Scena
11.04.2022. 10:36
Beta

Da li ste ih gledali?

Proglašene najbolje predstave u Vojvodini

pozorište
Izvor: Shutterstcok

Žiri 71. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine jednoglasno je odlučio da se nagrada za najbolju predstavu u celini dodeli drami "Tri sestre" A. P. Čehova i Kornelije Goli, u izvođenju Pozorišta "Kostolanji Deže" iz Subotice i u režiji Zoltana Puškaša.

Članovi žirija - dramski pisac Dejan Dukovski (predsednik), rediteljka Mia Knežević i lutkarska glumica i rediteljka Irena Tot, od 4. do 10. aprila u zrenjaninskom Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" ocenjivali su devet predstava u izvođenju šest pozorišta.

Jednoglasno su doneli odluku da se nagrada za najbolju predstavu za decu u celini dodeli predstavi "Dečak i mesec" - Željko Hubač (po motivima pripovetke B. Ćopića "Mjesec i njegova baka"), u režiji Vjere Vidov, a u izvođenju Lutkarske scene, Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" (Zrenjanin).

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Milanu Neškoviću za predstavu "Kus petlić" - Aleksandar Popović, Drama na srpskom, Narodno pozorište - Narodnokazalište - Népszínház Subotica.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Minji Peković za ulogu Milje Bušatlije u predstavi "Kus petlić", dok je nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena Dimitriju Diniću za ulogu Pile Kopile Piletićevo u istoj predstavi.

Za najbolju epizodnu ulogu nagrada je pripala Igoru Greksi za ulogu Djakon Avakum u predstavi "Kus petlić", a za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađena je Kristina Savkov za ulogu u predstavi "Devojčica sa šibicama" Pozorišta mladih (Novi Sad).

Žiri je odlučio da se nagrada za najbolju scenografiju dodeli Mariji Kalabić za predstavu "Kus petlić", nagrada za najbolji kostim dodeli Biljani Grgur za kostime u toj predstavi, a nagrada "Tihomir Mačković' za najbolju kreaciju lutaka Blagovesti Vasilevoj za kreaciju lutaka u predstavi Dečak i mesec.

Nagrada za najbolju muziku dodeljena je Ervinu Erešu i Davidu Klemu za muziku u predstavi "Tri sestre".

Žiri je doneo odluku i da se dodele tri specijalne nagrade - Ansamblu pozorišta Deže Kostolanji i Andrašu Urbanu za pozorišni rad u celosti i društveni podsticaj za razvoj kritičke misli, predstavi "Vitezovi lake" male za produhovljenu laku zabavu i Veri Hrćan Ostojić za glumačko ostvarenje.

Memorijalna nagrada "Ivana Mirkov-Vlačić" za celokupni vizuelni identitet dodeljena je Zoltanu Puškašu za predstavu "Tri sestre", a nagradu dodeljuje porodica Mirkov na osnovu jednoglasne odluke žirija.

Nagrada mladoj glumici, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeljuje se Bojani Milovanović i Sonji Isailović u predstavi "Ko je ubio Dženis Džoplin".

Nagrade će biti uručene u ponedeljak u zrenjaninskom pozorištu "Toša Jovanović".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nina Mrđa: Kad genijalne prijateljice naprave predstavu...
Nina Mrđa

Intervju

05.04.2022. 08:10

Nina Mrđa: Kad genijalne prijateljice naprave predstavu...

Ako volite domaće serije, onda je sigurno znate iz "Sinđelića“, "Ravne gore“, "Urgentnog centra“ i "Igre sudbine“. Ako ste ljubitelj romana "Moja genijalna prijateljica“ Elene Ferante, onda ste verovatno već pohrlili u pozorište da gledate "Lutke“, gde takođe igra ova mlada glumica, koju možda pamtite i iz holivudskog hita "Novembarski čovek“ sa Pirsom Brosnanom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve