Scena
06.05.2021. 22:05
Tanjug

Bogat program

Maj nam donosi brojne pozorišne premijere

Pozorište
Izvor: Shutterstock

Brojna pozorišta po Srbiji uveliko spremaju nove predstave, prateći veoma intenzivan tempo produkcije u Beogradu, i u maju će mnogi teatri ponuditi nekoliko zanimljivih naslova.

Večeras će u Narodnom pozorištu Užice biti održana premijera monodrame "Ispovest porno dive", u Narodnom pozorištu Užice, nastale po motivima romana reditelja Pedra Almodovara "Pati Difusa i druge stvari".

Ovaj teatar takođe sprema komediju "Svinja" Branislava Nušića, u režiji Branka Popovića.

Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina imaće na repertoaru sutra 7. maja prvu reprizu najnovijeg komada "Naš grad" Torntona Vajldera, u režiji Mie Knežević, dramu koja je pre nekoliko godina izvedena na sceni Pozorišta mladih u Novom Sadu, u režiji Nikite Milivojevića.

Premijera predstave "Devojčica sa šibicama" Hansa Kristijana Andersena, u režiji Sonje Petrović zakazana je za 14. maj u koprodukciji Pozorišta mladih Novi Sad, Festivala ekološog pozorišta za decu i mlade i udruženja "Sloboda nema cenu".

Pozorište
Izvor: Shutterstock

U Knjaževsko-srpskom teataru u Kragujevcu od danas se održava tradicionalna manifestacija "Joakimovi dani" kao deo Majskih svečanosti, koja traje do 15. maja.

U Kragijevcu će se 27. maja premijerno igrati i nova verzija Gogoljevog "Revizora" u rediteljskoj postavci Jane Maričić, koja je nedavno u istom teatru režirala Sterijinu "Ženidbu i udadbu".

Reditelj Miloš Jagodić uveliko realizuje i komediju "Narodni poslanik" Branislava Nušića u Narodnom pozorištu Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru.

Narodno pozorište Sombor nakon komada “Tramvaj zvani želja” 15. maja će imati premijeru drame "Usamljeni zapad" irskog pisca Martina Mekdone, u režiji Stefana Gajića.

pozorište
Izvor: Shutterstcok

Za sam kraj, Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu sprema dve premijere i to dve večeri zaredom.

Austrijska baletska kuća "Evropa balet" iz Sankt Peltena stvara "Madam Baterflaj", ali prvi put kao balet, a ne operu, u koreografiji i režiji nemačkog umetnika Petera Brojera, koji je ujedno autor libreta, scenografije i izbora muzike.

U sektoru Drame SNP, na Kamernoj sceni, već 15. maja je planirana premijera čuvenog komada "Višnjik", poslednje delo Antona Pavloviča Čehova, u režiji i adaptaciji poznatog glumca Radoslava Milenkovića.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Publika se više ne uvlači u čudo umetnosti"
Vladimir Dunjić

Intervju Vladimir Dunjić

05.05.2021. 22:05

"Publika se više ne uvlači u čudo umetnosti"

"Moj svet je identičan kao i Vaš. Kao i bilo čiji. Razlika je jedino u tome kako ga doživljavamo i šta nam on otkriva o nama samima. Slikajući mačke, leptire, lastavice, životinje, ja sam se zaljubio u njih i shvatio da nema nikakve razlike između mene i njih ili Vas."
Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve