Hronika
18.03.2021. 21:04
Vojislav Tufegdžić

Šleperima do vrha vlasti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Početkom 90-ih šverc cigareta na prostorima bivše Jugoslavije imao je različite modele, zavisno od republike na čijem prostoru se razvijao. Sve vreme je imao epitet "državni", jer je u poslu gotovo uvek bio prisutan bar jedan predstavnik vlasti, ili se neko pojavljivao "u ime vlasti".

Ipak, u Crnoj Gori je imao posebno obeležje, jer je u njega bila uključena celokupna državna struktura. S jedne strane, bio je toliko uočljiv da su o njemu svi sve znali, ali je s druge organizacija bila zatvorena u uskom krugu državnog rukovodstva i italijanske mafije. U suštini, šverc cigareta u Crnoj Gori je tako i počeo - kao čist državni posao, a do sredine 90-ih crnogorsko rukovodstvo već je imalo razvijenu mrežu krijumčarenja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zahtev Mila Đukanovića i Momira Bulatovića, koji su 1995. godine s crnogorske strane prisustvovali sastanku sa Slobodanom Miloševićem i direktorom Savezne uprave carina Mihaljom Kertesom, bio je da carina ne pravi smetnje u tranzitu cigareta preko teritorije Srbije.

Tada je postignut dogovor da će preduzeće "Zetatrans" iz Podgorice, koje naplaćuje takozvanu tranzitnu taksu u Crnoj Gori, biti jedini špediter za cigarete koje idu preko Srbije. Bilo je reči o drumskom transportu iz Makedonije, Mađarske i Bugarske ka Crnoj Gori i prevozu avionima koji će sletati samo na aerodrom u Podgorici. Đukanović i Bulatović objasnili su da će te cigarete nakon prodaje Italiji omogućiti Crnoj Gori isplatu penzija i pokrivanje drugih budžetskih obaveza. Milošević je to odobrio jer je želeo da ima skladne odnose s tada vodećim crnogorskim političarima, s obzirom na to da mu je bila potrebna podrška njihovih poslanika u tadašnjem saveznom parlamentu SRJ.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

*
*

Ne u meri u kojoj je to činjeno u Crnoj Gori, i u Hrvatskoj je šverc podržan iz državnih struktura. Kreator posla je od 90-ih bio najveći proizvođač cigareta - Tvornica duhana Rovinj, a za nju je Srbija bila najvažnije tržište u regionu. Kako za legalan plasman, tako i za šverc. TDR je držala oko 20 odsto legalnog tržišta u Srbiji, a pojedinačno je bila najveći partner krijumčara koji su njene proizvode plasirali na ilegalno srpsko tržište.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

*
*

Prema procenama stranih policija, u obračunima za prevlast na ilegalnom tržištu cigareta na prostoru bivše SFRJ ubijeno je više od 60 osoba. Džejms Petrijef, stručnjak za organizovani kriminal Međunarodne krizne grupe iz Brisela, jednom prilikom je izjavio:

"Balkanske zemlje su najčešće meta kritike Zapada zbog organizovanog šverca cigareta, ali ovaj kriminal je instruiran i koordinisan od strane uticajnih ljudi upravo sa Zapada, koji koriste jeftine usluge građana tih zemalja"

Opširinije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa koji je od 19.3. 2021. na svim kioscima...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve