Scena
12.02.2024. 15:14
Beta

Iranski reditelj

Dobitnik nagrade "Beogradski pobednik" na FEST-u

film, serija, režiser, glumac, snimanje
Izvor: Shutterstock

Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST biće dodeljena iranskom reditelju Asgaru Farhadiju.

Filmski reditelj i scenarista Farhadi, dvostruki oskarovac, kome će Beogradski pobednik biti uručen 29. februara u Beogradu, smatra se jednim od najistaknutijih filmskih stvaralaca iranske i svetske kinematografije 21. veka, saopštili su danas organizatori.

Farhadi se zainteresovao za kinematografiju u tinejdžerskim godinama, a svoje obrazovanje u filmskom stvaralaštvu započeo je pridruživanjem Omladinskom filmskom društvu u Esfahanu 1986, gde je snimao kratke filmove.

Diplomirao je dramsku umetnost na Univerzitetu u Teheranu 1998. godine i magistrirao pozorišnu režiju.

Svoju završnu tezu posvetio je Haroldu Pinteru i u njoj se bavi značajem tišine i pauza u stvaralaštvu ovog dramskog pisca. Gotovo svi Farhadijevi filmovi osvojili su nagrade na festivalima na kojima su prikazani.

Prema mišljenju kritičara, njegovi scenariji su duboke sociološke, psihološke i filozofske studije problema koji su univerzalni u društvu, a njegovi filmovi su stekli priznanje zbog fokusa na ljudsku situaciju i pripovedanja intimnih i izazovnih priča o porodičnim sukobima, navodi se u saopštenju.

Farhadi je kao reditelj debitovao filmom "Ples u prašini" (Raghs dar Ghobar), koji je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Između ostalog, osvojio je Zlatnog Huga na Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu, Srebrnog i Zlatnog medveda u Berlinu, Zlatnog globusa, nagrade Cezar, dva Oskara za najbolji film na stranom jeziku, kao i nagrade na festivalima u Varšavi, Kanu i na Trajbeka filmskom festivalu.

Ove godine Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen i Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih srpskih reditelja.

FEST se ove godine održava od 23. februara do 3. marta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve