Scena
23.07.2021. 15:50
Tanjug

Palić

Festival evropskog filma: Proglašen najbolji film

Filmski festival Palić
Izvor: Ivica Vojnić

Međunarodni žiri proglasio je "Najgoru osobu na svetu" norveškog reditelja Joakima Trira za najbolji film Glavnog takmičarskog programa 28. Festivala evropskog filma, koji se večeras završava na Paliću.

Međunarodni žiri je saopštio da "Najgora osoba na svetu" dobija nagradu Zlatni toranj za najbolji film za "majstorstvo korišćenja svih elemenata kinematografije u dubinskom istraživanju psihologije ljudskih odnosa u savremenom društvu".

Članovi Međunarodnog žirija, nemački kritičar Klaus Eder, srpska glumica Minja Pekovicć, reditelji Jovan Arsenicć iz Nemačke, Hristos Nikou iz Grčke i Darja Oniščenko iz Ukrajine, ocenili su kao odličan Glavni takmičarski program ovogodišnjeg Palića, u okviru kog se našlo 12 filmova.

Palićki toranj za najbolju režiju Međunarodni žiri je dodelio Feritu Karahanu za film "Čuvar brata svojega", za "prefinjen način na koji otkriva društveno stanje u istočnoj Turskoj".

Međunarodni žiri je dodelio i specijalno priznanje britanskom filmu "Dnevnik iz Gvantanama" za "glumačku bravuru Tahara Rahima i režiju Kevina Mekdonalda zbog kojih smo osetili patnju zatvorenika u Gvantanamu".

Žiri FIPRESCI je za najbolji film Glavnog takmičarskog programa Palića takođe proglasio Trirovu "Najgoru osobu na svetu".

Španac Andoni Iturbe Tolosa, Rumun Dinu-Joan Nikula i Barbara Gaser iz Austrije nagradu FIPRESCI dodelili su Triru "za oporu i otrežnjujuću studiju karaktera, koja stavlja u fokus stanje savremene žene kao nesigurne ali osnažene ličnosti, u obliku vizionarskog postromantičnog filma".

Zašto je Palić poseban

Dnevnik jednog festivala

Filmski festival Palić

Dnevnik jednog festivala

19.07.2021. 18:10

Zašto je Palić poseban

Međunarodni žiri kritike jednoglasno je za najbolji film takmičarskog programa "Paralele i sudari" odabrao ostvarenje "Nun of your busineš" Ivane Marinić Kragić iz Hrvatske.

Kritičari Ana Šturm iz Slovenije, Poljak Dominik Sobolevski i Suzana Zlatanovicć iz Srbije smatraju da glavna nagrada "Paralela i sudara" ide "odvažnom, tematski izazovnom, ali i inspirativnom, toplom i duhovitom filmu koji je duboko ođeknuo u nama".

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija kritike dodeljeno je filmu "Dečak" Rusa Vitalija Akimova, jer je snimio "brutalno iskren i duboko ličan film koji se urezao u naše stomake, ali i u naša srca, što su u stanju da urade samo sjajni filmovi i filmski stvaraoci".

"Iako je ovo prvi film koji je režiser Akimov ikada snimio, primećuju se tragovi genijalnosti koje poseduju samo veliki majstori filma", ocenio je taj žiri.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mnogi filmovi bez njega ne bi bili toliko dobri
Film

Miljan Kreka Kljaković

15.05.2021. 01:15

Mnogi filmovi bez njega ne bi bili toliko dobri

Znate li šta je zajedničko filmovima "Dom za vešanje", "Specijalno vaspitanje", "Varljivo leto", "Jagode u grlu", "Dina" i "Tajni prolaz"? Zajednički im je jedan čovek bez koga ti filmovi ne bi bili isti, a verovatno ni tako uspešni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve