Scena
26.12.2023. 22:00
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Jedan dan života

Knjiga
Izvor: Shutterstock

Mladen Milinov rođen je 1981. u Beogradu, glavnom gradu tadašnje SFRJ. Iako je završio studije književnosti, veliki je zaljubljenik u film i video-igre.

Na prvom konkursu izdavačke kuće “Booka“ 2022. njegov roman “Proročica“ ušao je u najuži izbor. To mu, po njegovom iskazu, daje silovit vetar u leđa da napiše “Šutnju“, roman koji pobeđuje na drugom “Booka“-inom konkursu.

Milinov prati priču svog književnog junaka koji sada odjednom živi u nekoj novoj državnoj tvorevini kojoj svakako nije sam kumovao jer je on fan one bivše Juge, bivše zatravljene Bosne, jedinstvene i očaravajuće, a ne ove iscepkane i nacionalne, samosvesne i jednostrane i posle uspostavljanja etničkih granica koje to nisu i podizanja novih zidova tamo gde ih nije bilo.

Ono čemu ga je otac naučio nosi ovaj šezdesetogodišnjak u srcu, a idoli kojima se klanja iz tog vremena su Tito, bratstvo i jedinstvo, praznovanje 1. maja kao jugoslovensko-partizanske slave. Naš tranzicioni junak bratoubilačkim ratom na novim, nacionalističkim aršinima biva izbačen iz koloseka, ali se kao mačor, koji ima devet života, dočekuje na noge, daleko od prve linije fronta, kao pozadinac koji svojim terenskim vozilom, uz još nekoliko sakatih i onesposobljenih, ali privilegovanih i zaštićenih ispisnika, snabdeva vojsku. Posle rata uspeva da ponovo izgradi svoje ime.

Ali, sada je novi vakat i Mlađan levitira između dva sistema vrednosti, videvši da se staro, ono što je voleo, ne može vratiti, već samo pohraniti u fioku sećanja.

Stara, bolje rečeno bivša zemlja, ne može vaskrsnuti. Novi su kumiri i praznici uspostavljeni. Kada zakazuje poslovni sastanak u Tuzli, zakazuje ga u faktički susednoj zemlji, u kojoj sve staje zbog godišnjice Srebrenice, tako se i njegov susret sa Federacijom odlaže, a on, kada konačno krene na put, svojim automobilom uvek teget boje, koji mu je jedina konstanta i veza sa starim dobrim vremenima, pokreće roj svojih sećanja, u koji ulazi slobodno kao da je pčela ili pčelar.

Gilgamešov san

Preporuka za čitanje

pas, knjiga, čitanje

Preporuka za čitanje

20.12.2023. 23:00

Gilgamešov san

U taj jedan dan njegovog života stao je ceo njegov život, ali i očev, njegov brak, sudbina potomaka, tazbine, prijatelja, naročito onih najbližih, druge vere.

Kako mu je karte promešao život, on ‒ tranzicioni pobednik stvorio je decu koja su tranzitni gubitnici. Izgradio je pobedničke kulise svojim potomcima, kao feniks, iz nule. Ali, šta će se desiti kada jednog dana njega više ne bude? On je uvek tu da podmetne leđa, ali niko ne traje večno. Jer umro je i drug Tito. I Mlađenov otac. I nastala su nova groblja nakon burnih i krvavih devedesetih. Umreće i Mlađan.

Njegova kola, dok uzduž i popreko krstari Bosnom, prkoseći novim granicama, njemu su kancelarija, trpezarija, dnevna soba, utočište. Iz njih jasno vidi nove crkve i nove džamije na mestima gde ih nije bilo. Suviše često, gotovo na granici neukusa. Vidi i ruševine i paljevine jednih i drugih, kao i one što su pretekle sve ratove, a zapaža i treće, one katoličke, mada najređe, jer nije zalazio u Herceg-Bosnu.

U novoj zemlji petokraka je zamenjena krstom, državni praznici slavom, bivši komunisti su postali pobožni, iako su neki od njih u novoj državnoj tvorevini opasanoj granitnim administrativnim granicama prvi put ušli u crkvu i prekrstili se.

Koliko metamorfoza jedan ljudski vek može podneti? Kafkijanskih preobražaja? Mlađan kaže tri, ako računamo i rat, misleći da je on pored njega samo prošao, a ne protutnjao preko njega i zgnječio ga kao kopita divljih konja. Ali, da li je bezgrešan prominuo ili je zakopao svoje grehe?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ateistička Biblija
Čitanje knjige, knjiga

Preporuka za čitanje

06.12.2023. 23:00

Ateistička Biblija

Klinton Ričard Dokins, rođen u Najrobiju 1941. godine, britanski je etolog, evolutivni biolog i naučno-popularni pisac.
Close
Vremenska prognoza
light rain
24°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve