Hronika
29.10.2021. 08:05
Ekipa hronike

Istraga

Ubistvo porodice Đokić: Da li je Džonić imao saučesnike?

Ubica, mrak, noć
Izvor: Shutterstock

Dvadeset dana posle stravičnog zločina u Moravcu, kada je ubijena tročlana porodica Đokić iz Aleksinca, a njihova tela zatim bačena u rupu i zapaljena, policija je uhapsila njihovog daljeg rođaka, Gorana Džonića, penzionisanog vatrogasca iz Moravca, ali je i dalje nejasno ko su osumnjičenom Džoniću bili saučesnici u zločinu koji je potresao javnost Srbije.

Uhapšeni Džonić je na saslušanju trostruko ubistvo pripisao čuvenoj braći Jojke iz sela, Aleksandru i Kostadinu Miloševiću, navodeći da je jedan od njih neposredni izvršilac, i to iz pištolja za koji je naredio Džoniću da ga ponese sa sobom, a drugi saučesnik u paljenju žrtava i automobila, kao i krađi novca iz gepeka automobila Gorana Đokića.

Osim braće Milošević, kojima je Više javno tužilaštvo u Nišu odredilo jednomesečni pritvor, pritvor je određen i dvojici Džonićevih sinova, vatrogascu Milanu i profesionalnom vojniku Stefanu. Sva četvorica, i braća Milošević i Džonićevi sinovi, međutim, tvrde da za kobnu noć imaju neoborive alibije i da sa zločinom nemaju veze, zbog čega se proverava svaki detalj izjave osumnjičenog Džonića. Istovremeno sa njihovim hapšenjem ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je da policija traga za još nekoliko osoba za koje se sumnja da su povezani sa zločinom.

"Raspisana je interna poternica za još jednim licem. Imamo saznanja da ih ima još više“, rekao je Vulin.

Istraga, dokazi
Izvor: Shutterstock

Inspektori koji rade na slučaju polako sklapaju kockice istrage, oslanjajući se najviše na dokaze i zaključke veštaka, a ovi podaci za sada ukazuju da je uhapšeni Džonić kobne noći najpre hicima iz pištolja usmrtio svoju bratanicu Lidiju, zatim snaju Gordanu, da bi na kraju usmrtio i Gorana Đokića. Uhapšeni Đonić je na saslušanju priznao da je tipovao svoje rođake, uz objašnjenje da je to uradio iz straha za svoju i bezbednost svoje porodice, ali je za sam zločin okrivio braću Milošević.

"Jesam tipovao rođačku porodicu, ali sam to učinio iz straha od meštana braće Milošević – Kostadina i Aleksandra, koji su osmislili čitav plan, a mene iskoristili kao Đokićevog čoveka od poverenja“, izjavio je Džonić navodeći da je porodicu Đokić ubio jedan od braće Milošević. Saučesnici u zločini bili su drugi brat Miloševića (obojicu braće zovu Jojke) i još jedan njemu nepoznati muškarac.

"Moji sinovi nemaju veze s ubistvom Đokića, niti sam ga ja izvršio. Miloševići su me iskoristili iako ih nisam poznavao ranije, samo sam čuo za njih kao za opasne momke. Dve nedelje pre ubistva Đokića jedan od te dvojice braće, ćelav s velikom glavom, došao je na plac mog sina Stefana, koji je od naše kuće udaljen oko 800 metara, a treća kuća od placa je kuća Miloševića. Ja sam hranio Stefanovog psa kad je Jojke došao i rekao mi da sednem.

’Da li znaš Đokića?’, pitao me je. Kad sam mu rekao da smo rođaci, rekao je da to zna i da samo ja mogu da im pomognem da obave nešto s njim“, rekao je na početku odbrane Goran Džonić, ističući da se već tada uplašio za sebe i svoju porodicu jer je posumnjao da je posredi neko dugovanje, budući da mu je u glavi bilo da Đokić daje pare na kamatu, kao i da su svi u selu znali da u gepeku čuva novac.

Džonić je tužiocu na saslušanju rekao da mu je Jojke tada dao rok da razmisli kako da mu pomogne da zaustavi automobil Gorana Đokića dok oni nešto s njim završe.

"Jojke mi je rekao da zna da imam dva sina i da će mi naknadno objasniti šta da radim. Na odlasku mi je rekao da mu javim kad Đokić dođe kod svoje majke i kad odlazi od nje i da se ne sekiram jer ćemo se sve dogovoriti. Sutradan mi je doneo telefon ’nokiju’ i rekao mi da mu s nje na ukucani broj javim kad Goran Đokić dođe kod majke.

U nedelju 26. septembra oko devet uveče pozvao sam Jojketa i rekao mu da je Goran stigao kod majke, a on mi je rekao da za 15 minuta budem kod rampe. Otišao sam tamo i video crni džip, mislim da je ’porše’. Parkirao sam se iza njega. Jojke mi je rekao da mu se javim kad Goran krene od majke, da svoj auto sakrijem kod žbuna i da krenem peške zemljanim putem dok Đokić bude išao asfaltom. Video sam od kuće kad je Đokić pošao, mislim posle ponoći, i javio sam Jojketu. On mi je rekao da ne zaboravim da ponesem pištolj“, ispričao je Džonić uz konstataciju da je njegov pištolj uvek bio spreman.

Navodno, po naredbi Miloševića, Džonić je došao do rampe gde je video auto s petoro vrata koji je vozio nepoznati muškarac. Džonić tvrdi da mu je Milošević naredio da krene ka autu Đokića i da ih zaustavi, a kazao je da su mu Đokići rekli da su ga videli kad je pešačio. Detaljno je opisao dramu koja je prethodila zverskom ubistvu porodice Đokić.

Ubice su, kako je još na početku istrage utvrđeno, Đokiće presrele na putu i primorale ih da se posle posete Goranovoj majci Stojanki u Moravcu svojim "pasatom“ odvezu do šibljaka kod tog sela. Tamo su ih likvidirale s pet hitaca.

Gordana i ćerka Lidija pogođene su sa po dva hica u grudi i glavu, a Goran je usmrćen jednim metkom ispaljenim u glavu. Njihova tela su potom spaljena. Ubice su zatim Goranov "pasat“ odvezle petnaestak kilometara dalje u rejon sela Tešica, gde su ga zapalile. Prema dosadašnjim nalazima, ubice su koristile dva pištolja, kalibra 7,65 i devet milimetara.

DNK tragovi Gorana Džonića, okrivljenog za ubistvo, nađeni su na pištolju i novcu zakopanom u voćnjaku njegovog sina.

Upad u automobil

"Jojke je otvorio vrata Đokićevih kola i seo na zadnje sedište. Imao je u ruci pištolj i naredio je i meni da uđem u automobil. Seo sam pored Jojketa iza Gorana. On je bio u sredini, a iza suvozača Gordana. Jojke je uperio pištolj u Gorana, Gordana je počela da vrišti. Jojke joj je rekao: ’Smiri se ili ću ti prosuti mozak’, a Goranu: ’Vozi pravo prema njivama’“, ispričao je pred tužiocem Goran Džonić.

On je zatim naveo da je primetio crveni automobil koji je išao za njima i da su se kretali pravo i nakon izlaska iz sela i račvanja puta, a da je dao pištolj Jojketu kad mu ga je zatražio u putu. Kad su se zaustavili, kako kaže, čim su skrenuli levo posle bedema, Jojke mu je naredio da izađe iz kola i da uđe u crveni automobil kod bedema. Džonić je tužiocu rekao da su ga noge izdavale kad je čuo prvi pucanj i video Goranovu glavu na staklu.

"Posle nekoliko metara hoda čuo sam pucanj i okrenuo sam se. Video sam Goranovu glavu na staklu. Shvatio sam da je ubijen. Želeo sam da pobegnem, ali mi noge nisu dale. Čuo sam još tri pucnja i seo u crvena kola pozadi. Na mestu suvozača je bio drugi Jojke, prepoznao sam ga jer liči na brata“, tvrdio je Džonić i naveo da je 15 minuta kasnije video veliki plamen iz pravca separacije gde su ubijeni Đokići.

Goranov "pasat“ je, prema kazivanju okrivljenog, preko bedema vozio Jojke. Njemu se potom priključio drugi brat i otišli su u njive i krenuli ka Nišu i došli do rastinja, gde je "pasat“ stao.

"Obojica Jojketa su ušla u ’pasat’ i prošla kroz žbunje. Tada sam video svetlo kroz žbunje i posle malo vremena i vatru, i potom su se Jojke vratile iz tog pravca i ušli u crvena kola. Uneli su platnenu torbu i dve PVC kese“, rekao je okrivljeni.

On je zatim ispričao i kako je navodno novac, koji su braća Jojke ukrali iz Đokićevog automobila, raspodeljen među egzekutorima.

"Ćelavi Jojke je seo pored mene i izvadio novac, a kese bacio napred bratu. Novac je bio u duplim kesama, a deo novca je dao i meni. Upakovane štosove ćelavi je davao meni, a ja, kako mi je naredio, njegovom bratu na mestu suvozača. Hteo je da moji tragovi ostanu na novcu. Platnenu torbu nije istresao, već je izvadio novčanice. Na dnu je bio pištolj na burence i ispod je bila jedna koverta sa oznakom ’Vestern juniona’“, ispričao je Džonić.

Naveo je da je nameravao da baci u vodu pištolj koji mu je Jojke vratio posle ubistva, ali da mu je on naredio da ga vrati na mesto gde je bio i ranije, dok je telefon navodno vratio Jojketu.

Neoborivi alibi, sporan skuter

U istrazi ubistva Đokića za sada su osumnjičeni i njegovi sinovi Stefan i Milan.

"Goranovi sinovi se terete kao pomagači, imajući u vidu da su u vreme izvršenja dela bili na radnim mestima, što je nesporno potvrđeno, kao i zbog mesta pronalaska novca, i jer je Goran kritičnog dana koristio Stefanov skuter. U daljem postupku će se proveriti Stefanova i Milanova odbrana“, piše u naredbi za proširenje istrage.

Obojica sinova osumnjičenog Džonića su na saslušanju kod tužioca imala alibi za kobnu noć i obojica su navela da imaju svedoke koji će da potvrde da su u noći ubistva Đokića bili daleko od rodnog kraja.

"Ja sam u noći ubistva Đokića bio u bazi Medevce u Medveđi i imam svedoke iz Vojske Srbije koji će to da potvrde“, rekao je Stefan Džonić, na čijem imanju u Moravcu je inače policija pronašla zakopan novac ukraden od Đokića.
Stefan je izjavio da je od 17. do 22. ili 23. septembra bio u Nišu zbog lekarskih pregleda i fizičke provere pred planirani odlazak u mirovnu misiju u Liban.

"Ne znam otkuda taj novac u kući koju sam gradio od svojih sredstava. Moj otac je otključavao molerima kuću. Ne znam ni otkuda meci koji su nađeni u ostavi garaže“, kazao je Stefan, ističući da ne zna da je njegov otac imao nelegalni pištolj, kao i da mu je poznato da je ranije vratio pištolj za koji je imao dozvolu.

Stefan tvrdi da je za ubistvo rođačke porodice saznao iz medija dok je bio u bazi i da je bio na njihovoj sahrani.

I drugi Džonićev sin, Milan, rekao je u iskazu u tužilaštvu da je kobne noći kada su ubijeni Đokići bio na poslu u vatrogasnoj službi.

"Bio sam u noćnoj smeni. Pitajte mog vođu sektora, koji će to potvrditi, a svako izlaženje s posla se evidentira i smena se može napustiti samo po odobrenju šefa smene. Ne sećam se da li je te večeri bilo nekih vatrogasnih intervencija. Za otmicu Đokića sam posle saznao od brata od tetke, a onda i od brata Stefana. Tog jutra 27. septembra pitao sam mamu gde je tatin ’pasat’, a ona mi je rekla da je ostao kod kuće. Jesam čuo da je pronađen novac u kući koja je namenjena mom bratu Stefanu, ali ne i da je pronađen pištolj kod naše majke u Aleksincu“, rekao je Milan na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Optužbe zbog ljubomore

I braća Jojke, kako ih naziva osumnjičeni Džonić, braća Kostadin i Aleksandar Milošević, na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu rekli su da ne priznaju zločin i da za kobnu noć imaju alibije.

Na pitanje zašto bi njega neko optužio bez razloga za tako svirep zločin, Kostadin Milošević je odgovorio da veruje da je Džonić ljubomoran na njega i brata.

"Razlog bi mogla biti ljubomora i zato što smo, kao porodica, uspešni dugi niz godina i stojimo dobro finansijski“, izjavio je Kostadin. On je tužiocu rekao i da nije poznavao Gorana Đokića lično, kao i da nije znao ni da ima suprugu i ćerku.

"Nisam nikad bio kod njega u menjačnici“, kazao je Kostadin i istakao da oružje ne poseduje, kao i da oduzeti automobil nije njegov:

"Nemam pištolj. Oduzet nam je automobil koji pripada mom bratu.“

Kostadin, koji je oženjen izjavio je i da je kritične noći bio s porodicom i majkom, koja je doputovala tada iz Švedske.

"Moja supruga je na flešu predala policiji snimke sa kamere sa naše kuće, kao i risiver, gde će se videti da sam te noći bio s porodicom“, tvrdio je Kostadin, rekavši da ima dokaze da nije izvršio zločin.

"Ne poznajem nijednog Džonića i ne znam ništa o njima. Ne interesuje me da li žive blizu mene, kao što navodite. Baš me briga gde ko živi jer imam dokaze da nisam izvršio zločin“, istakao je okrivljeni Milošević.

I drugi brat Milošević, Aleksandar, kod tužioca je tvrdio da je kritične noći bio s devojkom, za koju je naveo da živi kod bolnice i da su zajedno išli ka Bobovištu, te da ona može da potvrdi njegov alibi. On nije krio da je poznavao Gorana Đokića, ali tvrdi da za Džoniće do sada nije čuo.

"To je za mene mogao da izjavi samo neko bolesnog mozga. Imam firmu za transport u Frankfurtu. Gorana Đokića sam poznavao iz viđenja, nekoliko puta bio sam kod njega, a nisam znao da ima ženu i ćerku. Automobil sam kupio u Švedskoj na kredit, a tačno je da moja majka ima manji auto, ne znam da l’ je crveni ili bordo, mislim da je ’reno 2’, a tip ne znam. Znam da imaju kamere na mojoj kući. Za Džoniće nikad nisam čuo i ne znam ih. Pretežno sam u Srbiji, ali sam zbog situacije s kovidom do septembra boravio u Frankfurtu“, rekao je Aleksandar.

Odbrana Džonićevih sinova, kao i osumnjičene braće Milošević trenutno se proverava, a tužilac je dao nalog o veštačenju DNK tragova, provere ostvarenih telefonskih komunikacija s telefona osumnjičenih, kao i s baznih stanica preko kojih su razgovori obavljeni.

 

DŽONIĆ: DOĐE MI DA SE UBIJEM

Uhapšeni Goran Džonić se od hapšenja prošlog četvrtka ponaša veoma čudno, a nekoliko puta je rekao i da će se "ubiti“.

"Meni dođe da se ubijem! Samo se nadam da će mi se sinovi iz svega ovoga izvući živi i zdravi“, navodno je rekao Džonić nakon što mu je određen pritvor do 30 dana.

Džonić takođe često plače i deluje vrlo iscrpljeno, a kako je i sam navodno rekao u tužilaštvu, on od hapšenja uopšte ne jede.

"Rekao je i da je bolestan, da ima šećer. Vrlo je dezorijentisan i konfuzan. Da li on to sve svesno radi, jer mu je to deo taktike, ili je zaista u teškom emotivnom stanju – tek će se utvrditi. On će verovatno biti podvrgnut neuropsihijatrijskom veštačenju kako bi se utvrdilo da li ima neku duševnu bolest, a naročito zbog toga što je iz vatrogasne službe otišao u invalidsku penziju kao psihički bolesnik. Mada, oni koji ga znaju kažu da je on tu invalidsku penziju smućkao preko svojih veza“, kažu nezvanično u policiji.

 

PRAVIO PRIGUŠIVAČ KOD MAJSTORA

Goran Džonić otkriven je nakon što ga je prepoznao jedan od meštana kod kojeg je bio da mu napravi prigušivač za pištolj pravdajući se da se radi o nekom delu za poljoprivrednu mašinu. Majstoru ni na kraj pameti nije palo za šta bi mogla da se koristi metalna cevka tačno propisanih dimenzija sa navojem na vrhu od izuzetno čvrstog materijala, jer je Džonić kod njega bio oko mesec, do mesec i po dana pre zločina.

Nakon što je otkriveno monstruozno ubistvo i kad su mediji počeli da izveštavaju, u javnosti su se pojavile mnoge informacije u vezi sa ovim slučajem. Jedna od njih bila je i da se pucnji nisu čuli jer je ubica koristio prigušivač. U tom trenutku, majstoru je sinulo da proveri koji je to metalni deo koji je pravio Džoniću. Uradio je pretragu na internetu i nakon unošenja traženih parametara cevi koje je pravio, shvatio da se zapravo radilo o prigušivaču.

 

MAJKA STOJANKA: UNIŠTIŠE MI PORODICU

"Ovo je velika muka, bol, bol, sinko, pa nema gde... Ja sam jednog sina izgubila, al’ njega sam nekako prebolela, bolestan je bio. Al’ ovo zdravi, pravi. Nikoga loše nisu pogledali, svakome dobro učinili. Na ovoga Džonića, šta je sve činio, a sad?

Sve što mu je trebalo kod mog Gorana je došao. Gledaj, moj krov će opadne, a on ne zna šta ima. Od mojega sina pare da uzme, pa da troši. A moj sin ovako ide, hramlje zbog bola u nozi. Kuću je prodao i zaradio da kupi na dete stan u Niš. Uništiše mi porodicu i pare uzeše. I kako čujem od drugi, odma’ pare trošio. A ja sad mojim najmilijima sveće da palim, koske njihove da ljubim“, rekla je posle hapšenja Gorana Džonića majka ubijenog Gorana Đokića, Stojanka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo porodice Đokić: Policija uverena da je motiv novac
Zapaljen automobil, vatra, požar

Pripremljen zločin

08.10.2021. 07:10

Ubistvo porodice Đokić: Policija uverena da je motiv novac

Potraga za porodicom Đokić iz Aleksinca završena je na najtragičniji način. Šest dana od kako su nestali, sve nade da su živi srušene su u momentu kada je policija u subotu 2. oktobra u selu Moravac najpre pronašla njihov automobil, zapaljen, a zatim deset kilometara dalje u šiblju i tela nestalih Gorana (57), njegove supruge Gordane (56) i ćerke Lidije (25), prekrivena lišćem i granama.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
14.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve