Scena
11.06.2021. 22:11
R.E.

Nagrađeni u 22 kategorije

Ko su ovogodišnji dobitnici Pulicera

Pulicer
Izvor: YouTube screenshot

Na svečanoj ceremoniji, koja je ove godine imala onlajn izdanje, proglašeni su dobitnici prestižnih Pulicer nagrada u 22 kategorije - 15 iz oblasti novinarstva i sedam književnih i muzičkih nagrada.

Američka književnica Luiza Erdrič dobitnica je Pulicerove nagrade za književnost u kategoriji fikcija, za roman "Noćni čuvar''.

U kategoriji biografije nagrađeni su Les i Tamara Pejn za "Malkolma Iks".

Američki list Mineapolis star tribjun dobitnik je Pulicerove nagrade u kategoriji udarnih vesti za izveštavanje o smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja, dok su agencija Rojters i časopis Atlantik podelili nagradu za interpretativno izveštavanje.

Odbor za dodelu Pulicerove nagrade saopštio je da je dodelio i nagradu za "posebno dostignuće" Darneli Frejzer, tinejdžerki koja se zatekla na mestu ubistva Flojda i snimila ga.

Među dobitnicima je i Njujork tajmskoji je dobio nagradu za izveštavanje u javnom interesu zbog vesti o pandemiji koronavirusa.

Pulicerovu nagradu za muziku dobila je kompozicija "Strajd" Tanje Leon zbog, kako je žiri saopštio, "muzičkog putovanja punog iznenađenja sa moćnim basom i ritmičkim motivima".

Nagradu za dramu osvojila je predstava "Hot Ving King" Ketori Hol.

Objavljivanje dobitnika trebalo je da bude održano u aprilu, ali je odloženo zbog pandemije.

Dodela nagrada, koja se obično održava ubrzo nakon objavljivanja, odložena je za jesen.

Pulicerove nagrade dodeljuje Univerzitet Kolumbija iz Njujorka, a svaki dobitnik dobija diplomu i nagradu od 10.000 američkih dolara. 

Nagradu je ustanovio Džozef Pulicer, mađarsko-američki novinar i izdavač, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija.

Prva Pulicerova nagrada je dodeljena 4. juna 1917. i otada se tradicionalno dodeljuje svakog aprila. Dobitnike bira nezavisna komisija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
28.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve