Scena
30.03.2023. 16:35
Beta

Deseti po redu

Festival "Mirdita, dobar dan!" u Prištini u maju

pozorište
Izvor: Shutterstock

Deseti Festival "Mirdita, dobar dan!" biće od 4. do 6. maja u Prištini gde će biti predstavljeni kulturna scena Srbije, muzičari, filmske i književne autore i autorke.

Festival se održava od 2014. godine u Beogradu i Prištini, podsetila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Festival će početi projekcijom višestruko nagrađivanog filma Radivoja Andrića "Leto kada sam naučila da letim".

Tokom festivala nastupiće ženski romski bend "Pretty Loud" s pesmama na romskom, srpskom i engleskom o stereotipima, socijalnoj pravdi, rasi, o izazovima i nadanjima.

Pesnikinja Mirjana Narandžić i pesnik Đorđe Simić će u formi poetske večeri govoriti o svom pesničkom radu, zbirkama i svoje pesme predstave publici u Prištini.

Tokom Festivala će biti i promocije knjiga "Druga Srbija: Srđa Popović" i "Trenutak kada je meni počeo rat" i priređene debate "Drugo nasleđe" i "Sloboda kretanja u regionu: Vreme je".

Festival će zatvoriti predstava Ivora Martinića "Bilo bi šteta da biljke krepaju", a potom će posetioce zabavljati beogradski DJ Flip.

Inspiracija za "Festival Mirdita, dobar dan!" je Bekim Fehmiju, albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve priredbe tokom Festivala biće besplatan.

Festival organizuju organizacija Integra (Kosovo), Inicijativa mladih za ljudska prava (Srbija) i Građanske inicijative (Srbija), uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova i Rokfeler Fondacije.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava je izjavila da je protekla godina "bila teška kada govorimo o saradnji i dijalogu Srbije i Kosova, stoga je ovogodišnji festival jedna od retkih svetlih tačaka razmene i razgovora. Kroz kulturu, umetnost i razgovore nastavljamo da približavamo mlade ljude i kulturne radnike i radnice".

Kuštrim Kolići iz organizacije Integra sa Kosova je rekao da "uprkos aktuelnim izazovima i odnosima Kosova i Srbije, Festival 'Mirdita, dobar dan!' i dalje ostaje jedna od retkih platformi koja nudi prostor za kulturnu razmenu, kao i dijalog o pitanjima i temama o kojima se inače ne raspravlja".

"Razumemo da postoje duboko ukorenjena politička i istorijska pitanja koja nastavljaju da stvaraju podele između naših društava, ali čvrsto verujemo da kulturna razmena i saradnja mogu biti moćno oruđe za promovisanje pomirenja i izgradnju mirne budućnosti", rekao je Kolići.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dolazi nam pijanistkinja koju voli i Novak Đoković (VIDEO)
Lola Astanova 27.3.2023 promo

Požurite, dok ima karata

28.03.2023. 07:10

Dolazi nam pijanistkinja koju voli i Novak Đoković (VIDEO)

Seksepilna pijanistkinja koja je poznata po svojim specifičnim nastupima, stiže u Beograd. Svetski poznata američka pijanistkinja Lola Astanova nastupiće 01. juna u mts Dvorani.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve