Scena
04.09.2021. 08:45
Mihailo Paunović

Druga strana medalje

Tragične sudbine junaka filma "Nečista krv – Greh predaka“

Dragan Bjelogrlić na snimanju Nečiste krvi 3.9.2021.
Izvor: Promo This and That

Dugo očekivani film Milutina Petrovića, „Nečista krv – Greh predaka“, zvanično je predstavljen beogradskoj publici 24. avgusta u „Kombank dvorani“.

Film je snimljen po davno izgubljenom scenariju Vojislava Tanovića koji je adaptirala Milena Marković, na osnovu dela Bore Stankovića.

Radnja filma prati Hadži Trifuna (Dragan Bjelogrlić), uglednog srpskog trgovca. U pokušaju da održi mir sa Turcima i svoje poslove, a da istovremeno sačuva ugled na jugu Srbije, Hadži Trifun se ne libi da donosi odluke koje će trajno ostaviti posledice na njegove potomke.

U drugoj polovini 19. veka, nekoliko decenija pre rođenja Sofke, pratimo priču o precima junaka knjige „Nečista krv“, koju i Bora Stanković počinje rečima „Više se znalo i pričalo o njenim čukundedama i pamdedama, nego o njima samima“. Greh predaka, koji određuje tragičnu sudbinu Borinih junaka u „Nečistoj krvi“, surovo i mračno je prikazan u filmu Milutina Petrovića.

Ovo nije romantična ljubavna priča o idealu ženske lepote na jugu Srbije, kakvu smo mogli da vidimo u filmovima kao što su „Zona Zamfirova“ i „Ivkova slava“. Ovo je druga strana medalje. Manje obrađivana strana ženske lepote u Srbiji s kraja 19. veka. Ovo je priča o patrijarhatu, torturi nad ženama, čije su životne sudbine određivali ljudi poput Hadži Trifuna. Kao što u jednom trenutku govori Trifunova žena (Nela Mihailović) „Žensko si, rodiš, a onda umreš”.

Sa snimanja Nečiste krvi 3.9.2021.
Izvor: Promo This and That

S jedne strane, pokušavajući da očuva odnose sa Turcima i Arnautima zbog svojih trgovinskih poslova, a s druge da očuva srpsku tradiciju i obezbedi zvuk zvona nakon petsto godina, Hadži Trifun poput lutkara upravlja sudbinama svih žena koje ga okružuju. On određuje koliko će njegove snaje biti u žalosti, da li će još rađati ili će se zamonašiti, da li će i sa kim spavati. Poput marioneta vođenih Hadži Trifunovom rukom, žene postaju sredstvo za trgovinu odnosima i interesima. Ovakav tragičan život jasno pratimo u sudbini glavne junakinje filma, Tašane, Trifunove snaje, koju sjajno tumači Anđela Jovanović.

Međutim, da stvar ne bude crno-bela, (ne)jednakost žena i muškaraca usložuje lik Cone (Katarina Radivojević), Trifunove sestre. Ona, kao izuzetak od pravila, pruža jasan kontrast patrijarhatu, kao samostalna žena, gazdarica koja živi život kojim samo ona upravlja. Gledajući film, ganuti sudbinama junaka, ne možemo da se ne zapitamo gde smo danas. Da li greh predaka, ispričan perom Bore Stankovića, a ekranizovan u filmu Milutina Petrovića, može da nas natera da razmišljamo o položaju žene u našem društvu?

Film u kome glavne uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević i Feđa Štukan već prvog vikenda pogledalo je više od 20.000 gledalaca.

„Nečista krv – Greh predaka“ je do sada proglašen za najbolji film po izboru publike na 28. Evropskom filmskom festivalu Palić, osvojio je i prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji (za scenaristu Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milenu Marković), dok je čitav glumački ansambl dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Dunav film festu, a Feđa Štukan specijalnu nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje za ulogu Kolja na 56. Filmskim susretima u Nišu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nečista krv", premijera: Oseća se elektricitet u vazduhu (FOTO)
Nečista krv, premijera

Film stigao u bioskope

26.08.2021. 09:29

"Nečista krv", premijera: Oseća se elektricitet u vazduhu (FOTO)

Film “Nečista krv – Greh predaka” reditelja Milutina Petrovića, imao je dve premijere u Beogradu, čime je zvanično otpočeo bioskopski život ovog dugoočekivanog filma.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve