Scena
06.05.2022. 10:27
Promo

ArtLink festival

Čeka nas uzbudljivo leto na tvrđavama širom Srbije

Kalemegdan, Beograd
Izvor: Shutterstock

ArtLink festival, ove godine u svom desetom izdanju, kao deo evropske inicijative Gradovi festivali i sa motom Umetnici za prirodu, održava se od 25. juna do 25. septembra na različitim lokacijama u nekoliko gradova u Srbiji.

Program festivala je predstavila umetnička direktorka i osnivač ArtLink festivala Jovanka Višekruna - Janković koja je najavila učesnike festivala, i najavila ovogodišnje partnere i generalnog pokrovitelja festivala, UNIQA osiguranje.

Muzika na tvrđavama uz zvuke vode, tema su festivala, koji je deo nove evropske platforme Gradovi festivali zajedno sa nekoliko evropskih gradova i festivala u okviru programa Evropske asocijacije festivala.

Festival je i inicijator i nove regionalne platforme za promociju regiona kao kulturno turističke destinacije uz kampanju Umetnici za prirodu uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.

Programi 10. Art link festivala će se ove godine odvijati na Beogradskoj tvrđavi, na tvrđavama Golubac grad, Ram, Pirot, Petrovaradin i Felix Romulijana. Umetnici iz Austrije, Belgije, Italije, Danske, Španije, Nemačke, Brazila, Maroka, Egipta, Izraela, Češke, Slovačke, Mađarske i regiona svojim nastupima oživeće neke od najznačajnijih i najlepših spomenika kulture u Srbiji i u isto vreme podržati kampanju za zaštitu prirode.

Svečano otvaranje festivala biće na Beogradskoj tvrđavi 25. juna uz nastup ansambla Janoške, a zatim će se predstaviti pijanisti Dina Bensaid, Adi Nojhaus, Vaško Dantaš, Luis Agus iz Španije, Pablo Rosi, Mohamed Shams, Belgijski duo – harfa i udaraljke, kao i čelisti Izabel Vaz, Jan Fogler, Kamerata Balkanika.

Međunarodni dan Dunava biće obeležen 29. juna koncertom na tvrđavi Ram uz podršku “Srbija voda” i međunarodnog Dunavskog komiteta čiji je Srbija član.

Festival će prestaviti i svoje porudžbine, kao i premijerna izvođenje kompozicija srpskih, brazilskih, meksičkih i španskih autora.

Ove godine održaće se i muzički maraton koji će izvesti danski čelista Toke Moldrup, koji će trčati i svirati Baha u 36 kilometarskom maratonu.

Partneri u realizaciji ovih programa su Beogradska tvrđava, Tvrđava Golubac grad, Grad Pirot, Kulturni centar Novog Sada, Grad i kulturni centar Zaječar i Evropska asocijacija festivala, a podršku pružaju Grad Beograd, Privredna komora Srbije, Srbija vode, Ambasade Belgije, Španije, Portugala, Maroka, Brazila, Nemačke, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, Britansko – srpska privredna komora i klaviri Behštajn na Kojima će se izvoditi pijanistički recital.

Na događaju su se obratili i Nj.E. Raúl Bartolomé Molina, Ambasador Španije, Nj.E. José Mauro Couto, Ambasador Brazila, NJ.E Adam Koen, Ambasador Belgije, Adrien Faix, Direktor Austrijskog kulturnog foruma, Simohamed El Laiti, Ataše za kulturu u Ambasadi Maroka, kako i Jelena Dobrić, iz Srbija voda.

Umetnost i osiguranje spaja neraskidiva nit jer za nas, osigurati znači sačuvati. Društvenu odgovornost UNIQA osiguranja reflektuje opredeljenost ne samo na očuvanje umetničkih dela i kultrne baštine za buduće generacije, već i na podršku širenju, razvoju i promociji umetnosti i kulture. Na taj način već 15 godina podržavamo događaje, institucije, ideje koje građanima Srbije približavaju vrednosti domaće i svetske kulturne scene. To je ujedno i potvrda da umetnost i biznis ne mogu jedno bez drugog.

Izuzetno nam je drago što ćemo se ovoga puta naći i na muzičkoj sceni i po prvi put zaigrati sa 10. Art link festivalom uz Muziku sa tvrđava. Tokom dva meseca biće priređen pravi muzički praznik, imajući u vidu da će se festival odvijati u autentičnim prostorima, pod otvorenim nebom naših najlepših tvrđava uz reku Dunav i završiti pravim muzičkim maratonom. Istovremeno zajedno ćemo poslati i važne poruke o važnosti zaštite prirode.

Nestrpljivo čekamo početak i sigurno nezaboravno izdanje ovog festivala koje će uz veliku podršku brojnih partnera i prijatelja uz prisustvo velikih imena svetske muzičke scene biti događaj koji se ne sme propustiti”, rekla je Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja, generalnog sponzora festivala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto treba da posetite Ramsku tvrđavu (FOTO)
Ramska tvrđava 26.4.2022.

Spomenik kulture

26.04.2022. 08:06

Zašto treba da posetite Ramsku tvrđavu (FOTO)

Ramska tvrđava, spomenik kulture od velikog značaja, nastao je u XII veku. Nalazi se u severoistočnom delu Srbije, u Braničevskom okrugu, u selu Ram, opštini Veliko Gradište.
Foto
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve