Scena
22.11.2021. 23:08
Promo

Kulturni centar Beograda

Izložbe koje bi trebalo posetiti

Izložba
Izvor: Promo

Kulturni centar Beograda otvara poslednje izložbe u 2021. godini u četvrtak 25. novembra 2021. od 19.00 časova.

GALERIJA ARTGET | 20. godina,  Trg republike 5/I

Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić, umetnički direktori Galerije Artget  u 2017. godini, predstavljaju fotografske, filmske i video radove iz Arhive Dragice Vukadinović – Lični radovi.

Izložba Dragice Vukadinović u 20. sezoni Galerije Artget predstvalja odlomke njenog arhiva ličnih radova - kompleksne forme u sadržaju i mogućim interpretacijama, budući da nastaje u spletu njenih različitih angažmana i prisutnosti na sceni: kao istoričarke umetnosti, dugogodišnje aktivne učesnice u ovdašnjim kulturno-umetničkim prilikama, posvećene arhivistkinje i kao autorke čija umetnička produkcija tek čeka dalja istraživanja, istorizovanja i pozicioniranja u kontekstima razvoja fotografskog medija i videa kod nas.

LIKOVNA GALERIJA, Knez Mihailova 6

Crteži Predraga Damjanovića  biće izloženi u vidu velikih zidnih slika štampanih na samolepljivim folijama. One na ovaj način simuliraju velike zidne slike, murale ili grafite praveći od galerijskog prostora jednu ulicu – galerijski odgovor na street art. Iako su originalno rađeni u malom formatu, njihov pravi format je onaj velikih dimenzija na kojima one ostvaruju svoj pun kapacitet. Kolažiranje galerije mnogobrojnim crtežima različitog formata, Damjanović izlazi izvan okvira samog crteža, ali i zvan okvira stripa i tabli na kojima se on obično stvara i pravi postavku koja funkcioniše na više nivoa. Ulaskom u galeriju ulazite u jedan drugi nadrealan svet koji nema svoje čvrsto utemeljenje u ničemu što je realno, poznato.

Svet koji stvara je pre svega lični doživljaj, jedno moguće viđenje meta prostora savremene realnosti, prostora koji više podseća na neki horor film nego na stvaran svet...

GALERIJA PODROOM, Trg republike 5/-1

"Leteća stanica za spašavanje" je različitog oblika i veličine i podešava se i menja u skladu sa stanjem i potrebama. Kada je treba popraviti pozovu se deca. Ona je podjednako stvarna čak i kada spavamo, kreće se kroz vazduh kao i kroz vodu...

Ova kratka poetična uputstva uvode nas u ambijent leteće stanice za spašavanje u koji se pretvara galerijski prostor Podroom-a i poziva da promislimo o ljudskoj prirodi, društvenim odnosima i mogućnostima za njihovu „popravku“.

Eva Kotjatkova i Dominik Lang su dobitnici nagrade Kulturnog centra Beograda na 57. Oktobarskom salonu, koja podrazumeva realizaciju samostalne izložbe.

Izložbe će biti otvorene za posetioce do 31. 12. 2021.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ljiljana Kapor: Da je Moma Kapor bio na premijeri...
Zelena čoja Montenegra

Intervju

13.11.2021. 17:05

Ljiljana Kapor: Da je Moma Kapor bio na premijeri...

"Da je Moma Kapor bio na premijeri predstave ’Zelena čoja Montenegra’, u Beogradskom dramskom pozorištu u utorak uveče 9. novembra, mislim da bi mu se dopalo kako je sve urađeno. Mada, on je uvek govorio: ’Evo vam tekst, snimite film, napravite predstavu, bilo šta, samo da ja ne moram to da gledam.’
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve