Vesti
06.12.2022. 16:04
Beta

Zabrinjavajući podaci

UN: 80 odsto žena u Srbiji bilo izloženo nasilju u javnom prostoru

Nasilje nad ženama
Izvor: Shutterstock

U onlajn izveštavanju sve više je prisustan seksizam, rodni stereotipi, otkrivanje identiteta žrtava, zloupotreba privatnih informacija i sekundarna viktimizacija žrtve ocenjeno je na predstavljanju "Vodiča o etičkom i nediskriminatornom izveštavanju o nasilju nad ženama i devojčicama u onlajn sferi".

"Naša istraživanja pokazuju da ljudi najviše veruju onlajn medijima i zbog toga je važno da postoji etičko i nediskriminatorno izveštavanje. Nadam se da će ovaj priručnik biti samo jedan korak ka tom cilju", rekla direktorka UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milana Rikanović na predstavljanju vodiča.

Iz te organizacije UN naveli su podatak da je 80 odsto žena bilo izloženo nekoj vrsti nasilja u javnom prostoru, dok je 10 odsto njih prijavilo silovanje ili pokušaj silovanja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da mediji igraju jednu od ključnih uloga u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja nad ženama.

"Neću reći da je etičko izveštavanje ključan faktor, zato što je ključno delovanje institucija i sistema, ali mediji mogu biti itekako od pomoći, dok mogu izazvati i razne problem. Jer ono što pored svih apela i dalje vidimo u pojedinim medijima, je kršenje etičkog kodeksa, ali i neznanje. Previše neprimereno sročenih naslova, usmerenih na sticanje profita i opravdavanje nasilja", rekla je Janković.

Ona je navela da rešenje može biti isticanje kazni koje bi usledile nakon nasilja ili ubistva žene i da je važno postojanje priručnika koji će biti od pomoći medijima prilikom izveštavanja.

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković navela je da se ta organizacija u tom priručniku najviše bavila temom pravne zaštite žena kako bi žrtve mogle na jednom mestu da vide koji im pravni mehanizmi stoje na raspolaganju.

Izradu "Vodiča o etičkom izveštavanju" inicirala je organizacija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, a podržala je ambasada Norveške u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve