Hronika
16.11.2021. 07:05
Ekipa hronike

Hapšenje u Sloveniji

Sekretarica tužilaštva odavala informacije kavačkom klanu

Slovenačka policija
Izvor: Shutterstock

Slovenačka policija uhapsila je službenicu Specijalnog državnog tužilaštva te zemlje. Prema dostupnim informacijama, radi se o sekretarici Specijalizovanog državnog tužilaštva Tanji T. koja je osumnjičena je da je odavala informacije slovenačkoj "filijali“ kavačkog klana.

Prema pisanju tamošnjih medija, ona je imala pristup nalozima za pretres i tajnim podacima, koje je navodno prenosila svom partneru, a koji je povezan sa kriminalnim podzemljem. Radi se o informacijama koje su u tužilaštvo stizale iz policije, ali i akcijama tužilaštva.

"Ona je preko svog partnera davala tajne informacije o važnim nalozima za pretres kuća važnim članovima klana i tako pomogla da najmanje dvojica izbegnu hapšenje“, objavio je slovenački list "Večer“.

Pozivajući se na informacije iz istrage, "Večer“ je objavio i da je službenica navodno prenosila poverljive informacije važnim članovima klana, kao i da je radila na upisniku u tužilaštvu. Ona je posle saslušanja ostala u policijskom pritvoru, dok je njenog partnera policija navodno pustila.

"Osumnjičena službenica je informacije prenosila svom partneru, a on ih je potom preneo pojedincima iz kriminalnog podzemlja, koji su na taj način uspevali da se unapred pripreme za akciju policije ili čak i da se sakriju od pripadnika zakona. Ona je imala pristup tajnim podacima o izdatim nalozima za pretrese kuća i prikrivene istražne radnje“, prenosi "Večer“.

Hapšenje žene
Izvor: Shutterstock

Uz njenu pomoć, sumnja se da su najmanje dva važna člana kriminalne grupe, koji su među optuženima, izbegla policijsko hapšenje u maju ove godine. To su Luka Arapović i Blaž Kadivec.

Slovenačka policija je, u saradnji sa stranim bezbednosnim organima, stala na put kavačkom klanu, kada su inspektori Nacionalne istražne službe (NPU) zajedno sa policajcima policijskih uprava Ljubljana, Kranj, Maribor i Koper izvršili pretrese na 23 lokacije i uhapsili 48 osoba, od kojih 25 slovenačkih i 23 strana državljanina.

Istražni sudija je 15. maja odredio pritvor za šest osoba koje su navodno bile bliske vrhu kavačkog klana, dok je tada za petoro osumnjičenih raspisana potraga.

U nastavku istrage tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 24 osobe, a tužilac Jože Levašič napisao je optužnicu na 490 strana.

"Među optuženima nema osobe koja je bila deo grupe, ali je odlučila da pomogne policiji informacijama, pa je u istrazi dobila novi identitet i na suđenju će se pojaviti kao svedok“, objavio je "Večer“. Slovenački list navodi i da je upravo on policiji objasnio kako tačno funkcioniše ova kriminalna grupa, a predao im je i mnoštvo dokaza o švercu narkotika.

Ovaj svedok se na saradnju sa policijom odlučio nakon konsultacija sa advokatom i nakon što je grupa počela da traži od njega da organizuje ili čak izvrši ubistva, odnosno da ubije nekoga po njihovom naređenju ili da pruži podršku onima koji bi došli da nekoga likvidiraju.

On je inspektorima rekao i da jedan od sada optuženih poznaje nekoga u NPU-u ko mu je i dao poverljive informacije o policijskim istragama. Prema navodima doušnika, na osnovu ove intervencije, već pomenuti Kadivec i Arapović su navodno i pobegli u inostranstvo. Curenje poverljivih informacija iz NPU-a potvrdio je još jedan od optuženih na saslušanju pred istražnim sudijom, navodi "Večer“.

U vezi sa curenjem informacija, u NPU-u je u toku postupak unutrašnje bezbednosti, koji još nije završen, pa za sada nije poznato da li je kavački klan, osim uhapšene sekretarice tužilaštva imao još neke doušnike u državnim institucijama u Sloveniji.

To je nedavno nekoliko puta proveravala skupštinska komisija za nadzor obaveštajno-bezbednosnih službi, a direktorka tamošnje policije NPU Petra Glah Lazar je prošle nedelje potvrdila komisiji da u NPU-u nema krtice.

Podvučeno belim

Krađa kokaina u Sloveniji

Kokain

Krađa kokaina u Sloveniji

27.06.2021. 08:50

Podvučeno belim

Od Kotora do Triglava

Slovenački kavači

Hapšenje

Slovenački kavači

06.06.2021. 13:43

Od Kotora do Triglava

Na početku istrage protiv slovenačke ćelije kavačkog klana procesuirane su 64 osobe. Međutim, istraga za neke od osumnjičenih nije došla do konkretnijih rezultata osim do njihovih nadimaka, pa je tako jedan deo ove kriminalne grupe, za sada, ostao "nepoznat“.

Ova grupa tereti se za krivično delo trgovina drogom, a sud nije odobrio proširenje istrage u odnosu na krivično delo ilegalna trgovina oružjem. Dve osobe pristale su da dobiju status svedoka saradnika i tako će u daljem postupku svedočiti protiv ove grupe.

Tužilaštvo Slovenije za ovu grupu traži visoke kazne zatvora, a sudski proces nakon ove potvrde optužnice trebalo bi da počne u februaru.
Akcija slovenačke policije počela je u maju kada je, kako je saopšteno, slovenačka policija u saradnji sa kolegama iz inostranstva demontirala ovu dobro organizovanu kriminalnu grupu koja je krijumčarila drogu i oružje u EU i na Balkanu.

"Otkrivanje i istraga ovih zločina i međunarodnih kriminalnih grupa povezanih sa tim delima prioritet su slovenačke policije. Cilj ovih udruženja je da zarade puno novca od ilegalnog poslovanja, a zatim novac od ilegalnog poslovanja ulože u legalno poslovanje. Članovi grupe koristili su ’Skaj’ komunikaciju, kao sigurnu komunikaciju između članova kriminalnog udruženja“, saopštila je policija posle hapšenja.

Upravo je "Skaj“ komunikacija sada i glavni dokaz tužilaštva jer je njihov glavni svedok, koji je bio deo grupe, dao snimke šifrovanog telefona i tako i otkrio rad svojih saradnika u poslednje tri godine. Policiji je grupu prvi put prijavio prošlog maja, a nekoliko dana kasnije postao je "tajni agent“, pružajući joj informacije o aktivnostima klana.

Vođa slovenačkog ogranka kavačkog klana bio je, kako se sumnja, K. K. koji je u pritvoru od novembra 2019. godine zbog otmice i ubistva. Zajedno sa njim grupu je vodio F. V., za šta su ga angažovali crnogorski šefovi. Kada je K. K. uhapšen, M. S. ga je zamenio na šefovskoj poziciji, a u klanu je važnu ulogu imao i D. N.

 

POTERNICE ZA PETORICOM ODBEGLIH

Među petoricom optuženih za kojima je slovenačka policija raspisala poternicu nalazi se i D. K. koji je imao skladište u Naklu, gde je grupa inače držala drogu i oružje. U grupi je visoko kotiran bio i odbegli L. A., zadužen za prodaju droge Italiji. Policija još traga za M.S., koji nije bio visoko u hijerarhiji klana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kijevska zavrzlama
pištolj

Radoje Zvicer

08.11.2021. 09:05

Kijevska zavrzlama

Okružni sud u Kijevu vratio je tužilaštvu na doradu optužnicu protiv četvorice osumnjičenih za pokušaj ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u maju prošle godine u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve