Hronika
28.03.2024. 09:25
Beta/AFP

Ekvador

Ugušena pobuna u zatvoru

zatvor
Izvor: Shutterstock

Ugušena je pobuna koja je izbila u ekvadorskom zatvoru Gajakvil, odakle je u januaru pobego vođa jedne moćne kriminalne bande, javile su danas vlasti te zemlje.

"Preuzeli smo kontrolu nad zatvorom", rekao je noćas predsednik Ekvadora Danijel Noboa na mreži X i zahvalio bezbednosnim snagama na hrabrosti i na tome što su neutralisali pobunu pre moguće eskalacije.

Pobunu je počela jedna grupa zatvorenika, saopštila je zatvorska uprava Ekvadora ranije sinoć isto preko mreže X.

Novinari agencije Frans pres čuli su pucnje iz zatvora koji je deo velikog zatvorskog kompleksa Gvajakil na jugozapadu odakle je 7. januara pobegao vođa moćne kriminalne bande Adolfo Macijas, zvani Fito, koji je i dalje u bekstvu.

On je u vreme bekstva izdržavao zatvorsku kaznu od 34 godine za organizovani kriminal, trgovinu drogom i ubistvo.

Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama zatvorenici su palili madrace zbog lošeg tretmana u zatvoru, koji je pod kontrolom vojske.

Posle bekstva Fita usledile su brojne pobune u zatvorima u Ekvadoru, a događalo se i  nasilja na ulicama gradova.

Da bi se ponovo uspostavio red, šef države Danijel Noboa proglasio je da je zemlja u ratnom stanju protiv kriminalnih bandi i poslao više od 20.000 vojnika na teren.

Ranije smatran ostrvom mira u Latinskoj Americi, Ekvador, koji se nalazi između Kolumbije i Perua, dva najveća proizvođača kokaina na svetu, pogođen je poslednjih godina talasom nasilja vezanim za bande koje se između sebe bore za nadmoć nad rutama trgovine drogom i prevlast u zatvorima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve