Scena
06.05.2021. 23:00
R .E.

Ne propustite

Izložba: Mika Alas i sve što nismo znali o njemu

1-dan-sanu.jpg

Multimedijalna izložba "Mihailo Petrović Alas - Zbirke i kolekcije" autora Novice Babovića biće otvorena u ponedeljak, 10. maja u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu, najavljeno je iz direkcije SANU.

Nova postavka će predstaviti arhivsku građu iz privatnih zbirki i kolekcija, kao i porodične arhive, koja prati hronologiju života i rada jednog od najznačajnijih srpskih matematičara.

Veliki deo te građe, koja će biti prezentovana na izložbi, sadrži mnoga dokumenta, ličnu prepisku i fotografije koje do sada nisu predstavljane javnosti. Savremenim umetničkim jezikom biće prikazana arhiva koja stavlja težište pre svega na porodičnu arhivu Petrovića Alasa.

Drugi nivo izložbe ima cilj da kroz hronološki okvir prikaže uticaj evropske naučne misli - francuske matematičke škole, krajem 19. i početkom 20. veka, na formiranje i naučni rad velikog matematičara. Takođe, cilj je i da se predstavi njegov obiman naučni opus i doprinos u oblastima matematičkih nauka na Velikoj Školi - Univerzitetu i stvaranju naučnog podmlatka u Srbiji.

Arhivska građa Alasa čuva se u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", Fondaciji "Mihailo Petrović Alas" i Arhivi Matematičkog instituta SANU.

Izložba u organizaciji Galerijie nauke i tehnike SANU trajaće do 29. maja, a broj posetilaca je ograničen, u skladu sa kapacitetom prostora i epidemiološkim preporukama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Muzej na otvorenom
Čitanje, knjiga 24.8.2021.

Književni guru

06.05.2021. 12:26

Muzej na otvorenom

Predstavljamo vam roman Done Tart: „Češljugar“, prevodilac: Vesna Stojković; izdavač: „Dereta“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve