Scena
25.02.2024. 02:00
BETA- AFP

Francuska

Kinematografija i seksualno nasilje: Trenutak ISTINE na dodeli Cezara

1
Izvor: BETA/ AP / Michel Euler

Glumica Židit Godreš, koja je postala predvodnica u osudi seksualnog nasilja u francuskoj kinematografiji, kritikovala je "nivo nekažnjivosti, poricanja i privilegija" u filmskoj industriji.

Glumica je za svoj govor dobila ovacije, tokom 49. ceremonije dodele Cezara, nagrada francuske Akademija filmske umetnosti u petak kasno uveče u Parizu.

Cezar je inače, drugi put u istoriji dodele te filmske nagrade, pripao ženi, rediteljki Žistin Trije za režiju filma "Anatomie d'une chute" (Anatomija pada).

Taj film je takođe u konkurenciji za prestižnog Oskara sa pet nominacija.

"Zašto da prihvatimo da se ova umetnost koja nas vezuje, koristi kao paravan za ilegalnu trgovinu mladim devojkama?", upitala je Židit Godreš, koja je u januaru podnela tužbu protiv dva reditelja, Benoa Žakoa i Žaka Doajona za silovanje, u vreme dok je bila maloletnica. Oba reditelja su odbacila njene optužbe.

Glumica je rekla da treba biti "oprezan prema devojčicama, jer one dodirnu dno, povrede se, ali se uzdignu". Dodala je da žrtvama treba verovati.

Ceremonija dodele nagrada je protekla pod velikom tenzijom, a žrtve rodno zasnovanog i seksualnog nasilja su pomno pratile reči o toj temi, jer se to pitanje postavilo odmah, u uvodnoj reči domaćice dodele nagrada, glumice Valeri Lemersije.

"Neću napustiti scenu, a da ne pohvalim one koji su uzdrmali navike i običaje veoma starog sveta, gde su tela jednih implicitno bila na raspolaganju telima drugih", rekla je Lemersije.

Značajan simbol na ceremoniji je bila dodela prvog Cezara, za najbolju sporednu žensku ulogu, koja je pripala Adel Egzarkopulos za film "Je verrai toujours vos visages" (Uvek ću videti vaša lica) u kojem ona igra žrtvu incesta.

Pre same ceremonije, oko 100 ljudi se okupilo ispred čuvene dvorane Olimpija gde je organizovana dodela nagrada, u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja.

"Svi zajedno, zaista možemo pomoći da se stvari promene, može se otvoriti jedan istinski bolji svet", rekla je glumica Ana Muglalis, koja je optužila reditelje Filipa Garela i Žaka Doajona za seksualno nasilje.

Ministarka kulture Rašida Dati rekla je pre početka svečanosti da osuđuje "koletivno slepilo" koje je traje godinama u filmskoj industriji.

"Kreativna sloboda je potpuna, ali ovde ne govorimo o umetnosti, govorimo o dečjem kriminalu kad je u pitanju Židit Godreš", rekla je ministarka.

Seksualno nasilja proganja francusku kinematografiju, ne samo pomenutim optužbama koje je iznela Godreš, već i ranijim optužbama na račun glumca Žerara Depardijea.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarom.

Nominacije određuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve