom suprugom. Kobne večeri je ponovo došao kod nje, izbila je svađa nakon čega je on potegao nož i ubo je tri puta.

Iste večeri u stanu u Vlasotincu mrtva je pronađena Samanta V. (31), a policija je u istrazi rasvetljavanja smrti raspisala potragu za njenim dečkom, inače državljaninom Severne Makedonije. Samanta je zatečena u krevetu u lokvi krvi i prekrivena ćebetom, ali nije moglo da se utvrdi od čega je tačno preminula pa je naložena obdukcija – ovo su samo poslednji u nizu slučajeva nasilja nad ženama koji je ponovo u epicentar javnosti vratio pitanje koje se godinama ponavlja: zašto se reaguje posle, a ne pre zločina, i kada će zakonske obaveze državnih institucija sa papira preći u realan život.

"Nadležne institucije imaju samo deklarativnu opredeljenost da zaustave nasilje prema ženama i spreče ubistva“, kaže Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra. Ona kaže i da niz slučajeva nasilja nad ženama prati i niz pitanja, koja će kao i mnoga prethodna ostati zaboravljena do nekog narednog novinskog članka o novim ubistvima žena.

Papa: "Dosta!"

Novogodišnje obraćanje

Papa, 1. 1. 2022.

Novogodišnje obraćanje

01.01.2022. 20:17

Papa: "Dosta!"

"Čini se da ih je već uzaludno postavljati, a nemoguće je ignorisati ih: zašto su nadležne institucije nemoćne da spreče ove zločine prema ženama? Koliko još godina žene u Srbiji treba da čekaju da bi nadležne institucije počele da primenjuju ono na šta su zakonom i međunarodnim aktima obavezane? Kako obrazloženje ’uradili smo sve što je bilo u našoj moći’ može utešiti decu i članove porodica ubijenih žena i dati drugim žrtvama ohrabrenje da i one zatraže pomoć? Ipak, sva ova pitanja ostaju u domenu retoričkih“, kaže Lacmanovićeva.

Ona na primeru dva slučaja, jednog u Vranju i drugog u Beogradu, objašnjava kako su i gde zakazale nadležne institucije.

"U Beogradu je dan pre ubistva žrtva prijavila sina za nasilje u porodici, dok je žena u Vranju ubijena istog dana kada je održano ročište po prijavi koju je podnela protiv supruga za nasilje u porodici. Obe žene uradile su ono na šta se neprekidno apeluje – prijavile nasilje i obratile se nadležnima, ipak to nije doprinelo tome da njihovi životi budu zaštićeni“, kaže Lacmanovićeva i navodi da je Zaštitnik građana informisao javnost da je pokrenuo postupak kontrole rada nadležnih institucija za slučaj u Vranju.

"Hoće li i kada o tome kakvi su ishodi ovog i prethodno pokrenutih postupaka javnost biti informisana ostaje da vidimo. U međuvremenu, zahtevamo od nadležnih ministarstava da neodložno izvrše postupke interne kontrole i utvrde da li je bilo učinjenih propusta u procesuiranju oba slučaja, informišu javnost o tome i sankcionišu odgovorne. Reagujte pre zločina, ne posle!“, napominje Lacmanovićeva.

A u međuvremenu nizali su se novi zločini. Punili su novinske stupce, a reakcija državnih institucija u svim slučajevima je ponovo bila posle, a ne pre zločina.

Ubica komšija

Vera Đekić (62), koja je godinama trpela maltretiranje komšije Dušana Zagorca (76), ubijena je krajem marta u pucnjavi u Zaječaru, nakon što se sa komšijom sukobila oko masne supe koju je prosuo po njenom vešu. Ubistvo Đekićke nije bio kraj tragedije. Po dolasku policije na prijavu građana, Zagorac je iz istog pištolja kojom je usmrtio Veru, pucao i na policajce i ubio policajca Ivana Đurđevića (28), a zatim se, dok je policija pokušavala da ga nagovori da se preda, obesio na tavanu zgrade.

Prema priči komšija, Vera i Dušan su se kobne večeri sukobili oko supe koju je on prosuo po njenoj terasi i vešu na žici, a onda je nastala drama koja je trajala više od tri sata. Okončana je tek kada su došli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

"Bila sam u stanu sa detetom preksinoć kada sam začula jak udarac, kao da je pao lim. To je bio pucanj prvi. Nedugo zatim čula sam sirene. Došla je policija. Zatim sam čula još dva pucnja. A onda je usledila mrtvačka tišina. Ponovo su se začule sirene. Videla sam kako Hitna pomoć odvozi nekoga. Jako sam se uplašila jer sam bila sama u stanu sa detetom. Oko jedan sat iza ponoći čuo se jak udarac, tada su došli specijalci iz Beograda. Posle toga dva pucnja ili udarca, buka i galama, a posle su rekli da se ubio komšija“, izjavila je jedna komšinica.

Druga kaže da joj je u prvoj sekundi bilo jasno da pucnjava ima veze sa komšijom Dušanom.

"Znala sam da sve ima veze sa Dušanom, i da mi niko ništa ne kaže. Sa njim je ceo komšiluk imao samo nevolje, godinama unazad. Ali, da će ubiti komšinicu i policajca, nisam mogla ni da sanjam.“ Dušan se stalno svađao sa komšijama, prijavljivali su ga nekoliko puta. On je čak komšijama kroz prozor prosipao pomije, a među njima je bila i Vera, kaže komšinica i navodi da je Dušan važio za prekog i čudnog čoveka, sa kim se niko nije družio.

"Bio je jako bezobrazan. Nije razgovarao ni sa kim, ma nezgodan strašno. Problem sa Verom se napravio još od kada se on doselio ovde 1995. iz Hrvatske i sa majkom kupio stan u zgradi. Svakodnevno je bacao hranu i smeće kroz prozor svog stana. Stalno je smrdelo, još kad ugreje sunce, nismo mogli da prođemo dvorištem. Sva ta hrana bi pretežno završila kod Vere na terasi jer je njen stan ispod njegovog, i žena je ludela od toga. Zbog toga su se njih dvoje uglavnom prepirali, žena nije htela stalno da čisti tuđe smeće sa svoje terase. Tu noć kad je bacio supu po Verinoj terasi, ona se naljutila i otišla je kod Dušana na vrata, da mu po ko zna koji put kaže da to više ne radi. Kucala mu je, on je otvorio i ubio je ispred stana“, kaže komšinica.

Problem sa komšijom Dušanom Vera je pokušavala da reši i institucionalno, ali bezuspešno.

"Vera je pokušala je da reši problem na sve moguće načine. Zvala je i komunalnu miliciju, ali oni bi samo došli i pošto on ne bi otvarao vrata, ljudi su je zamolili da proba još nekoliko puta lepo sa njim. Tada mu je pisala pismo i stavila mu u sanduče, ali ni to nije pomagalo. Takođe, dok joj je muž bio živ i on je čovek pokušavao da reši problem, ali bezuspešno“, kažu komšije uz ocenu da je zbog ludila jednog čoveka, koje institucije nisu resile, "otišla“ jedna divna žena iza koje su ostale dve ćerke i unuče, kao i mladi policajac koji je samo radio svoj posao.

Da su institucije zakazale, pokazuje i stav komšija da je Dušan boravio na ratištima, da je verovatno zbog toga došlo do poremećaja u njegovom ponašanju, ali na to niko nije reagovao. Izostala je stručna pomoć, koja mu je očigledno bila neophodna.

Ubica bivši muž

Ljubomora, kao najčešći motiv nasilja nad ženama, bila je presudna i za ubistvo Tanje Pavlović, rodom iz sela Berjak kod Loznice, koju je krajem marta u Frankfurtu u Nemačkoj usmrtio bivši suprug Aleksandar Š. (41). Krvava drama dogodila se na auto-putu A661 u smeru ka Ofenbahu. Tanja je bila u svojoj "opel astri“, a bivši muž ju je pratio svojim vozilom.

U jednom trenutku, on je nju pretekao i praktično je isekao, nateravši je tako da stane u zaustavnu traku. Stao je i on, izašao iz svog automobila i nasrnuo na ženu koja je bila za volanom. Okolni vozači koji su videli nesreću i pozvali policiju najpre su tvrdili da je došlo do saobraćajne nesreće, ali se po dolasku patrole ispostavilo da je Tanjin bivši muž namerno izazvao saobraćajnu nezgodu, zatim razbio vozačev prozor na kolima nesrećne žene i otvorio vrata. Izvadio je nož i besomučno je ubadao u vrat. Žena je u teškom stanju prevezena u bolnicu, gde je hitno operisana, ali je dva dana kasnije podlegla teškim povredama, dok je osumnjičenom muškarcu određen pritvor.

Meštani Tanjinog rodnog Berjaka rekli su da je Aleksandar bio Tanjin drugi muž.

"Mislili smo da je posle prvog neuspelog braka pronašla ljubav. Aleksandar je često dolazio ovde u selo. Svi su ga voleli. Njih dvoje upoznali su se na Malti, gde je ona bila na moru, a on živeo i radio. Kad su se venčali, on je prešao u Nemačku kod nje. Onda su se razišli, ali Aleksandar to očigledno nije mogao da prihvati. Pokušavao je preko majke i brata da se pomiri, ali Tanja nije htela. Onda joj je slao poklone, cveće, a kad to nije uspelo, počeo je da je prati, verovatno ga je i prijavljivala policiji“, kažu meštani Berjaka.

Muž nasilnik

U isto to vreme se porodična drama dešavala i na Zvezdari, gde je Goran P. (54) sekirom pokušao da ubije suprugu Sanju P. (48), a potom hteo da se obesi. Žena je u teškom stanju, sa teškim povredama glave po dolasku Hitne pomoći prebačena u bolnicu, dok je Gorana P., koji je otišao da se obesi, u poslednjem trenutku spasao komšija kog je njihova ćerka zvala u pomoć. Naime, njihova 17-godišnja ćerka, čim je videla šta se dešava, istrčala je na ulicu i počela da zapomaže: "Otac mi ubi majku“, i tada su se komšije skupile i uspele da spreče veću tragediju. Sanja P. je zatim sva krvava izašla iz dvorišta, a komšije su joj dale stolicu da sedne nasred ulice. I nju i Gorana je zatim u bolnicu prevezlo osoblje Hitne pomoći.

Sestra nesrećne Sanje objasnila je da ovo nije bio prvi put da Goran nasrne na njenu sestru, ali da je ona odustajala od tužbe zbog dece. I komšije kažu da je Goran stalno maltretirao suprugu Sanju.

"Čuli smo da Sanja nije dobro. Ni on, đavo neka ga nosi, nije dobro. Eto, deca čekaju ko siročad u kući ko će pre umreti. Sramota da tako divna žena strada od idiota, koji ju je stalno maltretirao. Kad se sve dogodilo, nismo znali da su imali probleme i da je tuče, ali posle smo mi komšije sklopili priču i prisećali se situacija i shvatili da je odavno bilo problema među njima“, kažu komšije.

Ubica sin

Nedelju dana pre ovih tragedija, na Paliluli, u stanu u Ulici Mije Kovačevića, Davor P. (55) usmrtio je majku Katarinu (78), nakon čega se predao policiji, kojima je dao i nož kojim je usmrtio majku. Osumnjičeni se tereti za krivično delo teško ubistvo. Dan ranije, u Vranju je uhapšen P. D. (45) zbog sumnje da je nožem dugim 20 centimetara pokušao da ubije suprugu, i to pred ćerkom, koja je povređena dok je pokušavala da zaštiti majku. Nasilniku je određeno policijsko zadržavanje, a tokom istrage utvrđeno je da je čovek bio pijan.

U vanrednom stanju nasilje povećano za trećinu

U Srbiji je, prema podacima Autonomnog ženskog centra, prošle godine više od 20 žena ubijeno u nasilju u porodici, dok je tokom epidemije virusa korona zabeleženo 30 odsto više prijavljenih slučajeva nasilja o čemu svedoči i podatak da se Autonomnom ženskom centru na početku vanrednog stanja javio trostruko veći broj žena.

"Nasilje u porodici problem je koji se uglavnom ponavlja, ovo bi trebalo da predstavlja jasan znak da nešto ne radimo kako treba. Neretko iz verbalnog sukoba proizađe fizički obračun, a vrlo često u tim slučajevima može doći i do žrtava. Počinioci nisu samo ljubavni partneri, već i ostali članovi porodice. Prošle godine svaka četvrta ubijena žena prethodno se obraćala nadležnim institucijama za podršku i pomoć, što pokazuje da u ovim slučajevima postoji istorijat nasilja, ali da nije bilo adekvatnog odgovora i sankcionisanja takvog nasilja i imamo ishode kakve imamo. Isto se može reći za desetogodišnji period u kome je u proseku svaka treća prethodno prijavljivala nasilje nadležnim institucijama“, kaže Vedrana Lacmanović.

U poslednjih 20 godina ubijeno više od 300 žena
 
U Srbiji je u poslednjih 20 godina stradalo više od 300 žena zbog ubistva u porodici, a 500 dece je ostalo bez majki kao posledica ovih tragičnih događaja, podaci su udruženja "Fenomena“.
U ovom udruženju tvrde da je oko dva miliona žena iskusilo fizičke, seksualne ili psihičke oblike nasilja nakon svoje 15. godine života.
Dragana Veljović iz udruženja "Fenomena“ kaže da je prošle godine u Srbiji policija registrovala gotovo 30.000 slučajeva nasilja u porodici.
"Od tog broja, svega šezdesetak odsto žena dobilo je privremenu zaštitu koja je nedovoljna zato što, nakon isteka, žrtve ponovo dolaze u opasnost. Svega 2337 krivičnih presuda doneto je prema krivičnom delu nasilja u porodici, od čega je za samo 669 određena zatvorska kazna. Ukupan procenat osuđenih nasilnika u odnosu na prijavljene slučajeve iznosi alarmantno niska dva odsto“, upozorava naša sagovornica.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jednaki zbog EU i straha od kazni
Diskriminacija, rodna ravnopravnost, žene

Rodna ravnopravnost

02.06.2021. 11:12

Jednaki zbog EU i straha od kazni

Zakonske regulative o, grubo rečeno, međuljudskim odnosima koji su temelji modernih društava u svetu, u Srbiji se donose pod svojevrsnom prinudom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve