Scena
23.05.2019. 15:11
R.E./Foto:HBO

IGRU PRESTOLA UNIŠTIO NOVAC: Mlak kraj namerno pušten

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iako smo finalnu epizodu "Igre prestola" tek odgledali, serija je i dalje tema broj jedan u svetu. Za to je najzaslužnija upravo poslednja emitovana osma sezona, koja je izazvala burne reakcije. Fanovi su prilično podeljeni kada je u pitanju kraj "Igre prestola". Jedni su toliko ogorčeni onim što su videli da traže rimejk osme sezone sa novim autorima, dok drugi, ono što su videli, pravdaju rečima da je "Igra prestola" jednostavno takva serija u kojoj je sve moguće. Ono što im je zajedničko jeste da niko nije očekivao ovakav rasplet. Za mnoge razvodnjen.

Upravo takav kraj, autori serije su po svemu sudeći, planski pripremili. Autori su imali priliku da zaokruže jednu priču, ispričaju je do kraja i postave nedodirljive standarde. Da zadaju domaći zadatak koji će biti nenadmašan, da svoju seriju učine najboljom svih vremena. Između besmrtnosti i džaka novca, odlučili su se za ovo drugo, što je sasvim legitimno - samo po koju cenu. Umesto da završe priču, autori su ostavili prostora za nastavke samo kako bi dodatno zaradili.

Naime, HBO sprema pet novih serija koje će biti rađene po knjigama Džordž R. R. Martina. Ekspres je već pisao o tome kako bi mogle da izgledaju nove serije, dok za jednu zasigurno znamo.

Prema pisanju pojedinih medija reč je o seriji koja nosi radni naziv "Krvavi mesec". Serija se dešava oko 5.000 godina pre događaja iz Igre prestola, što znači da bismo, od likova koje smo poznavali i zavoleli u Igri prestola, mogli da vidimo Noćnog Kralja. Predstavnici HBO-a najavili su da će serija "opisati pad sveta iz zlatnog Doba heroja u najmračnija vremena".

"Od zastrašujućih tajni istorije Vesterosa do pravog porekla Belih šetača, misterija Istoka i legenda o Starkovima, samo jedno je sigurno: to nije ona priča koju znamo."

Pod "najmračnijim vremenima" se misli na Dugu noć, kada su se Beli šetači prvi put pojavili i poremetili uspostavljeni mir donoseći surovu zimu koja je trajala godinama. Možda ćemo konačno saznati ko je i kako je nastao Noćni Kralj koji je osam sezona predstavljao najveće zlo sa kojim su akteri serije suočili.

Međutim, kada se bolje sagleda, nova HBO serija mogla bi da bude glavni razlog ogromnog nezadovoljstva fanova osmom sezonom. Podsetimo jedna od najvećih zamerki bila je upravo ta što nam nije do kraja ispričana priča o "White walkersima" i Noćnom kralju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Osam sezona ova mistična stvorenja su predstavljana kao najveće zlo koje preti kraljevstvu, a njihov obračun sa ljudima najavljivan je kao antologijska bitka, nikad viđena na malim ekranima. Tako je bilo, u trećoj epizodi osme sezone, došlo je do konačne bitke a gledaocima je priređen spektakl. Ipak, nešto je nedostajalo. Tokom čitave treće epizode nestrpljivo smo isčekivali neki dijalog, retrospektivu, Brenovu mudrost, bilo šta što bi nam otkrilo ko je Noćni kralj, odakle dolazi, da li je po poreklu Lanister, Targerijan, ili Stark... Međutim, ništa nismo dobili. Kako su se pojavili, tako su i nestali. Sve što smo o njima znali na početku serije, znali smo i na kraju. Fanovima širom sveta, činjenica da priča o njima nije ispirčana do kraja, strašno je zasmetala. Nikome nije bilo jasno zašto nismo dobili više.

Međutim, odgovor je tako logičan. Da su autori ispričali priču do kraja, izgubili bi povod za snimanje nove serije, koja bi mogla da im donese mnogo novca. Igra prestola je svojom planetarnom popularnošću zaludela milione ljude širom sveta, koji manijakalno žele još. Žele da im se priča o Sedam kraljevstva ispriča do tančina. Hoće da znaju kompletnu istoriju svojih omiljenih likova i njihovih porodica. Njihova opsednutost serijom, autorima je dala moć da rade šta god žele, čak i da menjaju prvobitnu zamisao da u osam sezona ispričaju sve što su planirali.

Planetarna popularnost dala im je luksuz da Igru prestola završe tako da njenim krajem ne budu svi zadovoljni, jer su znali da imaju ogroman kredit i da će buduće serije takođe biti gledane. Znali su da će fanovi odgovore na pitanja koja nisu dobili u Igri prestola tražiti u nastavcima. Takođe, znali su da će na taj način i mnogo zaraditi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prema nekim nezvaničnim informacijama, Igra prestola je za sada zaradila milijardu dolara. Međutim, novca nikad dosta, time su se verovatno vodili i autori serije. Zašto ne bi zaradili još koju milijardu kada za to imaju priliku. Imaju vernu publiku, imaju sjajnog Džordž Martina, i u poziciji su da biraju glumce koje žele. Teško da će im se ponoviti scenario i da će ih neko od glumaca odbiti, o čemu je Ekspres pisao, kada je Igra prestola afirmisala na desetine glumaca za koje do tada nismo znali.

Razlozi za razvodnjavanje serije su više nego očigledni. Međutim postavlja se pitanje da li je vredno toga. Da nisu zbrzali osmu sezonu, da nisu Deneris u tri epizode transformisali od idealne vladarke do lude kraljice, da su ispričali priču o Noćnom kralju, i napravili niz drugih nedostataka, imali bismo najbolju seriju svih vremena. Igra prestola je po mnogima to već sada, iako se čini da je mogla da izgleda i efektnije. Da je mogla da ostavi jači utisak.

Već viđeno

Slično "razvlačenje" već smo imali prilku da vidimo u svetu televizije. Najbolji primeri za to su "Ratovi zvezda" čiji je prvi deo izašao davne 1977. godine. Ogromna popularnost doprinela je tome da je u međuvremenu izbačeno 11 nastavaka, a dvanaesti se očekuje krajem godine. Mnogo novca je zarađeno. Međutim, ako pitate verne fanove, poenta se izgubila već posle četvrtog nastavka - ceđena je suva drenovina.

Setimo se takođe i "Prison Break-a". Ova serija je u svoje vreme takođe bila neverovatno popularna, toliko da se smatra jednom od prvih koja je započela kulturu gledanja dugih serija. Prva sezona je emitovana  2005. godine, a četvrta sezona 2008. Serija se tako završila da smo mislili da je priča ispričana do kraja. Međutim, kada je serija kao format dostigla svoj vrhunac, odjednom smo 2017. godine dobili novi, peti nastavak. Kada je najvaljivan nikome nije bilo jasno šta bismo mogli da gledamo - pa Majkl Skolfild je mrtav... Međutim, autori su u želji da zarade još koji milion pa su glavnog lika oživeli, tačnije objasnili su nam kako je njegova smrt zapravo bila prevara. Daleko od toga da je peta sezona kultne serije bila loša, ali jednostavno nije to bilo to. Efektnije bi bilo da je na tačka na priču stavljena  2008. godine.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve