Scena
01.07.2022. 13:00
Lena Munitlak

Košarkaška avantura

Gledali smo nov Netflix hit - "Hustle“

Košarka
Izvor: Shutterstock

Ako tražite toplu ljudsku priču, protkanu komedijom i impresivnim košarkaškim talentom, na pravom ste mestu. Film "Hustle“ je zakucao na Netflix vrata početkom juna i odmah postao omiljen među gledaocima. Sa rekordnim skoro od 92 odsto na sajtu "Rotten Tomatoes“, ova košarkaška avantura predstavlja fiktivnu priču koja je obrađena na takav način da deluje sasvim realno.

Ko voli Adama Sendlera, koji u ovom filmu igra skauta i pomoćnog trenera Stenlija Šugermana, sigurno će uživati u njegovom komičnom tumačenju lika koji putuje svetom tražeći sledeću zvezdu NBA lige. Ovaj film na odličan način prikazuje dinamiku unutar velikih američkih košarkaških klubova, način na koji promene i sujeta mogu u nekim trenucima da nadjačaju zdrav razum i dobre odnose među ljudima.

Za domaću publiku biće interesantno i pojavljivanje Bobana Marjanovića u ulozi Dimitrija Jovanovića, srpskog košarkaša koji pokušava da uđe u ligu, uprkos godinama koje ga u tome sprečavaju. Njega vidimo u nekoliko navrata u filmu, a na samom početku čujemo i srpski jezik.

Stenlija pratimo širom sveta, a njegove nade da će naći novu zvezdu NBA lige deluju sve slabije i slabije. Nakon svake posete klubu u inostranstvu, lista potencijalnih kandidata postaje kraća, ali Stenli ne odustaje.

Kada biva poslat na zadatak u Španiji, Stenli se razočara u inicijalnu ponudu jednog od klubova. Međutim, kada ode na jedno od igrališta u kraju, primećuje Boa Kruza, mladog radnika na gradilištu koji se na terenu bori sa drugim lokalnim igračima da zaradi dodatni novac. Kruz je očigledno pun potencijala da postane nova košarkaška zvezda, što je dobra vest za Šugermana, koji smatra da je baš on igrač dovoljno dostojan da bude razmatran u NBA.

Nakon nekoliko komičnih scena u kojima Šugerman pokušava da stupi u kontakt sa ovim perspektivnim mladim igračem, njih dvojica zajedno sedaju na avion za Sjedinjene Američke Države u kojima ih očekuju moguća slava i bogatstvo.

Nažalost, Stenliju ne ide sve po planu kada Kruz dobije priliku da pokaže svoje veštine. Pošto mu se jedan od ostalih kandidata na terenu podsmeva, Kruz se loše pokazuje, što mu nikako ne donosi naklonost Vinsa, menadžera "Filadelfije 76“.

Šugerman odlučuje da da otkaz u timu i da Kruza zastupa kao samostalni agent. Ostatak filma posvećen je fokusu na njihov zajednički rast, Kruzove treninge, kako fizičke tako i psihičke. Stenlijeva porodica ga prima u svoj dom širom raširenih ruku i pomažu i njemu i Stenliju u nalaženju dobre prilike u NBA ligi.

Sendler odlično tumači ulogu neuspešnog tragača za talentima, manje se oslanjajući na svoje komične instinkte, a više na ranjivu stranu svoje glumačke ličnosti. Ovim filmom još jednom pokazuje da je mnogo više od figure komičnog klovna. Kada napravi ovakav balans komedije, drame i ranjivosti lika, lepše je gledati ga, a lik koji tumači zablista na pravi način.

Boa Kruza, novu zvezdu u ovom filmu, preuzima glumački novajlija i mladi košarkaš Huančo Hernangomes. On se na odličan način uklapa u komične bitove Adama Sendlera, ne gubeći na ozbiljnosti i ne praveći karikaturu od lika koji igra. Iako verovatno neće napustiti košarku zbog glume, ipak bi bilo lepo videti ga ponovo, u nekom drugom filmu, pod uslovom da ne krene putem Lebrona Džejmsa (koji je bio jedan od producenata filma "Hustle“) i da se igra sa likovima iz crtaća kao što je to Lebron uradio u ostvarenju "Space Jam 2“.

Sendler i Hernangomes su u središtu ove sportske priče o lošoj sreći, a njihovu dirljivu dinamiku upotpunjuju velika imena poput Kvin Latife, koja igra Stenlijevu suprugu, i Roberta Duvala, koji igra prvobitnog menadžera "Filadelfije 76“ i dugogodišnjeg Stenlijevog prijatelja. Pored njih, pojavljuje se nekoliko velikih imena iz sveta košarke, kako savremenih zvezda tako i velikana koji sada sede na klupi i uče one mlađe od sebe. Zahvaljujući njihovim nastupima, film se nikada ne zaustavlja, čak i kada se suočava sa komplikovanom politikom iza kulisa NBA lige ili sa svim propratnim klišeima sportskog filma.

Ovaj film nije posebno originalan kada je reč o sportskim filmovima. Već smo mnogo puta videli neku verziju povratka igrača sa dna nazad na vrh. Scene u kojima se Kruz fizički priprema za predstojeće utakmice podsećaju na "Rokija“, a priča o čoveku koji pokušava da se vrati u NBA nakon dužeg odsustva možda će vas podsetiti na "Put nazad“, u kojem je Ben Aflek glumio bivšeg košarkaškog genijalca, koji se vratio u igru kao sportski trener.

Ali uprkos sličnostima sa prethodnim filmovima ovog tipa, "Hustle“ i dalje privlači i drži pažnju gledalaca, delom i zbog uzbudljivih košarkaških scena koje režiser Džeremaja Zagar vešto stvara, a delom zbog dva glavna lika za koje ne možete da ne navijate i želite da vidite njihov uspeh, uprkos svim preprekama koje im se nalaze na putu.

Zagar je u jednom intervjuu za "LA tajms“, opisujući odnos sa Sendlerom, izjavio: "Bilo je divno sarađivati s njim. Zajedno smo pisali posredstvom video-poziva, zbog pandemije. Veoma malo vremena smo proveli zajedno jer smo se plašili da se ne poubijamo ovom bolešću. A kada je došlo vreme za snimanje i kada smo stigli na set... dokazao se kao pravi momak za ulogu, a ja sam mogao samo da sedim i pustim ga da radi svoje. Dao bih mu male smernice, ali uglavnom je bio neverovatan i lepo ga je pogledati. Jedna od zgodnih stvari u gledanju Adama kako igra jeste ta što nema loših snimaka. Oni su samo dobri na drugačije načine.“

Zaslugom režisera "Hustle“ je verodostojniji film od, na primer Soderbergovog ostvarenja "High Flying Bird“, koje je bilo gotovo neshvatljivo za one koji se ne razumeju u detalje košarkaškog sveta. Kritičari su Soderbergov film dobro prihvatili uprkos zamerkama velikog dela gledalaca, kao i kritikama da nije imao ni srce ni dušu. "Hustle“ je, s druge strane, mnogo topliji i zanimljiviji, bez preteranih tehničkih detalja i sa propratnom toplom pričom koja će svakome izmamiti osmeh na lice.

Ovaj film vam neće pružiti ogromno znanje o košarci, baš zato što ne dosađuje tehnikalijama, ali će vas dobro zabaviti i podići vam raspoloženje. Za to je delom zaslužna hemija između Hernangomesa i Sendlera, a delom dobro poznata priča o trijumfu uprkos svim nedaćama, koja izgleda nikada neće ostariti kao dobar recept za film.

Dakle, bez obzira na vaše razumevanje košarke, iz ovog filma svakako ćete izvući nešto dobro. Slatka, smešna i inspirativna priča savršen je spoj koji će dodirnuti srce svakog ko je pogleda na neki način. Možda vas neće nadahnuti da izađete na košarkaško igralište, ali ćete svakako uživati u nastupu Adama Sendlera koji ni u ovom filmu nije "ispustio loptu“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi film o Elvisu - šta je istina, a šta fikcija
elvis prisli

Popularno ovog leta

28.06.2022. 16:05

Novi film o Elvisu - šta je istina, a šta fikcija

U bioskopima se pojavio dugo očekivani film režisera Baza Lurmana “Elvis”, koji prati život najveće muzičke ikone svih vremena. Zvezde filma su Ostin Batler (Elvis) i Tom Henks (Tom Parker), a biografija kralja rokenrola je, po mnogim predviđanjima, hit film ove sezone.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
20°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve