Scena
05.04.2022. 20:05
Beta

Festival "Joakim Vujić"

Uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima

pozorište
Izvor: Shutterstock

Knjaževsko-srpski teatar biće domaćin 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", koji će biti održan od 7. do 14. maja.

Kako je najavljeno iz teatra, osam pozorišta takmičiće se za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija, najbolju predstavu po odluci okruglog stola kritike, kao i za još devet nagrada u šest kategorija.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević istakao je da je važna činjenica što je ovaj festival ponovo u Kragujevcu, gradu iz koga je 1965. godine i potekla inicijativa za osnivanje festivala.
 

"Od tada do danas naše pozorište je kontinuirano prisutno na ovom festivalu, a sada smo ponovo i domaćini. U 2022. godini naša kuća je organizator dve velike kulturne manifestacije - 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije 'Joakim Vujić' i 17. međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfesta, ali i obeležavamo 250 godina od rođenja Joakima Vujića, ličnosti srpske kulture i osnivača našeg teatra", rekao je Knežević.
 

Ovogodišnji selektor Festivala "Joakim Vujić", glumac Zoran Karajić u obrazloženju izbora predstava, između ostalog, navodi da su interesovanja pozorišta iz unutrašnjosti veoma raznovrsna i kad je u pitanju razdoblje u kome su autori stvarali, ali i geografske odrednice, što znači i teme kojima su se stvaraoci bavili.

Kako je ocenjeno, ovakav repertoar obećava uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima i mnogo iznenađenja.

U takmičarskom programu Festivala je predstava "Na rubu pameti - jedne pijane novembarske noći 1918.", u režiji Marka Misirače i predstava "Oslobođenje Skoplja" u režiji Gorčina Stojanovića.

Na festivalu će biti odigrane i predstave "Stvaranje čoveka" u režiji Mie Knežević i "Crna ovca" u režiji Snežane Trišić.

Šabačko pozorište i Kraljevačko pozorište igra "Trpele" u režiji Aleksandre Kovačević, a Narodno pozorište Pirot izvešće "Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice" u režiji Patrika Lazića.

Kruševačko pozorište će odigrati predstavu po motivima Koste Trifkovića "Izbiračica 42" u režiji Vladimira Popadića.

Poslednjeg dana 58. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u čast nagrađenih biće izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice, "Svinjski otac" Aleksandra Popovića u režiji Hadži Nemanje Jovanovića.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobra vest za ljubitelje pozorišta
Pozorište, scena, teatar, pozorišna predstava

Zrenjanin

29.03.2022. 23:15

Dobra vest za ljubitelje pozorišta

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine (FPPV) biće održan od 4. do 10. aprila u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" rečeno je na konferenciji za novinare u utorak, a Zrenjanin je 25. put domaćin tog najstarijeg festivala u regionu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve