Scena
20.10.2022. 23:15
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Marija od Francuske - opatica, pesnikinja i amazonka

Žena superheroj
Izvor: Shutterstock

Loren Grof, rođena 1978. godine, američka je spisateljica, autorka četiri romana i dve zbirke priča. Neka od njenih dela su "Arkadija“, "Florida“, "Suđaje i furije“ i najnovije "Matriksa“, poslednja tri objavljena u izdavačkoj kuhinji "Booka“-e.

Grof je nagrađivana autorka, za najčitaniji roman "Njujork tajmsa“, uvek visoko na listi bestselera, nominovana za Nacionalnu književnu nagradu i proglašena za najčitaniju proznu knjigu na "Amazonu“.

"Matriksa“ govori o devojčurku Mariji, nezgrapnoj devojci divovskog stasa, koja je oterana s anžujskog dvora i poslata da bude nastojnica zabačene siromašne opatije.

Marija je kopile Plantagenita, verovatno Džefrija V Lepog, koji je napastvovao njenu majku, pri povratku iz krstaškog rata. Marija, njene tetke i majka odlaze na krstaški pohod gde ona prvi put sreće kraljicu Eleonoru, na čiji je dvor nakon smrti majke dospela, zapamtivši je kao najlepše stvorenje, došlo pravo iz raja.

Legendarnu kraljicu, sirotica dospela na dvor zove polusestrom. Dok Eleonorina lepota zasenjuje, a miris pleni i ostaje na mestu gde je boravila jedan čas, danima poput statue, Marija je previsoka, štrkljasta, ružna, džinovskog stasa. Pošto se čak ni kao srodnica prestola nije mogla udati, kao 17-godišnjakinja je otpremljena u kraljevsku opatiju. Da se tamo zavetuje bogu.

Mlada Marija je prognana, odbačena, na mesto gde se teško gladuje i lako umire.

Pridošlica kraljevskog roda, svikla na luksuz, raskoš, bogatu i sjajnu trpezu po kojoj teku med i mleko, i na blagodati dvora, ispunjenog žamorom, kikotom, muzikom i igrom, bačena je u zatvor ledenog manastira, u kojem vladaju tišina, pošasti i besparica.

Nova iskušenica džinovskog stasa dobija tri para prostih čarapa, ali ne i klompe jer njenog džinovskog broja nemaju. Smrzava se u iznošenoj odeći jer su joj njenu svetovnu oduzeli.

Dugo joj je trebalo odvojenoj od dražesnosti sveta, od lične sluškinje, da prestane da se nada da će je se svet koji je se otarasio nakon neshvatljivog odbacivanja setiti i da će je ponovo prigrliti, ne bez gorkog kajanja i molbe za oproštaj. Rasli su u njoj pusti tinejdžerski snovi, koji su poput zrelih čireva pukli.

Kad je priora kraljevske krvi konačno prihvatila da pokajanja neće biti i da zauvek ostaje sa sestrama, mudro je počela da upravlja svetim mestom, da ga bogati, umnožava, gradi i nadgrađuje, zida i širi, optočava zlatom, bavi se opismenjavanjem devojčica, prepisivanjem rukopisa, oslikavanjem manuskripata, gradnjom opatijske kuće u gradu, stranoprijemnice, staračkog doma za bogate dame, lavirinta kojim osigurava privatnost konventu od nasrtaja radoznalaca, lopova i gramzivaca, i mnogo toga još.

Vizije presvete Bogorodice ova brižljiva i obrazovana žena pomno zapisuje i na osnovu njenih instrukcija deluje, kao kvasac raste, ali i doživljava gubitke, topot vatrene stihije, vir vodene i šištanje bolesti, krećući se kao suncokret prema suncu.

Zajednica opatije kojoj je Marija od Francuske bila časna majka umnožila se mnogo puta, dovevši gladne i potrebite, ali i bogate u manastir, koji je podigla zdravom ekonomijom, poklonima i sopstvenom proizvodnjom, napravivši samoodrživo opštežiće, ekonomsko čudo u 12. i na pragu 13. veka, čiji su izvođači i idejni tvorci isključivo žene – otresite, pismene, samosvesne, u svemu jednake muškarcima, strastvene i pobožne.

Legendarna kraljica i prva velika srednjovekovna pesnikinja dopisuju se sve dok ih smrt ne rastavi. Privremeno, dakako.

Loren Grof: "Matriksa“, prevodilac: Eli Gilić; izdavač: "Booka“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bukerova nagrada dodeljena piscu Šehanu Karunatilaki
Šehan Karunatilaka 19.10.2022.

Misija u zagrobnom životu

19.10.2022. 16:07

Bukerova nagrada dodeljena piscu Šehanu Karunatilaki

Šrilankanski pisac Šehan Karunatilaka dobio je Bukerovu nagradu za svoj drugi roman "Sedam meseci Malija Almeide", o preminulom fotografu koji ima misiju u zagrobnom životu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
18°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve