Scena
29.11.2021. 23:05
Promo

Spektl u najavi!

Čuvena opera "Toska“ u džez aranžmanu?! Moguće je...

muzika, note
Izvor: Shutterstock

Opera "Toska" u džez aranžmanu Petera Rajter-Šauba, biće izvedena 16. decembra u Kombank dvorani, od 20 časova, u izvođenju Big Benda RTS-a uz ugledne goste iz inostranstva.

Operu "Toska“, koju je komponovao Đakomo Pučini, ovoga puta ćemo imati priliku da čujemo u džez aranžmanu Šauba, koji će biti i dirigent, a kao solisti nastupiće džez muzičari Martin Auer, truba, Frančesko Santuči, tenor saksofon i Edrijen Mirs, trombon.

Peter Rajter-Šaub je jedan od najznačajnijih nemačkih džez muzičara današnjice. Pored toga što ga publika prepoznaje kao vrsnog saksofonistu, koji je nastupao sa mnogim istaknutim muzičarima, poznat je i kao kompozitor i aranžer muzike za Big Bend.

Martin Auer je studirao trubu, kompoziciju i aranžiranje u Majnhajmu i Berlinu. Od 2008. godine usavršavao je džez trubu na Univerzitetu za muziku u Lajpcigu. Sarađivao je sa džez ansamblima u Nemačkoj i nastupao sa vodećim muzičarima ovog žanra.

TOSCA
Izvor: Promo

Frančesko Santuči je jedan od vodećih italijanskih džez muzičara. Sa sedamnaest godina je prvi put nastupao na Džez festivalu u Rimu i do danas je stekao bogato izvođačko iskustvo, deleći muzičku scenu sa mnogim poznatim džez sastavima i solistima.

Edrijen Mirs nosilac je titule Najbolji australijski trombonista. Studirao je u Njujorku, a karijeru je gradio u Evropi. Član je internacionalnog seksteta "Ugetsu“, sa kojim je snimio 4 CD- a. Takođe, bavi se i komponovanjem i aranžiranjem.

Big Bend RTS je jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji. Od osnivanja, 1954. godine, sarađuje sa najistaknutijim domaćim i inostranim umetnicima. Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom rada orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja. 

Big Band RTS
Izvor: Muzička produkcija RTS-aBig Band RTS

Organizator koncerta je Centar beogradskih festivala - CEBEF.

Ulaznice se mogu nabaviti na tickets.rs i prodajnim mestima Kombank dvorane i Ticket Vision-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suzana Branković: Kako sam postala "Silvana umesto Silvane“
Suzana Branković

Intervju

30.10.2021. 08:05

Suzana Branković: Kako sam postala "Silvana umesto Silvane“

"Nije kome je rečeno, već kome je suđeno“, kaže narodna poslovica. Istu rečenicu izgovorila je pevačica Suzana Branković govoreći o tome kako se desilo da u filmu "Toma“ Dragana Bjelogrlića, peva pesme Silvane Armenulić i tako nas ne samo dirne u srce i rasplače dok sedimo u bioskopu i netremice pratimo filmsku biografiju Tome Zdravkovića, već i skrene pažnju javnosti na sebe i svoj muzički talenat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve