Scena
19.06.2022. 16:35
Lena Munitlak

Popularno u bioskopima

Gledali smo najnoviji "Top gan"

tom kruz, 15. 6. 2022.
Izvor: EPA / CAROLINE BREHMAN

Trideset i šest godina posle prve vazdušne avanture Toma Kruza ovog proleća nam je stigao nastavak kultnog klasika. "Top Gun: Maverick“ nastavlja priču o Pitu Mičelu, koji nosi kodno ime Maverik, i njegovoj tituli "najbržeg čoveka ikada“.

Ovaj film premijeru je doživeo na Kanskom festivalu, praćen ogromnim aplauzom i više nego sjajnim kritikama filmskih stručnjaka. Zasluge za uspeh dele režiser Josef Kozinski, pisci Piter Krejg i Džastin Marks, kao i producenti Džeri Brakhajmer, Kristofer Mekvori, Dejvid Elison i Tom Kruz, koji se vratio u glavnoj ulozi čuvenog Maverika.

Istini za volju, ovaj neustrašivi i uvek zgodni akcioni heroj zaslužio je velikodušni aplauz, kao jedan od retkih stvarnih filmskih zvezda iz prošlosti. Zaista, Kruzova dosledna posvećenost holivudskoj umetnosti ‒ zajedno sa suludim nivoom fizičke veštine koji neprestano pokazuje insistirajući da lično izvodi razne vratolomije ‒ zaslužuje jednako veliko poštovanje koje je obično rezervisano za potpuno metodične tipove poput Danijela Deja Luisa.

Čak i ako ste nekako ispustili iz vida činjenicu da je Kruz među najvećim dramskim glumcima u modernom dobu, koji iza sebe ima filmove kao što su "Rođen četvrtog jula“, "Magnolija“, "Tropski grom“... ne može se izbeći činjenica da je jedan od malo holivudskih talenata koji garantuju "ekskluzivno filmsko iskustvo“ i isporučuju ga svaki put bez izuzetka.

"Top gan: Maverik“ postao je hit na blagajnama bioskopa zahvaljujući ponovnom pokretanju zadivljujuće vazdušne akcije, zarazno umršene drame i potenciranju poznatog motoa "ne razmišljaj previše o tome“ u pobedničkom spektaklu kinematografskog eskapizma.

Navodno, Kruz se decenijama opirao ideji snimanja nastavka filma. Međutim, ispostavilo se da se, kada se dovoljno dugo sačeka, priča sama stvori, a jedan od njenih producenata konačno prihvati da je vreme za nastavak avanture. On se vraća u kokpit kao Pit "Maverik“ Mičel, još uvek osećajući potrebu za brzinom, ne obazirući se na ono što govore njemu nadređeni.

Maverika na početku filma zatičemo kao neustrašivog probnog pilota američke mornarice, dok se u pozadini čuje poznata pesma "Danger Zone“ Kenija Loginsa. On biva pozvan na "poslednju misiju“, poseban zadatak za koji niko nije dovoljno dobar, osim, naravno, njega. Dobija misiju da vodi grupu tek svršenih diplomaca "Top gan“ akademije za borbene pilote. Njihov zadatak je jednako nejasan i politički lud kao i onaj u prvom filmu iz osamdesetih.

Od originalnog filma prošlo je dovoljno godina da je sin Maverikovog poginulog kolege pilota Gusa sasvim odrastao čovek. Gusovog sina glumi Majls Teler, lik je prava očeva kopija, a u mornarici leti pod imenom "Petao“.

Kada je Maverik pozvan da obuči sledeću generaciju momaka za samoubilačku misiju "Lovci na dame upoznaju Zvezdu Smrti“, zajedno kreću na zadatak. "Odosmo i mi“, ironično komentariše jedan lik Maverikove antiautoritarne ludorije. Ipak, ovaj komentar sumira ceo utisak koji film ostavlja na gledaoce, koji su od samog početka potpuno uvučeni u priču.

Protivnik je u ovom slučaju neimenovan, bezličan, utvare sa crnim kacigama i babaroge ili drekavci, lišeni suvereniteta ili čak humanosti. Njihov identitet nije važan za tok filma jer se ovo ostvarenje bazira na prikazivanju čiste akcije, bez uticaja politike ili nekih drugih interesa. Faktički predstavlja paradu vojnih trikova namenjenih ljubiteljima akcije i onima koji uživaju u dobrom spektaklu. Večni neprijatelj, negde tamo, radi nejasno određene loše stvari koje treba razneti raketama i bombama, i to je jedino što je potrebno da znamo.

Neimenovani neprijatelj i nekoliko ciljeva koje treba uništiti, plan leta koji zvuči ludo i šema koja bi zahtevala da svi uspešni regruti Top gana lete na opasno malim visinama... Ali da li se to može učiniti? Čini se da je postavka urađena po sličnom modelu filmova iz serijala "Nemoguća misija“, zbog čega mnogi spekulišu da je to bilo pod uticajem samog Kruza na kreativni proces stvaranja novog filma.

Film sa sobom nosi značajnu dozu tradicionalnog američkog ponosa, mada je režiser Kozinski uspeo da održi balans i ne učini ga previše izraženim i nepodnošljivim. U njegovim rukama ton "Maverika“ predstavlja odličnu ravnotežu između dobronamerne taštine i poluozbiljne samokritike, upotpunjen mnoštvom citata koji će se pamtiti i emocionalnim trenucima koji iznova iznenađuju gledaoce.

Na neki način, ono što ovaj film shvata najozbiljnije jesu pojmovi poput prijateljstva, odanosti, romantike i bratstva. Sve ostalo što okružuje ove koncepte, poput patriotske sebičnosti, izgleda kao razigrano namigivanje i ulepšavanje kako bi se stvorio stari dobri akcioni film.

Ipak, fokus na ozbiljne vrednosti nimalo ne oduzima od napete akcije koju možemo videti na ekranu. Scene niskog letenja, Tom Kruz na motoru u originalnoj kožnoj jakni iz prvog filma, kao i neprikosnoveno kaskaderstvo lede krv u žilama i dižu adrenalin na način koji je teško naći u većini modernih akcija.

Navodno su sve scene letenja, u kojima se Kruz posebno istakao, snimljene na stvarnim borbenim avionima američke mornarice tipa F/A-18, za koje je glumačka ekipa morala da se obuči u procesu koji je samo za najhrabrije.

Naravno, uspostavljanje tako jasne veze sa tako voljenim filmom dolazi sa rizikom. Prvi film bio je prepun trenutaka i citata za pamćenje, a nastavak čini samo nešto više od malog pomaka u odnosu na originalnu priču. Prilično je, zapravo, oskudan u pogledu fraza i replika koje bi se ponavljale godinama.

Dok film ponovo računa na lakovernost u obožavanje Maverika i njegove božanske letačke sposobnosti, Kruzovo tajno oružje je uvek njegova spremnost da izgleda glupo. Tako je prekomerna akcija uravnotežena privlačnim humorom, pa čak i malim patosom u Kruzovoj vezi sa mladim letačima i njegovom obnovljenom romantikom sa vlasnicom bara, koju igra Dženifer Koneli.

Sa Konelijevom kao starom prijateljicom i Telerom kao usvojenim sinom, Kruzov znatno stariji Maverik dobija dovoljno snage da nastavi da napreduje dok se bori sa izgledima da će ubuduće morati stalno da stoji na zemlji. Scena ponovnog susreta sa kolegom iz originalnog filma, bolesnim Valom Kilmerom, takođe je dirljiv i iznenađujuće smešan trenutak. Val Kilmer je, inače, veoma bolestan, nije bio u stanju da izgovori replike, pa je umesto njega to uradio sofisticirani softver.

Spoj akcije koja zaustavlja dah i emocionalni momenti koji pokazuju neminovni protok vremena, pozivajući se na legendarne delove prvog filma, stvaraju harmonično iskustvo u kome gotovo svako može da uživa.

Kada se uputite da gledate ovaj film, kupite kokice i spremite se za još jednu nebesku akciju epskih razmera, ali ponesite i maramice jer će vas završnica dodirnuti, a možda vam i naterati suze na oči.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tom Kruz i "Top Gan" na Festivalu u Kanu (VIDEO)
Tom Kruz, 17. 3. 2022.

Maj 2022.

17.03.2022. 16:32

Tom Kruz i "Top Gan" na Festivalu u Kanu (VIDEO)

Američka zvezda Tom Kruz predstaviće novu verziju filma "Top Gan" (Top Gun) na ovogodišnjem 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, saopštili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve