Hronika
17.05.2024. 17:15
R.E.

Poligoni za nasilnike

ŠKOLE STRAHA: Trstenik, Smederevska Palanka, Bor, Beograd...

tuča, deca, nasilje
Izvor: Shutterstock

Trstenik, Smederevska Palanka, Bor, Beograd, Sremska Mitrovica, Užice, Mladenovac... Ne, nisu ovo opštine i gradovi u kojima će 2. juna biti organizovani lokalni izbori.

Ovo su mesta u kojima su u proteklih nekoliko godina napadnuti prosvetni radnici, i to na svom radnom mestu.

Napadači su, u najvećem broju slučajeva, bili učenici ili bivši učenici. Bilo je slučajeva i da su nastavnici nastradali kao “kolateralna šteta“ u pokušaju da spreče sukob između učenika.

Takav je, na primer, poslednji slučaj iz Treće beogradske gimnazije, kada je profesor pokušavao da razdvoji učenika (jednog iz Treće, drugog iz Desete beogradske gimnazije) koji su se potukli tokom, gle paradoksa, utakmice koja je odigravana u okviru sportskog i humanitarnog turnira “Gimnazijada“!

Ni trunke, dakle, sportskog duha i humanosti. A profesor je završio sa teškim telesnim povredama.

Samo desetak dana ranije u Bačkoj Palanci bivši učenik Tehničke škole “9. maj“ pokušao je da uđe na čas, a kada ga je profesor zamolio da napusti učionicu, ovaj ga je pretukao i polomio mu nos.

Ne treba ni podsećati na napad ne samo na telo, nego i na dostojanstvo profesorke u Trsteniku, kojoj su đaci izmakli stolicu kada je htela da sedne. I za to nisu snosili nikakve sankcije.

Škole kao da postaju ne mesto za učenje, obrazovanje i vaspitanje, već mesto za izbacivanje svih frustracija, poligoni za nasilnike... U spektru svih nemilih događaja, naravno, prošlogodišnji masakr u OOŠ “Vladislav Ribnikar“ u Beogradu je van konkurencije. I možemo samo da se nadamo da se tako nešto ne ponovi.

To, međutim, nije dovoljno. U jednoj od scena u Dragojevićevom kultnom filmu “Mi nismo anđeli“, otac, u maskirnoj uniformi, ćerki sa vrata “dobacuje“: “Ljubinka, sine, ide tata u rat!“ Da li će ubuduće tako i prosvetni radnici da se pozdravljaju sa svojim ukućanima?

Drugo, da li ćemo i decu pre upisa u školu morati da upoznamo sa nekim osnovnim elementima samoodbrane, da im kupimo pancire, štitnike, zaštitne kacige...

Iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije (GSPRS) “Nezavisnost“ poručuju da “priznali to ili ne, očigledno je da naše društvo neguje visoko razvijen horizont agresije.

Nad naše profesionalne živote svakodnevno se nadnosi pretnja životne ugroženosti, kojoj smo dužni ne samo da svedočimo, već i da joj se odupremo“.

Kako dodaju, kao samorazumljiv sada se čini zahtev GSPRS “Nezavisnost“ da svaki napad na prosvetnog radnika treba i mora da bude okvalifikovan kao krivično delo, odnosno da nastavnici dobiju znatno konkretniju zaštitu u Krivičnom zakonu, kao profesija od javnog značaja.

“Svaki čin nasilja u školama treba sve da podseti na ono što smo kao društvo zaboravili, a to je da obrazovni sistem nisu ni zgrade, ni učionice, klupe, ni računari, već, pre svega, ljudi“, navode iz Sindikata “Nezavisnost“.

I u Forumu beogradskih gimnazija očekuju od nadležnih organa da odgovorni za povređivanje nastavnika budu sankcionisani.

Događaji u Trećoj beogradskoj gimnaziji i Tehničkoj školi u Bačkoj Palanci nedvosmisleno ukazuju da u Srbiji još nije pronađeno rešenje za nagomilano nasilje u srpskim školama, a olako obećana brzina u rešavanju problema koji izjeda srpski prosvetni sistem ne doprinosi izlasku iz krize, već postojeće rane iznova produbljuje“, naveo je Forum beogradskih gimnazija u saopštenju.

Kao odgovorne, Forum jednako vidi i one koji odlučuju, kao i one koji učestvuju u donošenju odluka.

“Stiče se utisak kao da ne znamo da će posle 16. maja doći 17. maj, kao što je posle 3. maja došao 4. maj, a mi smo i tada stajali nemi i zbunjeni i pitali se kako nam se ovo desilo, a onda smo počeli olako da obećavamo rešenja za izlazak iz krize, međutim, umesto izlaska iz krize jasno je da smo godinu dana kasnije svi zajedno doprineli da ’od kolevke pa do groba, najnesigurnije postane đačko doba’, a rešenje ni na vidiku“, zaključeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve