Scena
19.04.2022. 15:27
R.E.

"Despot Stefan Lazarević"

Ko su dobitnici nagrade Grada Beograda

Nagrada Grada Beograda
Izvor: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević uručili su Nagradu Grada Beograda "Despot Stefan Lazarević” laureatima u 20 oblasti za 2021. godinu.

Nagrada se dodeljuje 19. put u okviru manifestacije "Dani Beograda”, kojom se obeležavaju dva važna datuma u našoj istoriji – prvo pominjanje slovenskog imena Beograda u pisanim dokumentima 16. aprila 878. godine i dan predaje ključeva Grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine.

Gradonačelnik Beograd prof. dr Zoran Radojičić izrazio je zadovoljstvo jer je imao čast da učestvuje u dodeli nagrade "Despot Stefan Lazarević, koji je, kako je podsetio, 1405. godine Beograd proglasio prestonim gradom.

"Despot Stefan Lazarević bio je državnik koji je posle Svetog Save najviše doprineo da Srbija bude 'most' između istoka i zapada, a i danas vidimo koliko je to važno i istovremeno teško. U njegovo doba Beograd je od porušenog, pograničnog gradića pretvoren u modernu evropsku prestonicu, proširenu gotovo deset puta. On je ojačao privredu, ali ništa manje nije brinuo o umetnosti, kulturi i obrazovanju. Oko sebe je okupio najvažnije državnike, vitezove i pobednike, ali i najbolje naučnike, pisce i slikare. Upravo zbog toga nagradu s njegovim imenom dodeljujemo najistaknutijim stvaraocima i rođenim pobednicima" , istakao je gradonačelnik.

U ime laureata prisutnima se obratio Vladimir D. Janković, koji je tom prilikom istakao da su svi oni počastvovani dobijanjem ovog priznanja koji nosi naziv našeg grada i velikog srpskog srednjovekovnog vladara Despota Stefana Lazarevića, koji je svojim delom u zidine ove današnje metropole uzidao ono bez čega nijedno ljudsko pregnuće nema ni smisla ni svrhe ni cilja - ljubav.

"Svi smo mi počastvovani i dirnuti ovim prestižnim priznanjem, koje u sebi sažima, ne samo poštovanje prema  stvaraocima iz različitih oblasti društvenog života, već i ono tako dragoceno saznanje potrebno svakom ljudskom biću da je u sredini u kojoj je rođeno ili u kojoj živi prihvaćeno i vrednovano, cenjeno i uvažavano", rekao je Janković.

Nagradu za književnost i prevodno stvaralaštvo dobio je Vladimir D. Janković, za pozorišno stvaralaštvo Nada Šargin, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Aleksandar Cvetković, za muziku i muzičko -  scensko stvaralaštvo dr Maja Smiljanić Radić, za društvene i humanističke nauke prof. dr Radoš Ljušić, za prirodne i tehničke nauke prof. dr Dragan Milićev, za pronalazaštvo Aleksandar Marković, za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine prof. dr Dragan Mašulović, prof. dr Ruža Stević, prof. dr Zorica Milošević i prof.  dr Dragan Sagić, za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine Kovid bolnica Batajnica Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, sa prof. dr Tatjanom Adžić Vukičević na čelu, dok je nagradu za arhitekturu i urbanizam dobio Vladimir Lojanica

Nagrada grada Beograda za poljoprivredu pripala je porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Mihalja Pavela Davida iz Boljevaca, opština Surčin, za novinarstvo Nenadu Kamidžorcu, za obrazovanje dr Zlatku Grušanoviću i za sport Milici Mandić. Nagrada grada Beograda za zaštitu životne sredine dodeljena je Đorđu Bilincu, Goranu Velinovom, Petru Veličkoviću, Slaviši Vidakoviću, Marku Vukičeviću, Stefanu Đurišiću, Miroslavu Živkoviću, Iliji Iliću, Janku Maksimoviću, Marku Maksimoviću, Draganu Mijuškoviću, Nikoli Mijuškoviću, Igoru Praizoviću, Aleksandru Sandiću, Nadi Sarić Velinov, Dejanu Stankoviću, Milovanu Todoroviću, Milanu Tomaševiću, Nebojši Čaviću i Nemanji Šurlan.  

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrada je pripala Novaku Đokoviću.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio je Mihailo Jovanović.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke za 2021. godinu dodeljena je Nikoli Teomiroviću.

Nagrada grada Beograda "Svetislav Stojanović” Vatrogasno - spasilačkoj brigadi Beograd i pojedincu Darku Cvetiću

Gosti na ovogodišnjoj dodeli Nagrade Grada Beograda bili su predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 - 1920 i pet gradova i opština (Užice, Smederevo, Šabac, Ljubovija i Kladovo), koje je zvanično ugostio predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pisar koji je Ministarstvo izveštavao u stihovima
pisanje, dokument

Vojislav Ilić

14.04.2022. 08:05

Pisar koji je Ministarstvo izveštavao u stihovima

U pojedinim svojim pesmama on je bio glasnik naprednih ideja svog doba, oštar kritičar društvenih i političkih izopačenosti. Pesnik Vojislav Ilić je svoj kratak život proveo u čestom menjaju posla, a jedina konstanta u njegovoj biografiji bio je boemski život.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve