Scena
21.05.2023. 13:43
Dragana Todorović

"Znam ponešto o Srbiji"

Izabela Roselini u Beogradu o svojim roditeljima, Dejvidu Linču... (FOTO, VIDEO)

izabela roselini, BETA, 21. 5. 2023.
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Glumica i model, nekada zaštitno lice kuće "Lankom", prvi put je došla u naš grad. Na konferenciji za novinare govorila je o svojoj monodrami, dosadašnjoj karijeri, ali i o svojim roditeljima Ingrid Bergman i Robertu Roseliniju, o saradnji sa Dejvidom Linčom...

Izabela Roselini je odrastala u Parizu i Rimu. Kada je imala 19 godina, preselila se u Njujork, gde je radila kao prevodilac i novinar za televiziju RAI, a od 1982. je narednih 14 godina bila zaštitno lice kuće „Lankom“, a ima i svoj kozmetički brend „Manifesto“.

Kao glumica je debitovala 1979. godine u filmu braće Tavijani “Livada”, a potom su sledeli filmovi “Plavi somot”, “Bele noći”, “Rodžer Dodžer”, “Rođaci”, “Smrt joj lepo stoji”, “Neustrašivi”, “Veliko veče”, “Džoj“...

Poslednjih godina se posvetila životinjama iz čega je nastala i njena monodrama "Darvinov osmeh“, zbog koje je i došla u Begrad.

"Reč je o predstavi u kojoj se bavim istraživanjem emocija kod životinja, ali i fotografijom", rekla je slavna glumica na konferenciji za novinare u Beogradu, gde je najavljeno premijerno izvođenje u nedelju uveče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a u okviru Beogradskog festivala igre.

"S obzirom na to da sam iz Italije, a ne iz neke daleke Koreje ili slično, znam ponešto o Srbiji, ali nisam još stigla da vidim Beograd u kojem sam sada prvi put. Možda ću sutra, pre probe, imati vremena da se malo prošetam gradom“
 

Iako u svojim sedamdesetim godinama, Izabela Roselini i dalje pleni svojim izgledom - uz sasvim malo šminke, i sa frizurom koja je njen zaštitni znak, u jednostavnoj garderobu, ali sa bogatom niskom bisera, glumica izgleda veoma elegantno. Ljubazna, sve vreme sa osmehom na licu, odgovarala je na sva pitanja novinara, a čak je i predložila "temu" za razgovor: 

"Ovo je prvi put da me niko ne pita ništa u vezi sa mojim roditeljima?", našalila se i dodala: "Uvek očekujem da me to pitaju i da dobijem priliku da se pohvalim kako sam ja ćerka dvoje divnih i slavnih ljudi - glumice Ingrid Bergman i režisera Roberta Roselinija. Novinari me često pitaju - šta sam naučila od svojih roditelja. To je teško pitanje na koje sam, najzad, posle mnogo godina razmišljanja, došla do pravog odgovora. Sada, kada sam starija i mudrija, mogu da kažem da sam od svojih roditelja naučila da je najvažnije u životu pratiti svoju radoznalost. U našem domu se vrlo retko pričalo o uspehu, ali su zato moji roditelji veoma bili usmereni na to da gledaju predstave, druže se sa drugim ljudima, da razvijaju svoju radoznalost i da žive život punim plućima. Mislim da je te recept za sreću", rekla je glumica i dodala da kada je prestala da se bavi manekenstvom, zbog godina, a i kada je manje snimala, da upisala master studije na Univerzitetu Kvebeka u Montrealu, gde je doktorirala etologiju - ponašanje životinja, jer je to bila tema koja jem kako kaže, budila njenu radoznalost. 

izabela roselini
Izvor: Ekspres

"Od roditelja sam naučila i da volim životinje. Još i detinjstvu sam bila okružena psima i mačkama, a imala sam 14 godina kada sam od svog oca dobila knjigu 'Carstvo kralja Solomona', koja se može smatrati začetkom etologije, nauke koja se u vreme kada sam ja studirala nije nalazila kao predmet izučavanja na fakultetu, već smo učili biologiju, zoologiju i slično, od čega sam ja zazirala i zato sam odlučila da ipak ostanem u porodičnom poslu. Međutim, kasnije, kada se etologija pojavila na master studijama, ja sam nastavila svoje akademsko obrazovanje u vezi sa tim. Takođe, pre neki dan sam sanjala svog oca koji mi je rekao da je veoma ponosam na mene i da je srećan što sam snimila 'Darvinov osmeh', film o životinjama."

"Dejvid Linč je jedan divan čovek. Veoma draga osoba. Sada najviše vremena provodi u svom studiju gde slika. Da li znate za njegov nadimak - Džimi Stjuart sa Marsa? Dejvid Linč ima kultni status u Americi, poput nekog gurua, a ono što on sada stvara je više od umetnosti"
 

Izabela je u Beogradu govorila i o svom dedi, Justusu Bergmanu koji je bio fotograf u Švedskoj, ali i o dedi sa očeve strane Angelu Roseliniju, koji je, nakon što su prvi automobili zamenili kočije sa konjima, od štala pravio bioskope. "Dakle, kinematografija je oduvek prisutna u mojoj porodici", rekla je glumica kroz smeh i nastavila da priča o svojoj porodici: 

"Ja imam dvoje dece - ćerku koja ima 40 godina, i sina kojem je 30, kao i dvoje unučića od dve i pet godina. Oni svi žive u svojim kućama ali veoma blizu moje farme, tako da mi vodimo jedan veoma neobičan način života za Ameriku, gde se familija retko viđa. Mi smo, eto, zadržali taj italijanski način života."

Njen novi film "La Chimera“ biće prikazan na Kanskom festivalu, koji se upravo održava, a u koje igra i jedan glumac sa našeg prostora - Milutin Dapčević. Glumica kaže da nije imala priliku da ga upozna jer je reč o projektu koji je okupio veliku glumačku ekipu.

"Film će biti prikazan 26. maja u Kanu, a režirala ga je italijanska rediteljka Aliče Rorvačer. Reč je o jednom specifičnom filmu, veoma poetskoj priči u kojoj igram staricu koja živi u raspadnutoj kući, a moje scene su sa glumcem Džošom O’Konorom, koji se proslavio igrajući princa Čarlsa u seriji ’Kruna’“, objasnila je Izabela Roselini, koja je tokom svoje dugogodišnje glumačke karijere sarađivala sa različitim režiserima među kojima su Robert Zemekis, Dejvid Rasel, Dejvid Linč, Robert Vilson, Tejlor Hakford, Marđan Satrapi, Gaj Medin…

Govoreći o tome, osvrnula se na svoju saradnju sa Dejvidom Linčom u filmu "Plavi somot“: "To je bio moj treći film, a ja sam tada bila veoma mlada. Reč je o ostvarenju koje je izazvalo velike kontroverze ali je na kraju ipak bio uspešan".

"Plavi somot" je bio film u kojem je prvi put prikazana žena koja je bila žrtva porodičnog nasilja ali je imala i stokholmski sindrom - bila je takoreći saučesnik u nasilju nad sobom, kaže Izabela Roselini koja je objasnila da je "njen lik tadašnjoj publici bio veoma neobičan - radilo se o ženi koja je bila lepa, atraktivna, ali je i izvršavala naredbe, a naracija Dejvida Linča je nelinearna i publici nije bilo jasno do samog kraja filma koja sve značenja film ima".

"Nije mi bilo teško da igram u tom filmu, čak mislim da mi je to jedna od boljih uloga. Glumci žele da dobiju priliku da uđu u psihoilošku dubinu lika koji igraju."

Izabeli Roselini je prošle nedelje u Rimu dodeljena nagrada za životno delo "David di Donatelo".  "Bilo je emotivno, veoma sam dirnuta ovom nagradom i imala sam prijem u zvaničnoj rezidenciji predsednika Italije. Istina, bila sam malo i umorna od putovanja jer sam letela iz Amerike u Italiju, pošto sam sada na turneji sa predstavom 'Darvinov osmeh', ali uvek znači ovakva nagrada za mene i moju karijeru", rekla je glumica. 

Pogledajte i fotografije sa konferencije za novinare u Beogradu: 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Miki Manojlović: "Moraš biti, a ne predstavljati"
Miki Manojlović, 3. 2. 2023.

Intervju

03.02.2023. 07:00

Miki Manojlović: "Moraš biti, a ne predstavljati"

Miki Rubiroza, Paja, Mehmed, Rade Seljak, Nikodim, Bajo… svi tako različiti i tako uverljivi kao da su stvarni, a ne likovi iz televizijskih serija i filmova koje je oživeo jedan glumac. Zahvaljujući tim ulogama, ali i još skoro stotinu ostalih odigranih tokom veoma uspešne karijere koja traje od ranih sedamdesetih godina do danas, Predrag Miki Manojlović je jedan od najvećih glumaca ovdašnje filmske, pozorišne i televizijske scene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve