Scena
13.08.2022. 18:40
Marija Bracanović

Dženet Makardi

"Drago mi je što je mama umrla": Čitali smo knjigu o kojoj bruji Amerika

Dženet Makardi 12.8.2022.
Izvor: Shutterstock

"Drago mi je što je moja mama umrla", naslov je autobiografije Dženet Makardi, zvezde tinejdžerske serije "Aj Karli" (iCarly).

U ovoj potresnoj knjizi Dženet opisuje komplikovan odnos sa majkom, koja ju je primorala da se bavi glumom, poslom koji je prezirala, kada je imala samo šest godina.

Debra Makardi je oduvek želela da bude slavna i bogata, a smatrala je da su je u tome sprečili brak i deca. Zbog toga je odlučila da ćerki pruži "bolji život". Koristeći se manipulacijom i izazivanjem sažaljenja, Debra je ćerku naterala da počne da ide na audicije za dečje serije, a kako je vreme odmicalo, da prihvata i druge angažmane zbog kojih je Dženet već kao dete imala puno radno vreme.

Bivša glumica, piše kako je, kada je imala dve godine njenoj majci dijagnostikovan rak dojke. Iako je bila previše mlada da bi upamtila sve detalje, znala je puno o majčinoj dijagnozi, jer je Debra o tome pričala svakodnevno.

"Iako je to tužna tema, mama je o tome govorila sa ponosom. Kao da joj je bila životna misija da bude osoba koja je preživela rak i svima priča o tome", piše Dženet koja danas ima 30 godina.

Svake nedelje, cela porodica, Dženet i njeno troje braće, je morala da gleda video u kojem im Debra saopštava svoju dijagnozu, a zatim bi analizirala snimak. Debra je smatra da je nabolje reagovao najstariji brat, koji je "plakao i nekoliko puta izlazio iz sobe", dok je dvogodišnja Dženet pevala pesmicu. Majka joj je ovo svaki put zamerala i isticala kako se vidi da nije bila zabrinuta za njeno zdravlje. Važno je još jednom napomenuti da je Dženet tada imala samo dve godine.

Debra je pokazivala i druge znake mentalne bolesti. Opsesivno je skupljala nepotrebne stvari i njima zatrpavala kuću. Svo četvoro dece je spavalo na strunjačama na podu dnevne sobe jer su ostale prostorije bile prepune raznih predmeta. Kada je dobila prvi honorar, Dženet je tražila da dobije novi krevet, koji je uskoro, takođe bio iskorišćen za skladištenje stvari, a ona se vratila na spavanje na strunjači.

Kako je Dženet rasla, tako je njena majka odlučila da treba da se posveti i drugim aktivnostima, poput plesa, pa ju je upisala na časove i prijavljivala za audicije za muzičke spotove. Pre svake audicije, davala joj je energetska pića kako bi se istakla među drugim devojčicama. Takođe, ohrabrivala ju je da svima priča da joj je majka imala rak, kako bi se producenti sažalili i davali joj više uloga.

Dženet Makardi 12.8.2022.
Izvor: EPA / PAUL BUCK

Debra je bila srećna što joj je ćerka bila niskog rasta, jer je to značilo da će duže moći da igra dečje uloge. Kako bi odložila pubertet, napravila je za Dženet plan ishrane od samo 1,000 kalorija dnevno. Dženet je otišla korak dalje i, da bi impresionirala majku, počela je da jede samo polovinu porcija. Svake nedelje, Debra je merila ćerkinu težinu, obim butina i grudi i ohrabrivala je da pije kafu, kako bi suzbila apetit.

Dženet Makardi
Izvor: Shutterstock

Kada je imala 14 godina, Dženet je dobila prvu veliku ulogu u seriji "Aj Karli" i stvari su postale još gore. Bivša glumica opisuje kako je kreator serije Den Šnajder bio grub prema njoj i ponašao se neprimereno.

Jednom prilikom, dok su bili sami, ponudio joj je alkoholno piće. Dženet je prvo odbila, ali je Šnajder rekao kako dece iz njegove druge serije "Viktorijus", često piju alkohol, a deca iz "Aj Karli" su "previše dobra". Kasnije tokom večeri ju je ogrnuo svojim sakoom i masirao joj ramena.

Nekoliko godina kasnije, Šnajder je neko drugi optužio za emocionalno zlostavljanje i bilo mu je zabranjeno da se pojavljuje na setu, ali nije bio otpušten. Umesto toga, sedeo je u pomoćnoj prostoriji i glumcima davao instrukcije preko asistenata.

1
Izvor: Shutterstock

Debri je ponovo dijagnostikovan rak 2007, a kada je Dženet napunila 18 godina, njena majka je već bila u invalidskim kolicima. Uprkos tome što više nije mogla da je vozi na audicije, Debra je zabranila ćerki da pokuša da dobije dozvolu jer smatrala da je bolje da provodi vreme "učeći scenarija i planirajući šta da postavi na Twitter".

Željna samostalnosti, Dženet je iznajmila stan, a Debra ju je pitala da li može da prespava kod nje i ostala sa njom u stanu tri meseca. U tom periodu, Dženet je započela vezu sa momkom kojeg je upoznala na snimanju i jednom prilikom pokušala da se sastane sa njim bez majčinog znanja. Debra je to saznala i rekla ćerki da "ku*va" i "lažov".

Nakon odmora na Havajima, kada su Dženet i njenog momka fotografisali paparaci, Debra je ćerku ponovo nazvala ku*vom i rekla joj da izgleda debelo na slikama. Zatim joj je u mejlu napisala: "Zbog tebe mi se vratio rak. Nadam se si sada srećna. Moraćeš da živiš sa tim da zbog tebe imam rak."

Pored svega, Dženet je volela majku i bila depresivna zbog njenog zdravstvenog stanja. Kada je Debra upala u komu, porodica je znala da je kraj blizu. Dženet je došla u bolnicu i, u očajničkom pokušaju da probudi i obraduje majku, rekla joj "Mama, bićeš mnogo srećna kad me vidiš. Uspela sam da spadnem na 40 kilograma."

Dženet opisuje kako je čekala da se dogodi čudo i da se majka od sreće probudi.

"Mislila sam da će ta vest biti dovoljna da otvori oči. Ako je ovo nije dovoljno, ništa drugo neće biti, što znači da će mama stvarno umreti. Ako umre, šta će biti samnom? Moj smisao života je da nju usrećim, da budem ono što ona želi da budem. Ako mama umre, ko sam onda ja?", piše Dženet.

Nakon majčine smrti, Dženet je prestala da se bavi glumom i započela psihoterapiju koja joj pomogla da se izbori sa traumama i poremećajem ishrane. Danas se bavi pisanjem i režijom i trenutno promoviše ovu knjigu sa čijim naslovom se nije teško složiti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Problemi dece koja žive i rade na ulici
Deca, ulica

Ignorisana, isključena...

12.04.2022. 23:10

Problemi dece koja žive i rade na ulici

Deca koja žive i rade na ulici suočena su sa najvišim nivoima rizika, od oboljevanja i korišćenja psihoaktivnih supstanci do toga da su češće žrtve zlostavljanja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja o primeni Opšteg komentara broj 21 UN Komiteta za prava deteta o deci u uličnoj situaciji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve