Hronika
07.11.2021. 07:05
Ekipa hronike

Mnogo nelogičnosti

Ubistvo Đokića: Svedoci su ključ istrage

Ubica, ubistvo, oružje
Izvor: Shutterstock

Zamršeno klupko ubistva tročlane porodice Đokić u Moravcu kod Aleksinca počelo je da se odmotava u ponedeljak kada je tužilac u ovom slučaju započeo saslušanje svedoka i razmatranje do sada prikupljenih forenzičkih dokaza, koji do sada ukazuju na krivicu samo prvoosumnjičenog Gorana Džonića (59).

Konkretnih dokaza protiv ostale četvorice pritvorenih – Džonićevih sinova Milana i Stefana, kao i braće Jojke – Aleksandra i Kostadina Miloševića, nema, osim što ih je Džonić okrivio za učestvovanje u ubistvu Gorana (57), Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25) Đokić.

S obzirom na to da je iskaz Gorana Džonića, koji je pred tužiocem okrivio gotovo sve, sem samoga sebe, prepun nelogičnosti, očekuje se da saslušanje svedoka i veštačenje dokaza razotkrije ko je izvršilac, a ko pomagač, ko je imao alibi, a ko je alibi nameštao...

Saslušanje kod tužioca započeto je svedočenjem jednog pripadnika Vojske Srbije, koji je kolega osumnjičenom Stefanu Džoniću. On je u Višem tužilaštvu u Nišu potvrdio da je Stefan u noći između 26. i 27. septembra, kada su Đokići ubijeni i spaljeni, bio na svom radnom mestu u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Advokat Filip Domazet koji zastupa braću Džonić izjavio je posle saslušanja da je odbrana zadovoljna u kom pravcu ide istraga.

"Smatram da će se vrlo brzo utvrditi da moji branjenici nisu umešani u ovaj zločin. U dosadašnjem postupku, njih nikakvi materijalni dokazi ne terete za umešanost. Istraga je u toku, ne mogu da iznosim detalje. Za sada ne vidim odgovornost mojih klijenata niti povezanost“, rekao je advokat Domazet.

On je naveo i da smatra da je i na drugi način moglo da se proveri da li su njegovi klijenti ikako mogli da budu u Moravcu u noći ubistva.

"Proverava se njihov alibi. Postoje tu i objektivni razlozi, zaprećena kazna, uznemirenje javnosti, ali mislim da ne može ovo da im se stavi na teret. Videćemo da li će istraga protiv njih biti obustavljena ili proširena prema trećim licima“, rekao je advokat i dodao da se očekuje saslušanje još nekoliko svedoka.

U ponedeljak su saslušana još četvorica kolega Stefana Džonića i, prema nezvaničnim saznanjima, svi su do jednog potvrdili da je on u noći između 26. i 27. septembra bio na svom radnom mestu u Kopnenoj zoni bezbednosti.

"Stefan se ponašao normalno, kao i svakog drugog dana. Uopšte nije delovao kao neko ko je umešan u bilo kakav zločin niti bilo šta nelegalno“, ispričao je jedan od kolega osumnjičenog vojnika.

Nastavak saslušanja zatim je zakazan za sredu kada su ispitane i kolege drugog Džonićevog sina – Milana Džonića, inače vatrogasca. Za taj dan zakazano je i saslušanje majke i supruge prvoosumnjičenog Gorana Džonića, dok će on sam ponovo biti ispitan u četvrtak.

Supruga osumnjičenog Gorana Džonića, Suzana Džonić, ranije je policiji izjavila da joj je kobne noći muž rekao da ide na pecanje.

"Ništa nije bilo neuobičajeno jer inače ide na noćna pecanja. Kući se vratio baš kasno“, ispričala je Suzana Džonić.

Novo saslušanje njenog supruga zakazano je zbog niza nelogičnosti koje je do sada izneo pred policijom, a zatim pred tužiocem.

On je najpre uperio prstom na sinove i braću Milošević, zatim je dao drugačiji iskaz, a na kraju se branio ćutanjem. Njegova umešanost u zločin je prilično dokazana, ali nelogičnosti bi tek trebalo da objasni.

Svedočenje očekuje i ukućane braće Kostadina i Aleksandra Miloševića, koje je Džonić optužio kao ubicu i pomagača, koji su ga ucenili da tipuje Đokiće, a čiji je alibi takođe prilično jak, budući da su ih u vreme zločina snimile njihove kućne kamere.

Za sve to vreme, zbog sumnje da je u zločinu učestvovalo više osoba, policija i dalje intenzivno radi na prikupljanju dokaza.

Ubijeni supružnici Goran (57) i Gordana (56) i njihova ćerka Lidija (26) poslednji put su viđeni živi 26. septembra oko ponoći, kada su iz kuće Goranove majke u Moravcu krenuli ka svom stanu Aleksincu. Za njima se tragalo sve do 2. oktobra kada su njihova ugljenisana tela nađena u ataru Moravca na mestu zvanom Dudine bare. Istog dana nađen je i njihov automobil "pasat“ takođe zapaljen desetak kilometara dalje u okolini sela Tešice. Iako potpuno uništen u požaru, u automobilu je ipak nađen trag koji je spojio osumnjičenog za zločin sa teškim ubistvom – čaura metka za pištolj koji je kasnije nađen u stanu Gorana Džonića, inače Đokićevog brata od tetke.

Džonić je uhapšen 21. oktobra i osumnjičen za teško ubistvo, a otkriven je nakon što je jedan majstor iz Moravca policiji prijavio da mu je Džonić pre oko mesec i po dana tražio da mu napravi metalnu cev za koju je rekao da je deo za poljoprivrednu mašinu, a za koju se ispostavilo da je prigušivač pištolja. Nakon što je uporedila dimenzije koje je Džonić dao majstoru, policija je utvrdila da se poklapaju sa kalibrom pištolja za koji se u tom trenutku sumnjalo da su ubijeni Đokići. Klupko zločina tako je počelo da se odmotava…

A policija je zatim u voćnjaku Džonićevog sina Stefana pronašla zakopan deo para koje su otete Đokiću, a manji deo u usisivaču u sinovljevoj kući – ukupno oko 43.000 evra. Pretpostavka je da ih je Džonić tu zakopao jer je samo njegov DNK na parama i vreći.

Narednog dana, policija je uhapsila i braću Milošević, poznate pod nadimkom Jojke, koje je Džonić imenovao kao saučesnike. On je ispričao da su ga braća, koja su ranije bila poznata u tom kraju kao deo kriminalnog miljea, navodno ucenila i prisilila da im pomogne da zaustave automobil Đokića, i da je jedan od njih navodno ubio Gorana, Gordanu i Lidiju.

Braća Milošević su inače na početku istrage bila na poligrafu i ništa ih nije povezalo sa zločinom.

Pošto su u međuvremenu otišli u inostranstvo gde žive, na poziv policije vratili su se u Srbiju kada su i uhapšeni.

Sledećeg dana, 23. oktobra, uhapšena su i dvojica Džonićevih sinova, a koje je lično on doveo u vezu sa zločinom, kada je na pitanje u policiji da li su sposobni da počine ubistvo bez problema odgovorio: "Možda i jesu.“

Džonić je kasnije promenio iskaz i rekao da njegovi sinovi nemaju nikakve veze sa zločinom te da iza trostrukog ubistva stoje braća Jojke koji su njega ucenili i primorali da im bude saučesnik.

Braća Milošević, međutim, od početka tvrde da nemaju nikakve veze sa ubistvom porodice Đokić, a tvrde da čak i ne poznaju Džonića, iako je živeo u blizini. Njihov advokat Mladen Magdelinić tvrdi da su njegovi klijenti čak izjavili da uopšte ne poznaju prvoosumnjičenog Gorana Džonića, iako žive u blizini.

"Kostadin je tužiocu rekao da je u vreme svirepog ubistva bio kod kuće, o čemu svedoče snimci kamera kojima je pokrivena. Aleksandar je u to vreme bio u kraju, u blizini kuće, s drugaricom, koja će o tome svedočiti. Ove nedelje će biti ispitani svi svedoci u vezi sa alibijima osumnjičenih“, rekao je advokat Magdelinić.

Policija je nakon pronalaska 43.000 evra u voćnjaku Stefana Džonića nastavila potragu za novcem, budući da se veruje da ga je bilo dvostruko više. Policija pretpostavlja da je duplo više novca ubijeni Goran Đokić krio u otvoru u gepeku "pasata“ u kojem je trebalo da stoji rezervni točak.

Taj deo Đokićevog "pasata“ bio je prerađen u svojevrsni bunker u kojem je on čuvao devize kada bi išao negde. Đokić je, naime, novac čuvao u vozilu još po staroj navici iz devedesetih godina, kada se bavio uličnim dilovanjem deviza. Tu naviku nije promenio ni kada je u centru Aleksinca otvorio menjačnicu. Gotovo sav svoj novac je uvek nosio sa sobom u automobilu kada bi negde išao.
A taj novac je očigledno i bio motiv zločina.

Prema dosadašnjoj rekonstrukciji, osumnjičeni Džonić je kobne noći zaustavio Đokiće na raskrsnici koja je pola kilometra dalje od kuće Đokićeve majke. Mahnuo je Goranu da stane, ušao u njihov automobil i odmah iz "berete“ s prigušivačem upucao Gordanu pored koje je sedeo na zadnjem sedištu. Pretpostavlja se da je čaura, koja je kasnije nađena u Đokićevom zapaljenom automobilu, upravo ta koju je ubica ispalio u nesrećnu ženu. Pretpostavlja se da je Džonić zatim, s pištoljem uperenim u Lidiju, naredio Goranu da vozi dalje do Dudinih bara, nekoliko kilometara od glavnog puta kroz šumu i livade. Tu je likvidirao brata Gorana i bratanicu Lidiju, a zatim sva tri tela zapalio. Džonić se zatim Goranovim "pasatom“ odvezao do Tešice, do mesta skrivenog duboko u šumi, gde je prethodnog dana dovezao svoj skuter, kojim se, pošto je zapalio automobil, odvezao u pravcu Moravca, oko četiri ujutro, a kamere u Tešici zabeležile su njegov dolazak i odlazak.

Međutim, tokom ovog, po svemu sudeći, dobro isplaniranog ubistva, napravio je nekoliko grešaka koje su i dovele do njegovog hapšenja. Među novčanicama, koje je policija pronašla u dvorištu, bila je i priznanica Gorana Đokića, što nesumnjivo dokazuje da je u pitanju novac ubijenog. Takođe, nađen je i pištolj kojim je zločin izvršen, a koji je Džonić sakrio u dimnjak u stanu koji je imao u Aleksincu. Odmah po pronalasku novca, Džonić je priznao zločin, ali je pokušao da umanji svoju odgovornost tako što je kao saučesnike označio najpre dvojicu svojih sinova, a zatim i braću Milošević.

Dan posle zločina, kako se sada otkrilo, osumnjičeni Goran Džonić je pozvao svog dugogodišnjeg prijatelja da idu na pecanje. Taj prijatelj je saslušan u istrazi i rekao je da se Džonić tog dana ponašao najnormalnije i da ništa sumnjivo nije mogao da zaključi po njegovom ponašanju. Inače, na pecanju su bili u blizini mesta zločina.

"Često smo išli na pecanje. Uvek smo se dogovarali dan ranije. Tako je bilo i tada. Pozvao me je na mobini telefon i zajedno smo otišli. Na pecanju smo pričali o uobičajenim životnim temama. Ništa, ali zaista ništa sumnjivo nisam primetio. Kada su mi rekli da je osumnjičen za ubistvo svog brata i njegove porodice ostao sam u šoku“, ispričao je policajcima Džonićev prijatelj.
Policija ne isključuje mogućnost da je upravo sa ovog mesta Džonić pratio stanje na terenu i potragu za Đokićima, koji su se u tom trenutku još vodili kao nestali.

Još bezobzirnije je to što je Džonić posle pronalaska tela ubijenih, kako tvrdi majka ubijenog Gorana, on dolazio u njihovu kuću da izjavi saučešće, a zatim je nastavio da dolazi svakog dana. Prisustvovao je i opelu u porodičnoj kući i sahrani troje Đokića na seoskom groblju u Moravcu.

 

DOKAZI: OD GORIVA DO PIŠTOLJA

Na dan nestanka porodice Đokić, 26. septembra, Džonić je snimljen kako na pumpi u Žitkovcu sipa gorivo u kantu. Istog dana je bio u Tešici, blizu mesta gde je kasnije, 2. oktobra, nađen zapaljeni "pasat“. U Moravac ga je iz Tešice tog dana dovezao komšija, kojem je rekao da mu je motor kod majstora. U Džonićevom stanu u Aleksincu pronađen je pištolj "bereta“ za koji je balističkim veštačenjem potvrđeno da je iz njega počinjeno ubistvo. Prvoosumnjičeni Goran Džonić je posle otkrića trostrukog zločina među prvima saslušan u policiji, ali je prošao poligraf. On je bio saslušan i pre nego što su nađena tela, ali je uspeo da prevari detektor laži.

 

ADVOKAT BRAĆE JOJKE: NISU SE POZNAVALI

Mladen Magdelinić, advokat osumnjičene braće Milošević, kaže da je jedina veza njegovih klijenata sa Džonićem – pas!

"Pre izvesnog vremena pobegao je pas Stefana Džonića, sina Gorana Džonića, u dvorište porodične kuće Miloševića, koja se nalazi u blizini. Jedina komunikacija koja je bila između Stefana i mojih branjenika bila je radi vraćanja tog psa. Nikakvo druženje, bliskost ili pozajmica, po iskazu mojih klijenata, ne postoji između njih. Rekli su tužiocu da ne poznaju Gorana Džonića niti bilo kog člana njegove uže porodice“, izjavio je advokat Magdelinić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo porodice Đokić: Policija uverena da je motiv novac
Zapaljen automobil, vatra, požar

Pripremljen zločin

08.10.2021. 07:10

Ubistvo porodice Đokić: Policija uverena da je motiv novac

Potraga za porodicom Đokić iz Aleksinca završena je na najtragičniji način. Šest dana od kako su nestali, sve nade da su živi srušene su u momentu kada je policija u subotu 2. oktobra u selu Moravac najpre pronašla njihov automobil, zapaljen, a zatim deset kilometara dalje u šiblju i tela nestalih Gorana (57), njegove supruge Gordane (56) i ćerke Lidije (25), prekrivena lišćem i granama.
Close
Vremenska prognoza
light rain
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve