Scena
15.09.2021. 23:05
Tanjug

Istraživanje

Kako muzika utiče na posetioce muzeja

Izložba, muzej
Izvor: Shutterstock

Centar za primenjenu muziku, uz podršku Muzeja nauke i tehnike i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, pokrenuo je pilot projekat istraživanja upotrebe originalne primenjene muzike u muzejima i galerijama, i njen uticaj na posetioce.

Predsednik Centra za primenjenu muziku Aleksandar Vl. Marković na konferenciji za novinare najavio je da će u okviru projekta od početka oktobra, pa naredna dva meseca, originalna primenjena muzika pratiti tri stalne postavke Muzeja nauke i tehnike.

Za projekat "Primenjena muzika za muzeje: Slučaj Muzeja nauke i tehnike u Beogradu" kao kompozitori angažovani su Marković, Miša Cvijović i Dušan Ðrođević, a rezultati puštanja njihove muzike biće analizirani i predstavljeni do kraja godine.

"Zašto je istraživanje jedinstveno? Zato što se prvi put u svetu istražuje uticaj originalno komponovane muzike za postavku jednog muzeja na posetioce. Kako se osećaju, da li se duže zadržavaju, da li bolje memorišu...", istakao je Marković.

Prema njegovim rečima, muzika mora odgovarati temi i sadržaju eksponata i muzeja, uz zadatak da poveže "posetioca, eksponat i prostor u jednu ambijentalnu sinestezijsku celinu".

Projekat će biti realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izložba maraka iz Meksika
Meksiko

PTT Muzej

14.09.2021. 22:05

Izložba maraka iz Meksika

Promocija prigodnih poštanskih markica i izložba "500 prvih maraka Meksika 1879-1945" održane su u PTT Muzeju u Beogradu povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja neprekidnih diplomatskih odnosa Srbije i Meksika.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
15°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve