Scena
13.09.2022. 11:02
R.E.

Odraz jednog vremena

Kornelije Kovač - Ime koje će večno stajati iza naših omiljenih pesama

1
Izvor: BETAPHOTO / NEBOJSA MICKOVIC

"Moja Generacija", "April u Beogradu", "Jedna zima sa Kristinom"... Pesme su koje se svakodnevno kriju iza slušalica uspavanih sugrađana po prevozu... Slušamo ih na radio stanicama, po marketima, stanovima... Slušaju se i danas, kao i svakog drugog dana, samo sa dozom posebne emocije. Sluša se i "Ti samo budi dovoljno daleko", "Janoš", "Sanjam"... uz prisećanje na neka prošla, neki će reći srećnija, vremena.. Kojih više nema, kao što više nema ni Bate Kovača.


I dok se će nam dan bojiti muzika koju je za života stvarao, ne bi bilo loše da još jednom "prečešljamo" biografiju čuvenog kompozitora, aranžera i tekstopisca. 

Pošto dolazi iz porodice u kojoj je otac bio violinista, a majka pevačica u horu opere, bilo je logično da Kornelije krene sličnim putem, odnosno da se opredeli za klavir. 

Za pisanje se zainteresovao jako rano pa je već sa 14 godina napisao prvu kompoziciju "Pusti trotoari". 

Prvi bend BKB, koji je svirao džez muziku, osnovao je 1961. Od 1966. do 1968. bio je član najpopularnije sarajevske pop grupe Indeksi.

Njegov uspon u muzičkoj karijeri počinje od trenutka kada se preselio u Beograd 1968. godine. Iste godine osnovao je "Korni grupu" čiji su članovi bili: Zdravko Čolić, Dado Topić, Zlatko Pejaković, Josip Boček, Dušan Prelević… Učestvujući na "Opatijskom festivalu" sa pesmom "Moja generacija" 1974. godine, odneli su pobedu koja im je omogućila predstavljanje zemlje na prestižnom muzičkom takmičenju, "Pesmi Evrovizije".

Međutim, grupa se ubrzo raspala, a Bata Kovač je nastavio samostalno svoj kompozitorski rad.

Godine 1980. se seli u Veliku Britaniju, gde sarađuje na mnogim muzičkim projektima i sa zvezdama britanske pop i rok scene kao što su Berni Marsden, gitarista grupe "Vajt Snejk", Hans Cimer, Pol Džons, bivši pevač grupe "Manfred man" i dr.

Kornelije Kovač piše muziku za pozorište, film i televiziju. Kao kompozitor pop i rok muzike izuzetno je uspešan. Njegove kompozicije objavljuju na brojnim LP pločama u nekadašnjoj Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, SAD, Holandiji, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Grčkoj itd.

Sarađivao je sa najvećim muzičarima nekadašnje Jugoslavije. Za Zdravka Čolića je napisao većinu pesama. Tokom karijere komponovao je i za: Oliveru Katarinu, Biseru Veletanlić, Nedu Ukraden, Mikija Jevremovića, Mišu Markovića, Lepu Brenu, Boru Đorđevića…

"April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Zvao sam je Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Jedina", "Mađarica", "Ti samo budi dovoljno daleko", "Janoš, Sanjam, Sitnije Cile, sitnije"... Samo su neke pesme koje pevušimo svakodnevno, a iza kojih stoji ime Kornelije Bata Kovač. 

Koja pesma Kornelija Kovača je vama najdraža?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sahrana epohe
marko Živić

Marko Živić

23.10.2021. 17:20

Sahrana epohe

Daske koje mnogima život znače ostale su bez još jednog para cipela... Bez još jednog aplauza, inspiracije, šanse da publika iz teatra izađe za nijansu bolja
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve