Scena
05.04.2023. 23:00
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Don Kihot iz MUP-a

Policija
Izvor: Shutterstock

Predrag Simonović nema ni 50 godina, a već je penzioner. Doduše, invalidski. Naravno, kao inspektor MUP-a, ima beneficirani radni staž uz rudare, pilote, vatrogasce, radnike u hemijskoj, namenskoj industriji, livničare i ostale "Konane“ koji radi funkcionisanja države stavljaju svakodnevno svoju glavu na panj ili u torbu.

Fascinantno je i umirujuće za građane ove zemlje njegovo obrazovanje koje je stekao na državnim fakultetima, do zvanja magistra političkih nauka, kao i nekoliko internacionalnih sertifikata iz oblasti policijskog pregovaranja, sprovođenja zakona u SAD, Akademije u Novom Meksiku, u Rosvelu ili Međunarodnoj akademiji za sprovođenje zakona u Budimpešti.

Kalio se na hvatanju loših momaka, kriminalaca i organizovanih kriminalnih grupa u SBPOK-u i UKP-u, tako da njegov autofikcijski roman već deluje privlačno i impresivno, da ne govorim koji mu oreolčić donosi to što je bio član vladine Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara.

Autofikcija je hibrid fikcije i autobiografije koji je Serž Dubrovski definisao 1977. godine u svom romanu "Fils“.

Čitalac je privučen i dokumentima u prilogu knjige, autentičnim dopisima iz Simonovićeve lične arhive – borbe za pravdu, protiv vetrenjača. On koji je istinski profesionalac doživeo je neslućene opstrukcije i pritiske od svojih nadređenih dok je bio član Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara, tako da hajka na njega ne može da se smatra ličnim animozitetom, već je pre u pitanju progon koji ima za cilj ili opstrukciju rada komisije čiji je bio član, ili pritisak organizovanih kriminalnih grupa koje kontrolišu pojedine strukture službe i odmazda zbog njegovog beskompromisnog minulog inspektorskog rada.

Takva osoba, mnogo puta nagrađena mesečnim povišicama i drugim materijalnim i nematerijalnim pohvalama i nagradama, odjednom više ne valja, zbog svojeglavosti i poznavanja zakona, postaje žrtva mobinga i upušta se u titansku borbu sa kafkijanskim sistemom države, iz koje je, kao iz kritskog lavirinta bez Arijadninog crvenog konca nemoguće izaći.

Bar ne bez posledica. Vi vidite i kroz autofikcijsku prozu i kroz autentična dokumenta, ne samo interna, iz MUP-a, BIA-e, tužilaštva, već i kroz akta Poverenika građana, udruženja "Pištaljka“, uzbunjivača, NVO, sindikata, suda i ostalih institucija, da je žrtvi mobinga u donkihotovskoj borbi, zašto nisam iznenađena, ozbiljno ugroženo zdravlje, a i bezbednost njegove porodice.

Čitajući autofikcijsku prozu, u prvom svom delu romanesknu, ipak ne i autobiografsku jer predstavlja ciljanu selekciju i odabir tema, kako u privatnom tako i u profesionalnom životu, pošto ne pretenduje na detaljnoj i potpunoj rekonstrukciji životnih činjenica, ni autobiografski ni memoarski. U privatnom životu istaknuta je borba za potomstvo, a u profesionalnom iskustvo mobinga, pakovanje od strane institucija koje su kod Simonovića prestale da budu mitske.

Pobunjenik je žrtva osvete, odnosno nedodeljivanja adekvatnog čina, kojim se inspektori njegovog kalibra penzionišu, i još jadnije, neodobravanja dodele pištolja sa posvetom, što je posebno iritantno i za pisca i za čitaoce ovog štiva.

Toliko se kao pojedinac naljutite na nevidljive strukture unutar države koje prema svojim najboljim sinovima postupaju kao maćeha, a korumpiranima, kriminalizovanima, nekompetentnima, nevažnima i poltronima one su majka hraniteljica i zaštitnica. Doje ih do duboke starosti. I kad im ispadnu svi zubi i osuše se kao haringe.

Predrag Simonović: #Operativac“; izdavač: "Edicija“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najčitanije knjige u 2022. godini
knjige

Koji je Vaš spisak?

31.12.2022. 22:55

Najčitanije knjige u 2022. godini

Još jedna godina je za nama, godina u kojoj se mnogo čitalo, ali i družilo sa piscima.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve