Scena
26.01.2023. 10:56
R. E.

Istorija "čarobne kutije"

Da li znate koliko već dugo gledamo televiziju?

televizor, televizija, porodica
Izvor: Shutterstock

Džon Logi Berd, škotski inženjer, je pre 97 godina - 26. januara 1926, na tavanu u Londonu okupio čak 50 naučnika kojima je pokazao svoj novi izum – televizor. Od tada, ova tehnologija se razvijala velikom brzinom i ubrzo postala kraljica medijskog sveta.

Nakon toga, 1927 godine, Berd je uspeo da prenese televizijski signal između Londona i Glazgova preko telefonskih linija. Tada je osnovana Berdova kompanija za razvoj televizora (Baird Television Development Company - BTDC).

Godinu dana kasnije izveo je prvi uspešan transatlantski televizijski prenos između Londona i Njujorka, i prvi prenos na brod koji se nalazio na sred Atlantskog okeana. On je takođe napravio i prvu demonstraciju televizije u boji.

BBC je koristio njegovu tehnologiju od 1929. do 1937. Tada su se na televiziji gledali prenosi važnih događanja, obraćanja političara i zvaničnika. Berdovu mehaničku tehnologiju zamenila je elektronska inovacija u televiziji koju je predstavila kompanija Marconi-EMI.

Televizija je zauvek promenila život ljudi i njihov pogled na svet. Imala je elemente za prenos informacija koje dotadašnje tehnologije nisu imale - pokretnu sliku i zvuk. Ma koliko se  štampa i radio trudili da idu u korak sa njom, televizija se iz godine u godinu svojim razvojem udaljavala od tih medija.

U drugoj polovini dvadesetog veka televizija postaje apsolutno dominantan medij, a sve što je vredelo pažnje moralo je biti na TV-u. Rokenrol ne bi bio ono što jeste da nije bilo televizije, s obzirom na to da su muzičari mnoge fanove prikupili svojim TV nastupima.

Savremeno doba donelo je oponenta televiziji - internet, ali i dalje postoji nešto posebno u užitku gledanja TV prenosa.

Da li se slažete?

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Serije zbog kojih je ekipa "Ekspresa" slabo spavala u 2022. godini
Serije

Naša top lista

31.12.2022. 04:30

Serije zbog kojih je ekipa "Ekspresa" slabo spavala u 2022. godini

Kada smo krajem prošle godine podvlačili crtu i prisećali se serija koje su obeležile 2021. godinu, poželeli smo da naredna godina bude makar upola kvalitetna. Iako smo unapred znali pojedine naslove serija koji će se pojaviti, 2022. godina nas je ipak iznenadila. I to prijatno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve