Vesti
30.11.2022. 13:41
Beta

Unicef

Porodičnom nasilju u Srbiji izloženo više od 8.000 dece

Dete, nasilje
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je tokom 2021. godine više od 8.000 dece bilo izloženo nasilju u porodici, upozorila je misija Unicef i ocenila da rast broja prijavljenih slučajeva vršnjačkog i nasilja đaka nad nastavnicima predstavlja "dobar korak" ka rešavanju problema.

U saopštenju su pozvali na zakonsku zabranu fizičkog kažnjavanja dece, navodeći da je oko 45 odsto dece u Srbiji "nasilno disciplinovano kod kuće".

"Kao i kod svih drugih oblika nasilja, vršnjačko nasilje je rezultat obrazaca ponašanja koji se uče ili podržavaju u drugim sredinama, prvenstveno u porodici, ali i u zajednici u celini. Deca su često svedoci ili žrtve nasilja u porodici. Od ukupnog broja žrtava nasilja u porodici u 2021. godini, čak 8.146 su bila deca", naveli su iz Unicef - a.
 

Podsetili su da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period 2020-2023. godine i pozvali nadležne da hitno formiraju i Radnu grupu za usmeravanje i praćenje implementacije Strategije kako bi se sistemski bavilo problemom nasilja nad decom.

"Pohvaljujemo osnivanje Radne grupe za prevenciju nasilja u obrazovnom sistemu. Prevencija nasilja mora da ide ruku pod ruku sa sprovođenjem Programa zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji", piše u saopštenju Unicef-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nasilje u školama: Ružić dao rok novom timu da utvrdi propuste
1

"Idealnog rešenja nema"

29.11.2022. 11:15

Nasilje u školama: Ružić dao rok novom timu da utvrdi propuste

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će ovog utorka biti održana prva sednica radne grupe tog ministarstva za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama, napominjući da će novi tim do 20. decembra imati rok da utvrdi manjkavosti i predlože izmene u dosadašnjoj praksi".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve