Scena
26.02.2018. 16:51
R.E./Ana Kotur

NA DANAŠNJI DAN: Verna publika slavi 42 godine postojanja "Atomskog skloništa"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jugoslovenski i hrvatski hard rok bend "Atomsko sklonište" osnovan je na današnji dan, 1976. godine, u Puli. Najpopularnije pesme ovog sastava su: "Treba imat' dušu", "Pakleni vozači", "Žuti kišobran", "Djevojka broj osam", "Pomorac sam majko" i "Olujni mornar".

Pulski pesnik i režiser Boško Obradović je 1968. godine režirao predstavu "Atomsko sklonište", a 1976. je dao svoje tekstove Serđu Blažiću (vokalni solist), Saši Dadiću (bubnjevi), Draganu Gužvanu (gitara) i Brunu Langeru (bas), prvoj postavci "Atomskog skloništa".

Krajem 1977. godine proslavili su se na "Boom festival-u" u Novom Sadu, a potom odlučili da snime prve ploče. Prvi studijski album snimli su 1978. godine pod nazivom "Ne cvikaj generacijo", jedan od najupečatljivijih prvenaca ex-yu roka.

Krajem devedesetih godina, Bruno je sa novom postavom, bubnjarom Nikolom Durakovićem i gitaristom Rankom Svorcanom objavio studijski album "Criminal tango". Na tom albumu se nalazi pesma "Tajna", posvećena nekadašnjem vokalu grupe Serđu Blažiću koji je 1987. godine preminuo od raka limfnih žlezda.

Atomci su i dalje aktivni, nastupaju u raznim gradovima, a prethodnu godinu su završili na trgu u Zrenjaninu pred nekoliko hiljada građana.

"Ove godine idemo na turneju po Zadru, Dalmaciji, Slavoniji, a za desetak dana nastupamo u Zenici i još nekim mestima po BiH", rekao je Bruno Langer, basista i vokal „Atomskog skloništa".

Langer dodaje da srpska publika ima posebnu energiju.

"Najveći uspesi Atomaca su vezani za Beograd i Srbi su zapravo naša najvernija publika. Imali smo solistički koncert prošle godine u Domu Omladine i vladala je neverovatna energija, kao i na Beer festu".

Posle jednog nastupa u Smederevu, Stjepan Bobić, bubnjar benda koji svira samo na koncertima, izjavio je:

"U Srbiji je još ostala ona prava publika, dosledna i verna rock'n'rollu. Na naše koncerte dolaze i stariji i mladi koji znaju sve tekstove što znači da ih je imao ko učiti, a to su sigurno roditelji".

Moguće je da ćemo uskoro čuti i nove pesme Atomaca, ali do tada jedno je sigurno - "sviraću do poslednjeg atoma!", kako kaže Bruno Langer.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
03.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve