Scena
03.04.2023. 22:15
Beta

Dodeljene su i nagrade

Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo rođendan

JDP
Izvor: Shutterstock

Jugoslovensko dramsko pozorišta (JDP) u Beogradu u ponedeljak je, dodelom godišnjih nagrada i drugih priznanja obeležilo svoj dan - 3. april i 75. godina rada.

Godišnje nagrade za režiju dobili su Jagoš Marković za"Čudo u Šarganu", Vito Taufer za "Edipa" i Egon Savin za "Razvojni put Bore šnajdera", saopštilo je JDP.

Godišnje nagrade dobili su glumice i glumci: Anita Maničić za ulogu Ikonije i Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu", Nenad Jezdić za naslovnu ulogu u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera" i ulogu Prosjaka u predstavi "Čudo u Šarganu".

Laureatri su i Milan Marić za ulogu Edipa, Nataša Ninković za ulogu Jokaste i Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi "Edip", kao i Jovana Belović za ulogu Lavinije u predstavi "Tit Andronik".

Godišnje nagrade dobili su i Sloboda Mićalović za ulogu u komadu "Ona" i Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi "Vatre".

Nagrada za lepotu govora "Dr Branivoj Đorđević" pripala je Milanu Mariću za ulogu u predstavi "Edip", navodi se u saopštenju.

Lana Cvijanović je laureatkinja godišnje nagrade za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera", a Irena Popović za muziku u predstavi "Tit Andronik".

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja dodeljena je dizajnerima svetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki Ljiljani Nedeljkovići, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

Nagradu "Branka i Mlađa Veselinović" za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a dobio je Milan Marić za ulogu "Edipa" u istoimenoj predstavi.

Nagrada "Nebojša Glogovac" za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za uloge Glasnika iz dvora u predstavi "Edip" i Saturnina u predstavi "Tit Andronik".

Na proslavi je predstavljena monografija Aleksandra Milosavljevića o Teatru "Bojan Stupica" i najavljen prvi broj E-magazina koji će svakog meseca biti dostupan na sajtu Pozorišta i društvenim mrežama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Baletska predstava od skoro 9 miliona dinara?!
1

"Enormni honorari"

02.04.2023. 02:25

Baletska predstava od skoro 9 miliona dinara?!

Upravni odbor Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu doneo je odluku da o isplatama autorskih ugovora za balet "Kopelija" u iznosu od 8,8 miliona dinara, bez prethodne rasprave o visini honorara, saopštio je u subotu Sindikat "Nezavisnost" u SNP-u.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve