Hronika
22.04.2022. 08:10
Rade Jerinić

Balkanska igra prestola

Šta je "Skaj" aplikacija i kako je kriminalci koriste

Telefon, haker
Izvor: Shutterstock

Dešifrovanje mobilne "Skaj“ aplikacije, koje je obavila francuska policija, a zatim prikupljene poruke dostavila Evropolu, dovelo je do novih hapšenja u regionu.

U Srbiji su uhapšeni Darko Šarić i pripadnici njegove nove kriminalne grupe. U Hrvatskoj Šarićevi saradnici u međunarodnom švercu kokaina i izvršenju ubistva, dok je u Crnoj Gori, takođe zahvaljujući porukama sa "Skaj“ aplikacije, uhapšena Vesna Medenica, bivša predsednica tamošnjeg Vrhovnog suda, i to opet u slučaju koji se odnosi na šverc kokaina i cigareta, a u koji su bili upleteni njen sin i policajac, koji je bio pripadnik njenog obezbeđenja.

Interesantno je da su u svim ovim slučajevima dešifrovane poruke koje su osumnjičeni razmenjivali još od 2000. godine, što ukazuje da francuska policija koja je uspela da "razbije“ "Skaj“ aplikaciju i Evropol, koji otkrivene poruke dostavlja tužilaštvima, očigledno to rade "dozirano“ i da je glavno pitanje koje će sledeće kriminalne grupe, ali i njihovi zaštitnici u državnim institucijama, biti otkriveni.

"Skaj“ je, inače, poseban program koji se instalira na mobilni telefon i to sakriven unutar opcije kalkulatora. Kada se u kalkulator unese određeni tajni PIN, otvara se skriveni mesindžer, u kome se osoba pojavljuje pod nadimcima i PIN-ovima.

Kada je u pitanju Šarić, cela policijska akcija potekla je iz hrvatske policije koja je u oktobru 2020. pod tajne mere nadzora stavila Petra Ćosića, Šarićevog starog saradnika, protiv koga se u Splitu vodio sudski postupak zbog šverca 330 kilograma kokaina.

Te mere trajale su godinu i po dana, koliko je maksimalno dozvoljeno po hrvatskom zakonu, nakon čega je usledila akcija hapšenja. U Hrvatskoj su, osim Ćosića, uhapšeni i Ante Vrcan, Marko Carević, Dragan Krička, Luka Jerković, Vjekoslav Junković i Goran Vuka. Ćosićev nećak Manuel Vulić je bekstvom izbegao hapšenje i za njim je raspisana poternica, dok su dvojica osumnjičenih, Oliver Čokara i Anđelko Oršulić, odranije u pritvoru.

Ćosić i ostali terete se da su od 2019. do hapšenja iz Južne Amerike, konkretno iz Ekvadora, organizovali niz pošiljki kokaina koje su varirale od po nekoliko desetina kilograma do onih od pola tone, da su neki od njih, paralelno s krijumčarenjem kokaina, imali sopstveni posao dostave krijumčarenih "kalašnjikova“, "uzija“, ručnih bombi i eksploziva iz BiH pripadnicima francuskog podzemlja, a u jednom slučaju krijumčarili i ilegalce.

Takođe, Ćosiću i njegovom nećaku Vuliću na teret se stavlja da su zajedno s nepoznatim osobama organizovali likvidaciju Milana Milovca zvanog Čupavi, saradnika Darka Šarića koji je živeo u Ekvadoru. Milovac je ubijen u januaru prošle godine pod, kako je tada saopšteno, nepoznatim okolnostima, nakon čega je njegova porodica organizovala prebacivanje tela u Srbiju, gde je i sahranjen. Milovac je inače bio bliski Šarićev saradnik. Obojica su se, do Šarićeve predaje 2014. godine, zajedno krili u Ekvadoru, nakon čega je Milovac ostao u Južnoj Americi gde je nastavio s poslom, da bi se zatim, kako pokazuju dešifrovane "Skaj“ poruke, zamerio Šariću zbog pokušaja da se osamostali u poslu sa kolumbijskim dobavljačima kokaina.

Akcija na Senjaku

Istovremeno sa akcijom u Hrvatskoj, započeta je i akcija u Srbiji. Inspektori SBPOK-a u pratnji kolega iz Žandarmerije i SAJ-a su na Senjaku opkolili kuću u kojoj Šarić živi od decembra prošle godine, kada mu je zatvorski pritvor zamenjen kućnim pritvorom uz elektronsku nanogvicu.

Šarić je zatim priveden u policiju, pa u Tužilaštvo za organizovani kriminal, gde mu je posle saslušanja određen pritvor. Osim Šarića, u akciji srpske policije uhapšen je i njegov advokat Dejan Lazarević i ostali saradnici, među kojima su i trojica pripadnika MUP-a Srbije.

Kako je Tužilaštvo saopštilo, istraga u ovom slučaju se, osim Šarića i advokata Lazarevića vodi i protiv Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Stefana Andrejića, Marka Vukića, Uroša Radovanovića (navijač Uroš Mišić, koji je promenio prezime) i policajaca Danila Stojanovića, Milutina Radovanovića i Duška Mirkovića.

Prema krivičnoj prijavi, oni se sumnjiče za više krivičnih dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka. 

"Na osnovu dokaza prikupljenih u predistražnom postupku postoji sumnja da je Darko Šarić, od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike sprovodila kriminalni plan dogovaranja kupovine kokaina, transport droge do Evrope radi dalje prodaje, a sve s ciljem sticanja finansijske koristi, kao i da se preko pripadnika ove kriminalne grupe u Južnoj Americi liše života osobe koje bi pokušale da osujete ostvarenje kontakata pripadnika njegove kriminalne grupe sa dobavljačima kokaina iz Južne Amerike, te je organizovao i naložio izvršenje ubistva Milana Milovca“, saopštilo je Tužilaštvo.

Takođe, krivičnom prijavom Šarić i njegovi saradnici sumnjiče se da su u avgustu 2020. podmetnuli bombu pod automobil valjevskog biznismena i svedoka odbrane u sudskom postupku protiv Šarića – Gorana Nikolaševića, a s ciljem da za eksploziju okrive Nebojšu Joksovića – ključnog svedoka saradnika u postupku protiv Šarića za međunarodni šverc kokaina.

Upravo u ovom slučaju je ključnu ulogu, kako tvrdi Tužilaštvo, imao Šarićev advokat Dejan Lazarević koji je posredstvom aplikacije "Skaj“ sa Šarićem dogovarao postavljanje bombe pod Nikolaševićev automobil, te organizovao da Nikolašević u medijima za ovo optuži Joksovića.

U organizovanju podmetanja bombe učestvovali su i Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković, Marko Vukić i Uroš Radovanović, koji su po Šarićevim naređenjima nabavili bombu, saznali koji automobil Nikolašević vozi, gde ga parkira, gde stanuje, kao i kuda se svakodnevno kreće.

Kada su u pitanju osumnjičeni policajci – zamenik načelnika SKOP-UKP-a Milutin Radovanović, Danilo Stojanović i pripadnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Duško Mirković – njihova uloga bila je podrška grupi.

Tako je Radovanović namerno usmeravao istragu u pogrešnom smeru kako bi u slučaju postavljanja bombe u Valjevu bili uhapšeni pogrešni ljudi, čime je zaštitio Uroša Radovanovića. Policajac Radovanović i njegov kolega Stojanović terete se i da su pripadnike ove kriminalne grupe i druge uhapšene osobe predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Republike Srbije, zbog čega im tužilac nije određivao pritvor.

Treći osumnjičeni policajac, Duško Mirković, sumnjiči se da je advokatu Lazareviću dostavljao dokumenta i tajne policijske podatke – naredbe o praćenju i prisluškivanju osoba, i to tako što je ova dokumenta fotografisao i pokazivao mu.

Aerodrom u Golubincima

Afera koja Crnu Goru potresa od početka aprila kada je portal "Libertas pres“ objavio dešifrovanu SMS komunikaciju sa "Skaj“ aplikacije Miloša Medenice, sina Vesne Medenice, bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore, i policajca Darka Lalovića koji je radio u njenom obezbeđenju, a koji je uhapšen u decembru, dobila je epilog 18. aprila hapšenjem upravo Vesne Medenice.

Naime, u prepisci koju je objavio "Libertas pres“, Miloš Medenica sa Lalovićem razmenjuje poruke u kojima organizuju šverc cigareta i kupovinu droge, obezbeđuju transport krijumčarenih cigareta iz Bara, osiguravaju nesmetano kretanje jednog kriminalca. Miloš Medenica, koji je iz Crne Gore pobegao u decembru, u prepisci tvrdi i da o "tome sve zna njegova majka od koje očekuje zaštitu“.

Medenica je uhapšena u momentu kada je poslednjim letom sa aerodroma u Golubincima pokušala da odleti za Beograd. Navodno, imala je kupljenu kartu samo za jedan pravac: Podgorica–Beograd. Njen advokat Zdravko Begović tvrdi da Medenica nije pokušala da pobegne iz Crne Gore, već da je u Beograd krenula na lečenje.

Posle privođenja, Vesni Medenici je pozlilo, zbog čega je prebačena u Klinički centar, ali su se doktori na kraju saglasili da je sposobna za saslušanje, koje je obavljeno u Specijalnom tužilaštvu, nakon čega joj je određeno zadržavanje od 72 sata. Posle saslušanja, vraćena je u bolničku postelju Kliničkog centra.

U međuvremenu, crnogorski mediji objavili su da je protiv Miloša Medenice u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet u kome je on označen kao jedan od organizatora kriminalne grupe, a tamošnja policija je, upravo zahvaljujući porukama koje je dobila od kolega iz Francuske, nastavila akciju koja je započeta hapšenjem Vesne Medenice. Pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala uhapsili su više osoba zbog sumnje da su pripadnici kriminalne grupe ili da su obavljali određene kriminalne aktivnosti za tu kriminalnu organizaciju. Među uhapšenima su Milorad Medenica, policajac i nekadašnji član obezbeđenja bivše predsednice Vrhovnog suda, službenica Uprave carina Ivana Kovačević, zatim Luka Bakoć iz Nikšića, Vasilije Vanja Petrović, sin Danila Petrovića, vlasnika građevinske kompanije "Cijevna komerc“, kao i Petar Milutinović, koji je ranije optuživan za šverc cigareta vrednih 1,4 miliona evra. Svi oni su uhapšeni zbog veza sa policajcem Darkom Lalovićem i Milošem Medenicom, a lisice na ruke stavljene su im po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.
 

Misteriozni ugovarač ubistva i dobavljač kokaina
 
Prema pisanju hrvatskih medija, tamošnjoj policiji posebno je zanimljiva osoba koja se u porukama razmenjivanim posredstvom "Skaj“ aplikacije skrivala iza PIN-ova 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55, budući je reč o nekome kome su Ćosić, ali i drugi osumnjičeni, pa i ubijeni Milovac, iskazivali veliki respekt i odanost.
 
Misteriozni "gospodin 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55“, čiji identitet još nije otkriven, pojavljuje se samo u komunikaciji u kojoj se dogovara ubistvo Milana Milovca. Takođe, još nije otkriven ni identitet misterioznog "Dr. Pasta“, za koga se veruje da je kolumbijski dobavljač kokaina za sve pošiljke koje je grupa organizovala iz Južne Amerike u Evropu.
Problemi i zarada
 
Narko-grupa Darka Šarića se, sudeći po otkrivenim porukama, sve vreme suočavala sa problemima sa utovarom kokaina u već postojeće kontejnere s nekom drugom robom, prevozom kontejnera na međunarodnim teretnim brodovima, a pogotovo u situacijama vađenja kokaina iz zavarenih kontejnera. Grupa je imala probleme i sa stalnim nestancima delova isporuka, za koje su onda krijumčari krivili jedni druge. Dešifrovane poruke ukazuju i da su kilogram kokaina u Ekvadoru plaćali između 4500 do 5000 evra, a u Evropi ga prodavali za 28.000 evra.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mukama nikad kraja: Tužilaštvo u Milanu podiglo optužnicu protiv Darka Šarića
Darko Šarić 29.10.2021.

Šverc kokaina

31.10.2021. 08:05

Mukama nikad kraja: Tužilaštvo u Milanu podiglo optužnicu protiv Darka Šarića

Darko Šarić, koji je u Srbiji pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina i prvostepeno na devet godina zatvora zbog pranja novca, našao se na udaru tužilaštva u Milanu koje je protiv njega, ali i još 14 državljana Srbije podiglo optužnicu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve