Scena
14.09.2021. 21:05
Tanjug

Film

Milan Marić o Tomi Zdravkoviću pre i posle snimanja filma

Milan Marić, 14. 9. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

"Užasno kompleksan život je imao. Živeo je onako kako je želeo, da li zbog toga što drugačije nije mogao, nije smeo, ne znam. Muzika je bila ventil kroz koji je puštao sve to što se kuva u njemu, a kuvalo se sve i svašta. Svi imaju neki drugačiji zaključak o njemu, što je meni poprilično zanimljivo, jer to znači da je bio - neuhvatljiv", rekao je za Tanjug glumac Milan Marić koji je u filmu "Toma" igra kompozitora i pevača narodne muzike Tomu Zdravkovića.

Marić je rekao da su mu pre početka rada na filmu Dragana Bjelogrlića, Zdravkovićeve pesme bile "uteha, vrlo često povod za razbijanje čaše, za podizanje ruku u kafani", a nakon završenog snimanja kaže da mislim da razume muzičara.

Glumac koji je nedavno za "Tomu" dobio nagradu "Car Konstantin" za najbolju mušku ulogu na Filmskim susretima u Nišu, priznao je da je lik Zdravkovića bio povod da kod sebe traži neke stvari za koje nije znao da uopšte postoje.

"Nemojte pitati koje su. Snimanje filma je bilo razlog da počnem da čeprkam neke džepove za koje nisam znao da postoje, koji su bili zašiveni. Mnogo je zanimljiv proces toga što zovemo građenje lika. Zapravo intencija je obrnuta. Ne gradimo mi likove, više ti likovi grade nas...", naglasio je Marić.

Upitan da li su ga kada je gledao film neki trenuci dirnuli ili čak rasplakali, Marić je rekao da postoje "scene u koje je utkana neka sirova emocija, koje ne mogu da ne dirnu".

"Dirnule su me na snimanju i sada kad sam gledao. A inače da bih mogao da pričam rasterećeno, opušteno, lepo o filmu neophodno je da prođe neko vreme, da se malo distanciram od svega toga, da se zaboravim, da pustim da me taj film nosi, da ja doživim ono što se nadam da će da doživi publika", objasnio je Marić.

Kada bi morao da izabere jednu pesmu Tome Zdravkovića Marić kaže da trenutno ne može dati takav odgovor, pogotovo nakon razdoblja kada je "intenzivno slušao njegovu muziku i otkrio neke nove pesme".

"Svaki naredni put kada budem spontano bio u nekoj kafani i čuo neku pesmu zanima me kako ću tada reagovati. Zanima me šta će biti kada kroz par godina budem bio negde na rođendanu, svadbi, slavi, kako ću reagovati? Možda ću tada znati jednu. Sada ne", zaključio je glumac.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sanjala sam ga kako iz kioska poziva ljude u pozorište"
Milan gutović

Komemoracija

10.09.2021. 13:26

"Sanjala sam ga kako iz kioska poziva ljude u pozorište"

Komemoracija glumcu Milanu Lanetu Gutoviću (1946-2021) održana je na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve