Scena
06.05.2021. 12:26
Silvana Hadži Đokić

Književni guru

Muzej na otvorenom

Čitanje, knjiga 24.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Done Tart: „Češljugar“, prevodilac: Vesna Stojković; izdavač: „Dereta“.

Ko želi da uči o umetničkim delima, to može u romanu „Češljugar“ nazvanom po remek-delu flamanskog slikara Karela Fabricijusa, Rembrantovog učenika, čiji je život uništen prerano eksplozijom ateljea u kome je stvarao. Naučićemo sve o vlažnosti i temperaturi na kojoj se umetnička dela optimalno čuvaju. Ali i o tome da vrednost jednog dela ne određuje veličina formata, njegova grandioznost, odnosno da i delo malih dimenzija, kakvo je Fabricijusov „Češljugar“, može biti izuzetno vredno, čak neprocenjivo.

Da li bi Fabricijusov talenat, da se razvio i da nije bilo tragičnog nesrećnog slučaja koji je uništio ne samo zemno telo mladog umetnika, čiji je i otac bio slikar, već i njegova dela koja su se u ateljeu zatekla, bio dovoljan da prevaziđe domete njegovog slavnog učitelja, da ga svojim talentom i pregalaštvom nadmaši? Na ovo pitanje nikad nećemo moći sa sigurnošću da odgovorimo, izuzev hipotetički.

O čemu god da se radilo u ovoj knjizi, ona dokazuje da je umetnost način preživljavanja, borbe sa nedaćama i teškoćama. Da je umetnost lek. Protokol koji se prepisuje zarad iskupljenja niščih, sakatih, traumatizovanih, usamljenih, sirotih – tog odbačenog dikensovskog jata.

Dona Tart rođena je 1963. godine u Grinvudu, Misisipi, kao starija od dve kćeri bračnog para Tart. Detinjstvo je provela na obali delte Misisipija, u gradu Grenadi. Posle mature, 1981. godine, upisala se na Univerzitet Misisipi. Na drugoj godini studija premestila se na koledž Benington u Vermontu. Tada je započela pisanje svog prvog romana, „Tajna istorija“, koji je objavljen 1993. Deset godina kasnije, objavila je drugi roman, „Mali prijatelj“, koji su i čitaoci i kritičari dočekali s oduševljenjem. Za treći, „Češljugar“, dobila je Pulicerovu nagradu 2014, doživeo je na stotine izdanja, prodat u tri miliona primeraka, preveden na više od trideset jezika i više od trideset nedelja se nalazio na listi bestselera „Njujork tajmsa“.

Vidite još

Osim što izbacuje po jedan roman u deset godina, ova autorka ne daje intervjue, živi veoma povučeno i čuva svoju privatnost.

Po romanu „Češljugar“ snimljen je film 2019, sa Anselom Elgortom i Nikol Kidman u glavnim ulogama. Knjiga je, naravno, neuporedivo bolja od filma.

Kod nas se krajem prošle godine pojavila rasprava na društvenim mrežama i u štampanim medijima, zbog objektivno, za naše uslove, previsoke cene knjige. To je jedna strana medalje. Druga je obim knjige (blizu 800 strana), veličina, otkup autorskih prava, cena papira, veliki knjižarski rabat, visoki troškovi njenog izdavanja. Od samog početka bila sam na strani „Derete“, izdavača koji je čitalačkom tržištu u Srbiji ponudio novu vrednost, pravi književni biser, za određenu cenu. Za lepotu pisane reči, kao i svaku drugu, valja se i žrtvovati i pomučiti. Pitam se šta bi se desilo sa kupcima najnovijih modela na Sajmu automobila, koji bi zahtevali od proizvođača da se cena njihovih vozila snizi? Oni bi verovatno bili ignorisani.

Svi ti čitaoci, kojima je cena bila nepremostiva prepreka, jesu na gubitku. Upravo se njima obraćam ovom preporukom. Budite kreativni. Ne treba zaboraviti da je umetnost zvezda vodilja. Terapija smislom, kako nas uči Viktor Frankl.

Roman Done Tart dokaz je da je umetnost hrana. Ne samo za dušu. Infuzija. Glukoza. Katarza. Da umetnost našu smrtnost, propadljiva tela, slabe karaktere, bolesti i mane preobražava u svetlost. Neugasivu. Večnu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Umri ženski
Čitanje, knjiga 24.8.2021.

Književni guru

26.04.2021. 14:06

Umri ženski

Predstavljamo vam roman Olge Tokarčuk: „Ana In silazi u Donji svet“, prevodilac: Milica Markić; izdavač: Službeni glasnik.
Arheologija aure

Preporuka za čitanje

Čitanje, knjiga, književnost 24.8.2021.
06.04.2021. 11:56

Arheologija aure

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve