Scena
08.04.2022. 15:05
R.E

Legende

Momo Kapor: Od najgoreg đaka do najtiražnijeg pisca

Momo Kapor
Izvor: Ekspres

Književnik i slikar, ali i novinar i boem, Momo Kapor rođen je 8. aprila 1937. godine u Sarajevu.

Odrastao je bez roditelja - tokom Drugog svetskog rata u bombardovanju su mu poginule i majka i baka, a otac je uhapšen i odveden u Nirnberg. Odgajila ga je bakina sestra, a kada se rat završio preselio se sa ocem u Beograd.  

Danas slavljen kao veliki umetnik, Momo Kapor je bio veoma loš đak. Izbačen je iz Treće muške gimnazije u Beogradu, nakon čega ga je otac vratio u Sarajevo, u Prvu mušku gimnaziju - gde je sedeo u istoj klupi u kojoj je nekada sedeo i Ivo Andrić.

Kako sam piše u svom autobiografskom delu "Ispovesti" - bio je najgori đak u čitavoj gimnaziji, toliko loš da su ga u sedmom razredu opet izbacili iz škole i zabranili mu da narednih godinu pohađa bilo koju školu na prostoru cele tadašnje Jugoslavije.

Novinarstvom je počeo da se bavi kao gimnazijalac u Sarajevu, u listu "Naši dani", a krajem 60-ih počeo je da piše za najznačajnije beogradske listove i magazine. 

Veliku popularnost stiče tekstovima Beleške jedne Ane, koje izlaze u časopisu "Bazar".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @momo_kapor

Momo Kapor je bio umetnik podjednako talentovan i za slikarstvo i za književnost, poput Đure Jakšića i Miće Popovića, ali je široj javnosti ipak bio poznatiji zahvaljujući svojim pisanim delima, s obzirom na to da je jedno vreme bio najtiražniji pisac Jugoslavije.

Kao slikar, više je izlagao u inostranstvu, a samo nekoliko puta u domovini.

Preminuo je 3. marta 2010. godine, u Beogradu, a nakon njegove smrti porodica je osnovala Fond "Momo Kapor".

Takođe, ustanovljena je nagrada "Momo Kapor“ koja se svake godine dodeljuje naizmenično za doprinose u književnosti i likovnoj umetnosti, na dan rođenja Mome Kapora u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @momo_kapor

Nagradu je ove godine dobila Vesna Goldsvorti, za roman "Gvozdena zavesa - Ljubavna priča". 

Kako su saopštili organizatori, srebrnu plaketu sa motivom školice i novčanu nagradu uručili su joj predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Momčilo Moma Kapor, Matija Bećković i predstavnici Erste banke kao pokrovitelja nagrade.

Odluku da nagrada pripadne Vesni Goldsvorti jednoglasno je doneo žiri koji su činili književnik Muharem Bazdulj, književnik i književni kritičar Vule Žurić i novinarka Radmila Stanković.

Ovogodišnji laureat više od 35 godina živi i radi u Londonu kao profesor kreativnog pisanja i engleske književnosti na univerzitetima Kingston, Ekseter i Istočna Anglija i jedina je srpska književnica koja piše na engleskom jeziku. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @momo_kapor

Član je britanskog Kraljevskog književnog društva, a do sada je objavila pet knjiga na engleskom jeziku koje su prevedene na dvadesetak svetskih jezika. 

Kritike romana "Gvozdena zavesa" objavili su londonski "Tajms" i "Sandej Tajms", a "Gardijan" je u februaru proglasio knjigom dana. 

Koji roman Mome Kapora vam je nadraži? Pišite nam u komentarima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve