Scena
28.03.2023. 23:05
R.E.

16. Beldocs festival

U kakvoj su vezi "Čarobnjak iz Oza" i Dejvid Linč

čarobnjak iz ozav
Izvor: Shutterstock

Predstojeći 16. Beldocs festival (koji će se održati od 10. do 17. maja) donosi jedan od najintrigantnijih metafilmskih dokumentarnih osvrta iz prethodne godine, "Linč/Oz" autora Aleksandra O. Filipa.

Ovaj dokumentarac istražuje zagonetnu simbiozu između najveće bajke američke pop kulture - filma "Čarobnjak iz Oza" Viktora Fleminga i stvaralaštva najvećeg savremenog nadrealiste Dejvida Linča.

"Linč je uvek fascinantna tema za diskusiju i razmišljanje. Verovatno do pravog i potpunog zaključka nikada nećemo i ne možemo doći, ali je nepresušni izvor zabave i inspiracije to svejedno pokušati.“, rekao je selektor festivala Beldocs Igor Stanojević.
 

Teme, motivi i jezik Čarobnjaka iz Oza uporno opsedaju Linčovu filmografiju. Uticaji su vidljivi od prvog filma "Abeceda" (The Alphabet, 1968), pa do najnovije serije "Tvin Piks: Povratak" (Twin Peaks: The Return, 2017).

Sasvim je moguće da nijedan filmski stvaralac nije u toj meri svesno ili nesvesno crpeo inspiraciju iz jednog dela. Da li je Linč ostao zarobljen u zemlji Oz?

Ako je tako, možemo li iznova čitati njegovo delo, i to otkrivajući puteve kojim se ono ukršta i komunicira sa  Čarobnjakom iz Oza? Zauzvrat, da li "Bulevar zvezda" (Mulholland Drive, 2001), "Hotel izgubljenih duša" (Lost Highway, 1997) i "Čovek slon" (The Elephant Man, 1980) sadrže  mračnu stranu ogledala najvećeg dečijeg filmskog klasika? Uranjanjem u Linčov nadrealistički vizuelni jezik možemo pronaći ključ za razumevanje ove iskonske  bajke, koja ima mnogo toga da kaže o američkim snovima, težnjama i strahovima.

Ispričan iz perspektiva savremenih filmski stvaralaca i teoretičara, "Linč/Oz" razjašnjava, pokazuje put, povezuje tačke i vodi nas iza čarobnjakove zavese, omogućavajući nam da ponovo doživimo i protumačimo ovu omiljenu bajku. I suprotno, novim čitanjem Linčovog simbolizma kroz prizmu njegovog najvećeg uticaja naziremo samu suštinu američkog sna.

Film je imao svetsku premijeru na filmskom festivalu Tribeka. Prikazan je i na festivalima Karlove Vari, Doslisboa, London, Solun, Fantastic Fest u Teksasu, Siđes, Sidnej i mnogim drugim.

O Beldocs festivalu:

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu.

Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od 7 lokacija.

Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova.

Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala.

 

 

 

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve