Scena
23.11.2021. 15:46

Komemoracija

Jelena Njegomir svojoj majci Merimi: "Ne brini, mama"

Merima Njegomir, 23. 11. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Komemoracija povodom smrti pevačice narodne muzike Merime Njegomir (1953-2021) održana je u prisustvu članova porodice, brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca u Radio Beogradu.

Komemoracija je održana u Kamenoj sali Radio Beogradu, u medijskoj kući u kojoj je Njegomir bila glavna i odgovorna urednica narodnih ansambala Muzičke produkcije i PGP RTS-a.

Urednica zabavnog programa Radio-televizije Srbije Olivera Kovačević istakla je da je Njegomir "mogla i zanala da otpeva sve", da je bila "muzički poliglota" pevajući na preko 20 svetskih jezika, od italijanskih kancona, preko ruskih romansi do operskih arija.

"I svi jezici sveta bili su tvoji jezici, jer je jezik umetnika jezik smisla u ovom našem životu", rekla je Kovačević. Prema njenim rečima, Njegomir nije bila samo čuvar naše tradicije već je učestvovala iznova u njenom stvaranju, sa "preko sto trajnih snimaka izvornih pesma u arhivu Radio Beograda, i stotine emisija i šou programa u arhivu televizije".

Sahrana epohe

Marko Živić

marko Živić

Marko Živić

23.10.2021. 17:20

Sahrana epohe

"Iznad svega imala si dobar glas i bila si na dobrom glasu. Sreća je što te je vreme prepoznalo i što si za života ovenčana hvalom i najvišim priznanjima", istakla je Kovačević.

Muzičar Bora Dugić je istakao da je Njegomir bila veliki prijatelj spremna da pomogne svakom, kao i da se divi njenoj snazi sa kojom je pored svih izazova u karijeri uspela da izvede na put četvoro divne dece, Ljubicu, Milicu, Jelenu i Marka, koji su prisustvovali komemoraciji.

"Poštovao sam način na koji si se uvek iznova radovala muzici, tvoju osobinu da pored ogromnog talenta stalno ispituješ svoje granice u traganju za savršenstvom. Bila si slavuj koji je mogao sve da otpeva", istakao je Dugić. Prema njegovim rečima, raskošni glas Njegomir je "svojim visinama dodirivao nebesa, pođednako nežno kao i dušu, i kao takav ostaće upamćen u srpskoj muzici".

Televizijski voditelj Aleksandar Gajšek je na početku pročitao dirljivo pismo Jelene Njegomir majci za rođendan prošle godine, a potom je sam istakao da je pevačica "anđeoskim glasom godinama lečila i hranila naše duše".

"Kao što je Merimin kristalni sopran dopirao do velikih visina tako je bila visoka i Merimina duhovnost. Umetničko stvaralaštvo Merime Njegomir predstavlja veličanstveni i blistavi dragulj srpske kulturne bašitne", naglasio je Gajšek.

KOMEMORACIJA
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Glumica Svetlana Bojković pročitala je pesmu "Ne brini mama" Jelene Njegomir koju je posvetila majci Merimi, a potom je istakla koliko je za nju bilo dragoceno lično poznanstvo i druženje sa Njegomir. "Lepota tvoga bića i raskošan dar koga si negovala čuvala i brusila, otmenost tvoga duha, urođena gospodstvenost, zauvek su me osvojili", rekla je Bojković.

Pevačica Ana Bekuta je rekla da je njena kuma, drugarica i koleginica Njegomir imala "držanje na pozornici u maniru svetskih zvezda", da "nikada nije ispala iz tonaliteta", i da joj je žao što nije više hvalila njene vokalne sposobnosti.

"Ona je bila divan poklon u mom životu i danas sam zahvalna Bogu što sam ga dobila i beskrajno tužna što je više nema. 20. novembra Merima, ptica koja je pevala lepše nego iko od nas, zauvek je raširila krila i krenula prema nebu", rekla je Bekuta.

Istaknuta estradna umetnica Merima Njegomir sahranjena je potom u Aleji zaslužnih građana, uz zvuke njenog velikog hita "Zbog tebe", koji su izvodili tamburaši.

KOMEMORACIJA
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo Marinko Rokvić
Marinko Rokvić, 6. 11. 2021.

Odlazak velikana

06.11.2021. 13:37

Preminuo Marinko Rokvić

Marinko Rokvić preminuo je u subotu u Beogradu, u 68. godini, potvrdila je porodica poznatog pevača.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve