Scena
21.01.2023. 13:41
Beta

Otkrila u dokumentarcu

Bruk Šilds: "Silovana sam"

1
Izvor: Beta / Invision / Chris Pizzello

Američka glumica Bruk Šilds otkrila je da je bila žrtva seksualnog napada u novom dokumentarnom filmu o svom životu koji je imao pretpremijeru na Sandens filmskom festivalu.

Nije imenovala čoveka za koga je rekla da je silovao, ali je opisala okonosti pod kojima se to dogodilo.

To se dogodilo ubrzo posle njenog diplomiranja sa fakulteta i sa nekim koga je profesionalno poznavala i sa kojim se sastala na večeri radi razgovora o poslu. Napad se dogodio kada je otišla s njim u njegovu hotelsku sobu da pozove taksi.

"Nisam se toliko mnogo opirala, samo sam se zamrzla", rekla je ona u filmu.

"Mislila sam da bi moje jedno 'ne' trebalo da je dovoljno", dodala je.

Kasnije kada je rekla svom prijatelju, stručnjaku za obezbeđenje Gavinu de Bekeru šta se dogodilo, on je rekao da je to silovanje, a, kako je objasnila, ona tada nije bila spremna u to da veruje.

To je samo jedna od mnogih otkrivenih stvari u filmu "Priti Bejbi" (Pretty Baby) koji govori o životu Bruk Šilds, uključujući njen put do slave, komplikovan odnos sa majkom Teri Šilds, koja je bila alkoholičarka, i o tome kako su mediji koristili njenu seksualizaciju kao vrlo mlade osobe, dok su je istovremeno na neki način kritikovali i izazivali osećanje stida.

Dokumentarac će biti emitovan na striming platformi Hula kasnije ove godine.

Film koji je režirala Lana Vilson uzeo je naziv iz filma "Priti Bejbi" Luja Mala iz 1978. godine, drami o mladoj prostitiki koju je igrala tada 11-ogodišnja Bruk Šilds. U filmu ona se ljubi sa tada 29-ogodišnjim glumce Kitom Karadinom i takodje se pojavljuje naga.

To nije bilo ni prvi ni poslednji put kada je u medijima bila erotski prikazana.

1
Izvor: Beta / Invision / Chris Pizzello

Sa 15 godina snimila je film "Plava laguna", a zatim je došao film "Beskrajna ljubav" (Endles Love). U oba filma bilo je seksa i golotinje. Posle toga su došle reklame Kalvina Klajna.

Bruk Šilds su i ranije pitali da snimi dokumentarce i ona je odbijala. Sada sa 57 godina i sa detetom koje ide na koledž i dobrim osećanjem o tome gde se sada nalazi u životu posle više godina terapije, ona je prvi put osetila da je sada dobro vreme.

Prvi deo filma posvećen je intenzivnoj seksualizaciji kojoj je Bruk Šilds bila podvrgnuta kao vrlo mlada, kao na primer u foto snimanju bez odeće sa 10 godina kao i njeno pojavljivanje u filmu "Pretty Baby" sa 11 godina, u kome je igrala dete prostituku.

Film prikazuje mladu Bruk Šilds u televizijskim emisijama gde joj muškarci mnogo stariji od nje upućuju pitanja o senzualnosti u vezi sa njenim ulogama.

Posle sticanja svetske slave kao adolescent ona je otišla na studije na univerzitet Prinston. Posle dobijanja diplome prvo je imala teškoću da dobije uloge i to je dovelo do teškog susreta sa svojim silovateljem.

U dokumentarcu koji joj je doneo ovacije na Sandensu govori se i o opsesiji medija oko njene nevinosti, alkoholizma njene majke i njenom prvom braku sa teniskom zvezdom Andreom Agasijem.

"Moja lična poruka je izdržljivost i ne dozvoliti sebi da postanete žrtva u očima jednog društva, ili jedne industrije", rekla je ona za Frans pres pre premijere filma u američkoj državi Juti gde se održava Sandens festival.

"Ponosna sam na način na koji sam nastavila da učim, rastem, radim i volim to što radim", dodala je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

UN: 80 odsto žena u Srbiji bilo izloženo nasilju u javnom prostoru
Nasilje nad ženama

Zabrinjavajući podaci

06.12.2022. 16:04

UN: 80 odsto žena u Srbiji bilo izloženo nasilju u javnom prostoru

U onlajn izveštavanju sve više je prisustan seksizam, rodni stereotipi, otkrivanje identiteta žrtava, zloupotreba privatnih informacija i sekundarna viktimizacija žrtve ocenjeno je na predstavljanju "Vodiča o etičkom i nediskriminatornom izveštavanju o nasilju nad ženama i devojčicama u onlajn sferi".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve