Hronika
22.02.2023. 15:29
Beta

MUP

Uhapšeno 16 osoba, prevarili najmanje 200 ljudi...

hapšenje, lisice
Izvor: Shutterstock

Policija je uhapsila 16 osoba koji se terete da su navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu do sada prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

U međunarodnoj akciji "Infiniti" i u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske unije "Evrodžast" kao i Međunarodnom komandom Federalne policije Australije, zbog sumnje da su izvršili krivična dela računarske prevare, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, uhapšeni su M. N. (31), D. P. (32), N. M. (24), N. S. (30), S. K. (35), B. B. (34), M. A. (27), D. M. (31), F. M. (24), A. M. (23), T. B. (29), D. Đ. (32), U. R. (38), D. L. (30), V. B. (26) i G. M. (26).

U akciji pretresom na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, oduzeto je više od 130.000 evra u gotovini, 70.000 evra u kriptovalutama, više računa sa kripto-valutama, nekoliko automobila i jedan stan, dok se poreklo drugih nekretnina aktivno proverava.

Policija je tokom prvog dela akcije koji je sproveden u januaru ove godine prilikom pretresa više lokacija, a posebno prostorija preduzeća "Olimpus Prajm" i "Asgard" iz Beograda, pronašla značajne podatke i dokaze, čijom analizom je utvrđena sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu materijalne štete većoj od sedam milijardi dolara, a konačni iznos štete se još utvrđuje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane Srbije kao i strane državljane koji žive i rade u Srbiji da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u takozvanim "kol-centrima" koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kripto-valutama, s obzirom da su takve delatnosti strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i dozvolama koje izdaje Komisija za hartije od vrednosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uhapšeno pet naoružanih osoba jer su pozivali na nasilno rušenje Vlade
1

MUP Srbije

16.02.2023. 12:42

Uhapšeno pet naoružanih osoba jer su pozivali na nasilno rušenje Vlade

Policija u Beogradu i Novom Sadu uhapsila je petoricu osumnjičenih za pozivanje građana na okupljanje u Beogradu i nasilno rušenje Vlade i predsednika Srbije, kao i posedovanje oružja i eksplozivnih materija, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve